Paluumatkalla Genevestä, Maailman kauppajärjestön WTO:n ministerikokouksesta. Onnistunut reissu, globaalia konferenssidiplomatiaa. Hyviä puheita liukuhihnalta. Onneksi olen kestävyysurheilija.

Kokouksen agendalla oli kolme asiaa: monenkeskisen kauppajärjestelmän tulevaisuus, kauppa ja kehitys sekä Dohan neuvottelukierros. Kierros on jumissa, mutta kokouksen yhteydessä saatiin päätettyä mm. julkisten hankintojen sopimuksen (GPA) muuttamisesta ja sähköisen kaupan tullittomuuden jatkamisesta.

Korostin puheenvuoroissani ja tapaamisissa monenkeskisen kauppajärjestelmän tärkeyttä. Maailmankaupan vapauttamisen takkuillessa alueelliset ja kahdenväliset järjestelyt yleistyvät. Ne eivät voi kuitenkaan korvata kattavaa monenkeskistä sopimusta. Dohan kierroksesta olisi pyrittävä saamaan konkreettisia tuloksia lähivuosina, vaikkei kokonaisratkaisusta voitaisikaan vielä sopia. Korostin samalla, ettei kauppapolitiikkaa voi enää tehdä vain katsomalla vienti- ja tuontitilastoja. Yritysten arvoketjut ovat nykyään hajautuneet maailmanlaajuisesti. Olennaista on, missä lisäarvo syntyy – ei se, missä tuote kootaan ja pakataan.

Venäjän hyväksyminen WTO:n jäseneksi oli kokouksen merkittävimpiä päätöksiä. Naapurimaan valtuuskunta sai raikuvat seisovat aplodit. Maailmantalous tarvitsee tällaisia hyviä uutisia, Suomen taloudesta puhumattakaan.

Tapasin erikseen Brasilian ja Kanadan ministerit. Kanada neuvottelee EU:n kanssa vapaakauppasopimuksista. Kauppa-asioiden lisäksi kollegoita kiinnosti euroalueen viimeisin tilanne. Brasilian ulkoministeri Patriotan kanssa puhuimme myös Jyrkin ja minun tulevasta yhteisestä vienninedistämismatkasta. Kanadan kauppaministeri Fastin kanssa päivitettiin suomalaisten NHL-pelaajien tilanteet.

Tämä oli näillä näkymin vuoden viimeinen työmatka. Viimeisestä 112 päivästä olen ollut 44päivää reissussa. Erinomaisia keikkoja, nyt on hyvä pitää pieni paussi.

Comment

required