Pariisin julmat terroriteot askarruttavat meitä kaikkia. Tunteiden kirjo on ollut laaja, järkytyksestä suruun, huolesta suuttumukseen. Tunteet kuuluvat tällaiseen tilanteeseen, mutta yksin niille ei pidä antaa valtaa. Tarvitsemme keinoja vastata järjettömään vihaan, emme lisää vihaa. Siksi toivon, että pystyisimme kaikki pitämään pään kylmänä. Helppoa se ei tietenkään ole.

Viranomaiset ympäri Eurooppaa, myös Suomessa, tekevät kaikkensa ihmisten suojelemiseksi. Uusien iskujen uhka on otettava vakavasti. Suomi ei ole terroristien ensisijainen kohde eikä meihin kohdistu erityistä uhkaa. Silti poliisi ja muut viranomaiset ovat meilläkin nostaneet valmiuttaan. Muun muassa rajatarkastuksia ja yleisötilaisuuksien valvontaa on Suomessakin tehostettu. Tilannetta seurataan jatkuvasti ja yhteistyötä mm. Ranskan viranomaisten kanssa tehdään tiiviisti.

Terroristit haluavat, että pelkäämme ja alamme itse rajoittaa sanojamme ja tekojamme. Toisaalta he haluavat, että alamme syytellä islaminuskoisia maahanmuuttajia ja riidellä keskenämme. Toivon syvästi, että emme tanssi terroristien pillin mukaan.

Moni on ensimmäisenä reaktionaan vaatinut kaikkien turvapaikanhakijoiden käännyttämistä, maiden rajojen kiinnilaittamista tai koko Schengen-alueen purkamista. Tällaiset nopeat reaktiot kertovat toki halusta ratkaista ongelmaa, mutta näillä ei puututa ongelman syihin, eivätkä nämä ehdotukset riitä ratkaisuksi.

Osoittaa aikamoista historiattomuutta väittää, että Euroopan yhdentyminen on syypää turvattomuuteen. On hyvä muistaa, että ennen Euroopan yhteisöjä eurooppalaiset tappoivat toisiaan miljoonittain. Nyt meillä on uusia turvallisuusuhkia, mutta nekin ratkaistaan parhaiten yhteistyössä.

Jos malttaa miettiä hetken pidempään, huomaa, missä ongelmat ovat. Kyse on yhtäältä ISIL-järjestön järjestelmällisestä hyökkäyksestä läntistä maailmaa vastaan ja toisaalta Euroopassa asuvien ihmisten radikalisoitumisesta. Nyt on oleellista keskittyä ratkomaan terrorismin todellisia syitä.

Kamppailu ISILiä vastaan edellyttää tiivistä eurooppalaista ja kansainvälistä yhteistyötä. Meidän on päästävä käsiksi ISILin johtoon, organisaatioon, rahoitukseen ja viestien vaihtoon. Yksittäisten terroristien pysäyttäminen on tietysti välttämätöntä, mutta oleellisinta on murentaa tekojen taustalla oleva organisaatio. Tiedämme, että ISIL toimii etupäässä Syyriasta käsin ja siksi ensimmäisenä on toimittava siellä. Syyrian tilanteen rauhoittaminen antaisi terroria pakeneville myös mahdollisuuden palata kotimaahan.

Toiseksi on toimittava on EU-maiden sisällä. Pariisin iskusta tällä hetkellä julkistetttujen tietojen mukaan useimmat epäillyistä ovat Ranskassa syntyneitä ihmisiä, eivät tuoreita maahanmuuttajia. Ongelma on radikalisoituminen. Meillä on tietoa, että radikalisoituminen ei rajoitu maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin. Valitettavasti jopa kantasuomalaisia on yritetty värvätä ISILin toimintaan. Tässäkin eurooppalainen yhteistyö auttaa. Tarvitsemme tietoa värvääjien toiminnasta ja liikkeistä sekä yhteisiä toimia heidän pysäyttämisekseen.

