Luin vielä kertaalleen Erkki Tuomiojan haastattelun, joka julkaistiin Turun Sanomissa ja Aamulehdessä sunnuntaina. Haastattelu rikkoi ylimielisyydessään varmaan jonkinlaisen suomenennätyksen.

Sauli Niinistön ajatuksia ei tarvitse kuunnella, ”koska en odota, että hänestä tulee presidentti”, sanoi Tuomioja. Puheet aloitteellisuuden puutteesta Tuomioja kumoa hölynpölynä. Tämä siis mieheltä, joka EU:n perustuslakikeskustelun kynnyksellä totesi useaan otteeseen, ettei tulevaisuudesta voi keskustella, koska se on tulevien sukupolvien asia. Ja henkilöltä, joka teki kaikkensa, että EU:lle ei tulisi turvatakeita. Tai että ne eivät ainakaan koskisi Suomea.

En nyt tässä lähde kommentoimaan Tuomiojan väitteitä kokoomuksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta linjasta. Olen jo kartoittanut Tuomiojan toilailuja tarkemmin useassa artikkelissa ja kolumnissa. Kenellekään ei liene epäselvää miten paljon hallaa Tuomioja on aiheuttanut Suomen asemalle Euroopan unionissa.

Puutun kuitenkin erääseen yksityiskohtaan, joka jäi eilisissä jälkimainigeissa käsittelemättä. Haastattelussaan Tuomioja kummastelee europarlamentin kannanottoja. Tuomiojan mielestä on vahinko, ettei jäseniä enää valita kansallisista parlamenteista!

Tarkka sitaatti: ”Jos ei ole vastuuta, niin voi käyttäytyä vastuuttomasti. Europarlamentissahan ei ole hallitus ja oppositio -asetelmaa, joka säätelee kansallisten parlamenttien työskentelyä. Tällä tarkoitan esimerkiksi europarlamentin käytäntöä, että siellä on aina viikon julkilausumat kaikista maailman asioista. Niillä ei kuitenkaan ole paljon merkitystä, koska parlamentilla ei ole toimivaltaa näissä asioissa.”

En ollut uskoa silmiäni! Tuomiojan mielestä Euroopan parlamentti on siis vastuuton, se pitäisi valita kansallisten parlamentaarikkojen joukosta ja sillä ei ole mitään toimivaltaa ulkosuhteissa. Tässä puhuu siis ulkoministeri, joka toimii neuvoston puheenjohtajana yhdeksän kuukauden päästä!

Haluaako Tuomioja todellakin palata 1970-luvulle (no pun intended…), jolloin parlamenttia ei valittu suorilla vaaleilla? Eikö ulkoministeri todellakaan tiedä, että Euroopan parlamentilla on toimivaltaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa? Miten hän luulee, että esimerkiksi ulkosuhdeasetukset saatetaan voimaan? Ilman parlamenttia? Onko Tuomioja ikinä kuullut kuulemismenettelystä?

Tämäntyyppistä demokratian halveksintaa luulisi kuulevansa lähinnä Silvio Berlusconin kaltaisilta lausuntoautomaateilta, ei Suomen ulkoministeriltä. En olisi asiasta kovinkaan huolestunut jos Suomella ei olisi puheenjohtajuutta ensi vuonna. Mutta kun on!

Nämä lausunnot myrkyttävät jo heti kättelyssä parlamentin ja puheenjohtajamaan suhteet. Huolestuttavinta on, että Erkki Tuomiojan pitäisi olla meidän ”kansainvälisesti sisäsiistein” ministeri. Hän puhuu kieliä ja osaa asiansa, vaikka asioista ei olisikaan samaa mieltä.

Pari ulkomaalaista kollegaa tuli jo tänään kyselemään, että mitä se teidän ulkoministeri oikein sanoi parlamentista ja sen toiminnasta. Tällaiset jutut leviävät parlamentin käytävillä kulovalkean lailla. Veikkaan, että tästä jutusta kuullaan vielä.


Turun ammattikorkean Mauri Kurri ja Jussi Vuoria kävivät juttelemassa EU:n tulevaisuudesta.

Comment

required