Isä-Pappa Göran, velikulta Nicolas ja veljenpojat Thomas ja Sebastian ovat viikonloppuvisiitillä. Laatuaikaa.

Faija on vuosien mittaan kuluttanut vapaa-aikaansa ”freelance” urheilutoimittajana YLE:n ruotsinkielisellä puolella, Husiksella, STT:llä ja ruotsalaisissa lehdissä. YLE:lle hän on referoinut olympialaisia, jalkapallon ja jääkiekon MM-kisoja ja muita urheilutapahtumia.

Vuonna 1966 hän selosti jalkapallon MM-finaalin, Englanti-Länsi-Saksa, ruotsinkieliselle radiolle suorana Wembleyltä, yhdessä Christer Bonnin kanssa. Jännäri valittiin kuukauden radio-ohjelmaksi.

Juhlavuoden kunniaksi ja Saksan MM-finaalista inspiroituneen otin yhteyttä YLE:n arkistoon. Kysyin jahka heiltä saisi kopion selostuksesta. Kaksi viikkoa myöhemmin sain viestin arkistosta. Selostus oli poltettu rompulle ja osoitetta vaille lähetysvalmis. Hypin tasajalkaa onnesta.

Suunnitelma oli selvä. Faija ja broidi olivat tulossa käymään. Halusin järjestää heille pienen yllätyksen. Grillauksen, ja muutaman viinipullon, jälkeen pistin kiekon soimaan. Faija äimänkäkenä, kuten myös broidi.

Siinä kuuntelimme iltapäivän auringonpaisteessa kutkuttavan jännittävää finaalia. Kaiken huipuksi Englannin 4-2 voittoon päättyneen ottelun kuudesta maalista faijalla mikrofoni kädessä viiden maalin aikana. Hurmosta ja huutoa: ”Väst-Tyskland tar en sensationell ledning” (0-1); ”England utjämnar – kanonskott av Hurst!” (1-1); ”En hög lyra som är totalt otagbar nickas in av Hurst!”(2-1); ”Tyskland utjämnar i sista minuten!” (2-2); ”Ingen vet om bollen gick över sträcket, men linjedomaren dömer mål” (3-2); ja ”Mååååål, England vinner världsmästerskapet!” 4-2).

Siinä oli varmaan naapureilla miettimistä kun kaijuttimet ulvottivat vuoden 1966 MM-finaalia muuminruotsilla. Ei hassumpi viikonloppu.

Huomenna lasten kanssa Porkkalaan. Suzanne jää töihin kesäleskeksi.

Comment

required