Vanhan EU-viisauden mukaan puheenjohtajamaa ei tee asialistaa, mutta asialista tekee puheenjohtajamaan. Ranskan puheenjohtajuuskausi vahvistaa tämän säännön.

Ensin Georgian kriisi. Sitten finanssikriisi. Ranskan on hoitanut molemmat suorastaan loistavasti.

Ulkoministeri Bernard Kouchnerin panos Georgian kriisin ratkaisemisessa oli keskeinen, samoin kuin presidentti Nicolas Sarkozyn. Jälkimmäinen on myös ollut keskeinen toimija finanssikriisin rauhoittamisessa.

Molemmat vetävät kokouksia aivan suvereenisti. Tilannetajua, jämäkkyyttä ja johtajuutta riittää. Tätä on EU-puheenjohtajuus parhaimmillaan. Tuloksia syntyy. Homma pelaa.

Sen saimme myös nähdä juuri päättyneessä huipparissa. Tänään kävimme läpi kokouksen päätelmiä kohta kohdalta. Yhteisymmärrys syntyi lähes vaivatta vaikka aiheet eivät olleet aivan helpommasta päästä – finanssikriisi, Lissabonin sopimus, viisasten ryhmä, maahanmuutto sekä energia- ja ilmastopaketin peruspilarit.

Ranskan puheenjohtajuutta on vielä parisen kuukautta jäljellä. Pöydällä on paljon tärkeitä asioita. Kaiken kruunaa joulukuussa järjestettävä huippukokous, jossa on määrä päättää energia- ja ilmastopaketista. Siihen ratkaisuun tarvitaan Nicolas Sarkozyn kaltaista johtajuutta.Huippukokouksen päätöspressissä.

Comment

required