Kolmanneksi toimitaan meidän kaikkien mielissä. Jos alamme pelätä, syytellä, riidellä ja vihata, terroristit voittavat. Se, että Eurooppa alkaa vetäytyä kuoreensa ja keskittyä keskinäiseen kinasteluun on juuri sitä, mitä terroristit toiminnallaan hakevat. Juuri sitä, mihin Pariisin terroriteoilla pyritään.

Euroopalla on käsissään monta valtavan isoa haastetta yhtä aikaa. Sisäinen ja ulkoinen turvallisuus, pakolaistilanne ja talousvaikeudet päällimmäisinä. Kaikkiin näihin löytyy yhteisiä ratkaisuja. Ei kai kukaan kuvittele, että yksittäinen EU-maa voi ratkaista terrorismin tai muuttoliikkeen yksin?

EU on olemassa neljästä syystä: rauha, vakaus, vauraus ja turvallisuus. Yhteistyötä tarvitaan etenkin silloin, kun on vaikeaa. Kuten juuri nyt.

7 Comments
  1. Vilho Partanen
    16.11.2015 19.49

    Arabikevään myötä alkoi kilpajuoksu pimeiden vanhoillisten voimien ja sen, mitä voidaan kutsua demokratisoitumiseksi ja kansalaisyhteiskunnaksi, välillä.

    Jos tarkastelee ns. demokratian ja hyvinvoinnin alueita maailmassa, ne menevät päällekkäin.

    Diktatuuri ja henkinen pimeys sekä köyhyys kulkevat käsi kädessä. Pimeät voimat ovat monin paikoin voitolla, ja pyrkivät laajenemaan.

    Reply
  2. Matti Kivinen
    16.11.2015 22.59

    Mitä me voimme tehdä? Mitä minä voisin tehdä? Näihin kysymyksiin haluan löytää vastauksia. Parin viikon ajan olen tallettanut omaan MAMU-kortistooni muualta Suomeen muuttaneita ihmisiä, joiden kanssa on rakentunut hyvä ystävyyssuhde tai joita olen luvannut auttaa kaikessa, kunhan kertovat toiveensa. Gambialainen, uiguuri Kiinasta, mies Kamerunista, nainen Kasakstanista, vepsäläinen Saksasta, mies Pakistanista. Vieraan kohtaaminen auttaa ymmärtämään ja auttaminen on helppoa. Monelta olen kysynyt keskustelun aloittaneena: ”kuinka usein olet kohdannut tälläisen suomalaisen?”
    Olet ensimmäinen, on aina ollut vastauksena. Etsitään maahamme muuttajista ystäviä.

    Reply
  3. Jouni Pulli
    17.11.2015 11.39

    Mikä tahansa järjestö tarvitsee toimiakseen pidempiaikaisesti huomattavaa ulkopuolista luottamusta ja rahoitusta. Jos haluamme marginalisoida esim. ISIL:in toiminnan meidän tulee kyetä merkittävästi vähentää ko. organisaatiota kohtaan osoitettu ulkopuolinen tuki ja rahoitus.

    EU:n sisällä meidän tulee luonnollisesti poistaa radikalisoitumisen syyt.

    Keskinäistä yhteistyötämme pitää lisätä varsinkin silloin kun teemme sitä liian vähän, sillä olemme vaarassa menettää vaurautemme, rauhamme, turvalisuutemme ja vakautemme, mikäli keskitymme panostamaan itsekkyyteemme sen sijaan että uskomme yhteistyömme kautta saavutettavan nykyistä selkeästi globaalisti ja kestävästi hyödyllisemmän aseman kansainvälisessä järjestelmässä.

    Reply
  4. Vilho Partanen
    19.11.2015 19.34

    Suomi tarvitsee puoli miljardia palolaisten ( 27 000 ? ) asuttamiseen…?

    Tuota… jos Amerikkaa olisi asutettu samalla periaatteella kuin Suomi kotouttaa pakolaisia avustusten varassa, intiaaneilla ei olisi ollut mitään hätää eikä Amerikassa olisi nykyisin dominoivaa WASP-kulttuuria.

    Saapuvat lienevät enimmäkseen terveitä keski-ikäisiä ja nuorempia aktiiveja ihmisiä?
    Eikö olisi nopeampaa ja tuloksekkaampaa välttämättömien hallinnollisten alkutoimien jälkeen antaa ihmisten itse kotoutua.

