Tänään mentiin taas niin kuin tiistaisin Strasbourgissa mennään:

Pressiaamiainen, puhe täysistunnossa, ylimääräinen valiokuntakokous, äänestykset, Abbasin puhe, lisää äänestyksiä, punttisali, sänkkärilounas, delegaatiokokous, valiokuntien valmistelukokouksia, Puolan TV:n haastattelu, seksuaalivähemmistöryhmän valmistelukokous ja ryhmäkokous.

Onneksi Heli, Lauri ja Tero hoitivat kaiken välissä niitä oikeita töitä…Ei näitä hommia yksin saisi ikinä hoidettua.

Päivän kaksi pääjuttua olivat komission Bulgarian ja Romanian jäsenyyden edistyminen ja terveysväittämät. Laajentumiskomissaari Olli Rehnin teesi oli selvä: kyseiset maat voivat liittyä vuonna 2007, mikäli ne hoitavat hommansa. Raportissa nostetaan esille erityisesti kaksi asiaa: oikeuslaitoksen uudistaminen ja korruption vastainen taistelu.

Veto on fiksu. Komissio heittää pallon jäsenmaille. Useat maat pelaavat nimittäin kaksilla korteilla: Bulgarialle ja Romanialle sanotaan, että ”tottakai tuemme teidän jäsenyyttä vuonna 2007”. Komissiolle sanotaan, että ”vetäkää ’pliis’ mahdollisimman tiukkaa linjaa”. Rehnin viesti on siis selkeä: molempien osapuolten pitää ottaa vastuunsa.

Päivän toinen iso juttu olivat terveysväittämät. Tein aiheesta lausunnon sisämarkkinavaliokunnalle ensimmäisellä käsittelykierroksella. Mistä olikaan kyse?

Terveysväittämäsetus on taas yksi hyvä esimerkki todellisesta kompromissista. Parlamentin päätös joutui neuvostossa kovakouraiseen käsittelyyn, lähes kaikki komission alkuperäisessä ehdotuksessa olevat kohdat ravintosisältöprofiilista lupamenettelyyn otettiin toistamiseen sisään asetukseen.

Pitkän väännön jälkeen parlamentti ja neuvosto pääsivät sopimukseen. Asetus määrittelee selvät yhteiset eurooppalaiset säännöt, miten väitteitä ”vähärasvainen”, ”kolesterolia alentava”, ”runsaskuituinen”, jne. saa käyttää.

Tämä kompromissi meni kirkkaasti läpi äänestyksessä -onneksi. Benecolin ja muiden funktionaalisten ja innovatiivisten tuotteiden markkinoillepääsyn edestä kaatui muureja.

Vaikka hyväksytty versio on vesitetty – se on selkeä askel kohti aidosti yhteisiä sisämarkkinoita. Yksi paremman lainsäädännön periaate on lainsäädäntökoneiston tehokkuus. Tämän asetuksen kohdalla tuo periaate ei valitettavasti ainakaan toteutunut.

PS. Päivän hauskin maili tuli yhdeltä kaverilta. Jos kaipaat itsetunnon kohotusta, niin klikkaa www.matti.meikalainen.youaremighty.com. Eli korvaa ”matti.meikalainen” omalla nimelläsi.

Comment

required