Terveisiä Strasbourgista. Vuoden ensimmäinen täysistuntoviikko lähti äsken liikkeelle.

Viikon asialista on ihan mielenkiintoinen. Pääministeri Janez Jansa esittelee Slovenian puheenjohtajuusohjelman. Slovenia on ensimmäinen puheenjohtajamaa uusista maista. Minulla on sellainen hytinä, että he tulevat hoitamaan homman erinomaisesti. Tunnollista porukkaa.

Slovenian pääteemoina ovat energia- ja ilmastonmuutoskysymykset, Länsi-Balkan ja Lissabonin sopimuksen ratifiointi.

Ranskalaisen toimittajan haastettelussa. Aiheena lobbaus.

Äänestämme myös kulutusluottodirektiivistä. Sen valmistelu ei ole ollut helppoa. Vääntöä on riittänyt viiden vuoden verran ja nyt kaikki pitäisi saada pakettiin.

Tavoitteena on helpottaa rajatylittäviä luottoja ja samalla pitää kuluttajansuoja mahdollisimman korkealla. Tämäkin ala on sellainen tyypillinen protektionismin pyhättö, jossa kaikkien mielestä oma lainsäädäntö on parasta.

Äänestämme myös lentoasemamaksuista. Tarkoituksena on estää yksittäisten lentoasemien määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Kantojen ääripäitä edustavat komissio ja parlamentti. Komission mielelstä direktiiviä tulisi soveltaa lentoasemiin, joiden kautta kulkee yli miljoona matkustajaa vuodessa. Meidän mielestä viisi miljoonaa olisi hyvä luku. Yhtäkaikki Helsinki-Vantaan lentokenttään tämä vaikuttaa.

Meillä on myös asialistalla Piia-Noora Kaupin oma-aloite mietintö, jossa käsitellään tappioiden verokohtelua rajatylittävissä tilanteissa. Piitun peruslähtökohtana on, että EU:n markkinat ovat yhtenäiset ja kaikki veroesteet pitäisi poistaa. Erilaiset yritysverojärjestelmät estävät kansallisille markkinoille pääsyä ja vääristävät kilpailua. Ehkä me saamme jopa Piitun kommentoimaan raporttia tänne blogiin?

Ja lopuksi en voi olla mainitsematta, että Syyrian suurmufti Ahmad Badr El Din El Hassoun aloittaa tällä viikolla uskonnollisten johtajien vierailut tänne parlamenttiin. Kevään mittaan paavi Benedictus XVI on myös tulossa meille puhumaan. Vierailut ovat osa ”kultturinvälisen vuoropuhelun vuotta”.

Edessä siis mielenkiintoinen viikko.

Comment

required