Perjantai-ilta. Lapset nukkuvat. Rauhallista.

”Yksinhuoltajaviikonloppu” edessä. Vuoden ensimmäinen työviikko takana. Pääsimme Laurin kanssa selvästi arkistoinnin makuun. Kaikki varmaan tunnistavat tunteen: työhuone on kuukausitolkulla papereiden peitossa. Tekee mieli siivota, mutta ei saa sitä aikaan. Sitten yht’äkkiä jää aikaa siivoamiseen. Homma hoituu ja olo on vapautunut.

Tällä viikolla en käynyt Suomessa, koska Suzanne on työmatkalla Saksassa ja tulee kotiin vasta sunnuntai-aamuna. Oliverille tuli tietenkin nuha heti, kun Suzanne oli lähtenyt. Ensimmäinen yö oli sen mukainen. Toinen yö meni jo paremmin.

Viikon paras uutinen oli Villen ja Sarin tyttövauvan syntymä. Kaikki oli mennyt kuuleman mukaan hyvin. Villen vauhdikkaat avustajat Tiina ja Marja – heidät tunnetaan yleisesti ”Villen enkeleinä” – juhlistivat tapahtumaa eilen aamulla skumppalasilla. Heillä on juuri oikea asenne: painetaan täysillä, mutta aina pilke silmäkulmassa.

Tänään sain aamulla väännettyä Husiksen kolumnin. Aiheena oli EU:n perustuslaki, joka on yksi ensi viikon keskeisistä teemoista Strasbourgissa. Kyseessä ei ollut mikään vallankumouksellinen kirjoitus. Kävin vain läpi perustuslain merkitystä ja sitäkin mahdollisuutta, että joku jäsenmaa äänestää sopimusta vastaan. Unkarin ja Liettuan parlamentit ovat jo hyväksyneet uuden sopimuksen.

Suomessa eduskunta saa hallitukselta selonteon perustuslaista viimeistään syksyllä. Se on oiva mahdollisuus käydä EU-keskustelua. Toivottavasti sellainen syntyy, vaikka kansanäänestystä ei järjestetä.

Yhdeksässä maassa järjestetään kansanäänestys: Espanja, Ranska, Iso-Britannia, Luxemburg, Irlanti, Tanska, Tsekki, Portugali ja Hollanti. Ensimmäinen kansanäänestys järjestetään Espanjassa 20. helmikuuta. Viimeisenä äänestävät britit ja tanskalaiset, joskus ensi vuoden alussa.

Iltapäivällä saimme Laurin kanssa pakattua perinteisen Strasbourgin laatikon. Sinne sullottiin kaikki ensi viikon materiaali. Laatikko noudetaan tänään yöllä toimiston edestä, ja maanantaina sen pitäisi odottaa meitä Strasbourgin toimiston ulkopuolella.

Tänään sain myös viimeisteltyä nettipäiväkirjasta julkaistavan kirjan alkusanat. Materiaali on nyt kutakuinkin valmis. Olemme luvanneet koko paketin Södikälle 15. tammikuuta mennessä. Näillä näkymin kirja julkaistaan maaliskuussa. Päivämäärää emme ole vielä lyöneet lukkoon.

Comment

required