Yhdysvaltojen vaalitulos merkitsee uuden alkua. Barack Obama voitti vaalit selkeästi, aamukahdeksalta lopputulos näyttäisi olevan prosenteissa mitattuna 52-47 ja valisijamiesten määrässä laskettuna 338-160 (Obama- John McCain).
Demokraatit näyttävät voittaneen myös kongressivaalit. Ennusteiden mukaan demokraatit olisivat saamassa ainakin 54 edustajaa 100-paikkaiseen senaattiin ja 435-paikkaisesssa edustajainhuoneessa lisäämässä jo enemmistöään noin 25 edustajalla.
Uuden hallinnon valtakirja on siis vahva.
Näin aamulla muutama ensitunnelma vaalituloksesta:
1. Amerikkalaiset halusivat muutosta. Viesti oli selvä, haluttiin pesäero vanhaan politiikkaan, haluttiin ennakkoluulottomasti uutta.
2. Merkitys Yhdysvaltojen ja EU:n suhteelle
Yhdysvaltojen ja EU:n suhteiden ja yhteistyön kannalta vaalitulos merkitsee muun muassa:
– Monenkeskisen yhteistyön tiivistymistä (erityisesti kansainväliset instituutiot ja ilmastonmuutoksen vastainen työ)
– Yhteistyötä Lähi-idän rauhanprosessissa (Iran, Israelin ja Palestiinan kysymys, Syyria ja Libanon)
– EU:n, Venäjän ja USA:n keskinäinen yhteistyö tiivistyy, Atlantin yli toimiva yhteistyö ja keskinäisriippuvuus hyödyttää koko maailmaa
– Pakistanin ja Afganistanin (jossa Suomi mukana Naton ISAF-operaatiossa) kysymys yksi keskeinen EU:n ja USA:n yhteistyön suunta
3. Muutos ei ole vain symbolinen vaan näkyy konkreettisella tavalla
Ulkopolitiikassa uusi johto tuo mukanaan myös hyvin konkreettisia muutoksia aiempaan politiikkaan:
– Guantanamon vankileiri tullaan varmastikin sulkemaan
– USA:n irrottautunee asteittainen Irakista
4. Tunnelmat Suomen lähetystöstä
Olen ollut aamulla yhteydessä Washingtonin lähetystömme väkeen. Tunnelma heillä oli, että muutos Yhdysvalloissa on ehkä vieläkin suurempi, kuin Suomessa ja muualla Euroopassa nähdään.
5. Uuden hallinnon aloitus
Obaman virkaanastujaiset ovat vasta 20.1.2009, ja koko uusi presidentinhallinto on paikoillaan ja iskussa vasta keväällä. Obama on kuitenkin laittamassa uuden hallinnon käyntiin mahdollisimman nopeasti, siitä kertoo se että hänellä on tarkoitus nimittää presidentinhallinnon kansliapäällikkö (Chief of Staff) jo huomenna.
6. Uusi ulkoministeri
Itseäni kiinnostaa tietysti suuresti, kuka tulee uudeksi ulkoministeriksi Condoleezza Ricen jälkeen. Spekulaatioissa ovat olleet muun muassa demokraattien edellinen presidenttiehdokas John Kerry, Clintonin aikaan jo ulkopolitiikan parissa vaikuttanut ja Ahtisaaren työparina Kosovo-neuvotteluissa ollut Strobe Talbott sekä suomalaisittain tuntemattomampia nimiä kuten Bill Richardsson, Chuck Hagel ja Anthony Lake.
Mitä mieltä sinä olet USA:n vaalituloksesta?