Aamu alkoi mainiosti aamulenkillä suurlähetystön harjoittelijoiden Tuomas Koskenniemen ja Oskari Haariston kanssa. Mukana olivat myös Sari ja Pekka Stenholm, jotka lähettivät minulle eilen sähköpostia ja ehdottivat lenkkiseuraa.


Nyt jenkkivierailun toinen päivä on täydessä vauhdissa. Kello paikallista aikaa 14:00. Aamulla tapasin Condoleezza Ricen, ja kyllä täytyy sanoa että kyseessä on hurmaava, fiksu ja määrätietoinen ulkoministeri. Pääsimme jälleen hyvin juttuun, keskustelun aiheena muun muassa Georgia, Iran, Afganistan, EU, Venäjä ja Yhdysvallat. Tällä kertaa golf-kierros ei onnistunut mutta kun kutsuin Condin Suomeen 4.-5.12. ETYJ-ministerikokoukseen, hän kysyi heti olisiko mahdollista päästä katsomaan jääkiekko-ottelua. Toivottavasti IFK pelaa Jokereita vastaan vanhassa hallissa.

Tapaaminen Condoleezza Ricen kanssa


Meiltä peruuntui toinen tapaaminen, joka olisi ollut Bill Burnsin kanssa. Peruuntumisessa oli hyviä ja huonoja uutisia. Huono oli tietenkin se että tapaamista ei ollut mutta hyvä oli se, että hän lähti Geneveen neuvottelemaan Iranin tilanteesta. Yhdysvallat on tulossa takaisin neuvottelupöydän ääreen. Tämä on diplomatiaa parhaimmillaan.


Pidin State Departmentin edessä myös lyhyen lehdistötilaisuuden, jossa oli Ylen, Nelosen, Maikkarin ja Reutersin toimittajia, ja lehdistöneuvos Kari Mokko oli hoitanut kaiken viimeisen päälle, joten pistin myös peliin muutaman puhelun Suomen suuntaan, STT, Iltalehti, Aamulehti ja Hesari. Ylipäätään yksi tämän vierailun keskeisimmistä anneista on tulla tutuksi amerikkalaiselle medialle ja think tankeille, ja siinä ollaan kyllä onnistutttu loistavasti. Kiitos siitä koko suurlähetystön väelle ja varsinkin Kari Mokolle.


Pidin lounaspuheen Carnegie Endowmentissa, aiheena tuleeko EU:sta koskaan suurvalta. Tätä aihetta olen setvinyt näillä sivuilla sen verran usein, että voinemme käydä tämän keskustelun myöhemmin.

Lounaspuhe Carnegiessa


Tapasin myös arvostetun Foreign Policy -lehden Will Dobsonin. Keskustelimme Yhdysvaltojen vaalitilanteesta ja maailmanpolitiikasta yleensä. Tänään iltapäivällä tapaan vielä Barack Obaman vaalikampanjan ulkopoliittisen neuvonantajan Ivo H. Daalderin, Washington Postin toimittajia, John McCainin ulkopoliittisen neuvonantajan Randy Scheunemannin, Kori Schaken ja David Adesnikin. Käyn myös tunnetussa Brookings-instituutissa, ja illalla on vuorossa perinteinen 47. Congressional Baseball Game, jossa pääsee kättelemään Washingtonin poliittista kermaa.

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettilään vaimo Laurel Colless, Yhdysvaltain työministeri Elaine Chao ja Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Pekka Lintu

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Barbara Barrett


Aivan loistava vierailu, näitä lisää!

Comment

required