Hyvää Ranskan kansallispäivää! Istun koneessa matkalla Brysselistä Helsinkiin. Perhe on mukana. Oliver nukkuu ja Emilie juoksee muiden matkustajien iloksi edestakaisin käytävällä.

Vietämme muutaman lomapäivän ennen kuin varsinaiset hommat alkavat Strasbourgissa ensi viikolla. Tänään illalla käymme Ranskan suurlähetystössä vastaanotolla. Huomenna aamulla juonnan maikkarin aamutelkkarin.

Eilen vietimme läksiäisiä Eikka Kososen luona. Oli kiva nähdä Brysselin työtovereita. Paikalla oli noin sata ihmistä.

Sovimme Eikan kanssa, että mitään läksiäispuheita ei pidetä. Enhän minä kauas muuta. Uusi työpaikka on noin 300 metrin päässä Suomen EU-edustustosta.

Puheiden sijasta Eija-Riitta Korholan tytär Reeta, ja hänen kaverinsa Maria lauloivat sekaballadin. Minusta on tulossa A capella -fani.

Tällä viikolla olen tyhjentänyt vanhan työhuoneeni. Sain aikaan 12 laatikollista paperia. Minussa on edelleen sen verran tutkijasielua, etten raaski heittää pois paperiarkistojani. Nököhampaisen oravan lailla säästän lähes kaiken.

Maanantaina ja tiistaina meillä oli muutama ryhmäkokous. Valitsimme Hans-Gert Pötteringin odotetusti ryhmän puheenjohtajaksi. Saimme myös lobattua Villelle ryhmän varapuheenjohtajuuden. Hieno homma. Hän on ainoa pohjoismaalainen puheenjohtajistossa.

Ensivaikutelmat uudesta työstä ovat pääpiirteittäin myönteiset. Näin alussa keskitytään pitkälti henkilövalintoihin. Tästä johtuen varsinaiset asiakysymykset jäävät taka-alalle. Kaikki ajavat asemiin kun paikkoja jaetaan.

Yleinen basaari perustuu nk. d’Hondtin järjestelmään, eli luottamustehtävät jaetaan pitkälti kansallisten delegaatioiden koon mukaan. Mielestäni järjestelmä on epäoikeudenmukainen, koska se suosii delegaatioita, jotka tulevat väkirikkaista maista.

Isot delegaatiot vievät lähes kaikki hyvät paikat – ryhmän puheenjohtajasta valiokuntien koordinaattoreihin. Olisi oikeudenmukaisempaa, että paikat jaettaisiin suhteessa kansalliseen vaalitulokseen. Jos kyseinen kansallinen delegaatio on saanut monta paikkaa omassa maassaan, niin sen pitäisi näkyä myös luottamustoimissa.

Comment

required