    Eihän palolaisuus tee ihmisistä kyvyttömiä ja vajaavaltaisia…

    Reply
  5. Vilho Partanen
    20.11.2015 09.23

    http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/11/19/turvapaikanhakijoista-tulossa-miljardilasku-ex-kansliapaallikko-miksi-sita-hyssytellään

    Tarvittava summa kotouttamistoimiin nykyisillä periaatteilla olisikin 1,5 miljardia !

    Arviolta 50 000 saapuvasta pakolaisesta yhden asioiden hoitamiseksi sehän tekee 30 000 €.

    Tuon verosumman keräämiseen tarvittaneen noin 150 000 pieni- tai keskituloisen veronmaksajan 10 000 €:n keskimääräinen verokertymä vuodessa…

    Eihän hommaa noin voi hoitaa ?

    Selvää on, että pakolaiset on otettava vastaan, mutta nyt täytyy nopeasti omaksua kustannustehokkaampi menettely.

    Reply
    • ILKKA RISTIMÄKI
      28.11.2015 22.03

      Olipa mielenkiintoinen laskelma. Vihdoin jotakin faktaa. Tämän pohjalta olisi nyt hyvä jatkaa viileää pohdintaa taskulaskimen kanssa, ilman sen kummempaa tunteilua.

      Tulopuolen hoitamiseen näyttäisi olevan 3 (tai 4) vaihtoehtoa:
      1. Verojen korotus. Mitä lähdetään verottamaan lisää?
      2. Valtion menojen leikkaus. Mistä menoista? Kenen etuuksista?
      3. Valtion lainanotto. Vaikutus Suomen talouteen?
      4. Vapaaehtoinen tukirahoitus pakolaisavun ja monikulttuuri-asian tukijoilta.

      Entä menopuoli? Mistä nämä 1,5 mrdin kustannukset käytännössä koostuvat? Onko kustannusten jakautumisesta arvioita? Henkilömäärä x kesto kuukausia.
      1. Turvapaikanhakijoiden majoittaminen ennen hakukäsittelyä. 30 000 x ?
      2. Hylättyjen hakijoiden palauttaminen. 20 000 x ?
      3. Hylkäystuomiosta valittavien majoitus ja kustannukset. 5 000(?) x ?
      4. Hyväksyttyjen perheenyhdistämiset lentokuljetuksin. 2 000(?) x ?
      5. Hyväksyttyjen kustannukset ennen kuntiin sijoittamista. 10 000 x ?
      6. Tulkkauskustannukset yhteensä kaudella maahantulosta kuntasijoittamiseen.
      7. Kuntien kustannukset: asunto, kieli, työpaikka, päiväkoti, koulu, terveys, tulkkaus…

      Nämä kustannukset siis yhtenä vuonna saapuneilta. Summa kerrottava vuosilla.

      Reply
  6. aila friman
    01.12.2015 21.30

    miten te voitte kuvitella että Suomen kansa nyky tilaanteessa osallistuu Talkoisiin meidän Yksitoista vuotiaat LAPSET ei ole TURVASSA vaikka MEIDÄN heidät tähän Maahan saattaneet Äitien Isät on niin luvanneet omalla HENGELLÄÄN en ole rasisti mutta nyt mitta TÄYSI muistat varmaan kun kotiisi hyökättiin RAISKATUSTA tuntuu varmaan samalta ENTÄ 11V TYTÖSTÄ NYT SANON RUMASTI KAIPASIKO SE SINUN MIELESTÄ MULKKUA tämä ei ole PEDOFIILIEN UUSI TAIHMAA minun sieto kyky nolla joka raiskaajalta turva paikan haku poikki laki muutos heti ei pitäs olla vaikeeta se on kyllä tai ei katso aamu teeveen Rovaniemen turvapaikan hakijat Nuori mies tuore ISÄ ÄITI LAPSI jäi sinne isällä ikävä niin kauhee tilanne KOTONA ukko lähtee akka jää synnyttämään turvaa tarvitaan MUTTA MISSÄ MIETI SITÄ

    Reply

Comment

required