Aamu alkoi suomalaiseen aikaan, kello 8.00 aamukahveilla. Mistään muusta maasta ei saisi paikalle 60 kiinnostunutta kuulijaa tuohon aikaan. Asiaan vaikutti varmaan se, että puhujana oli Johannes Koroma. Teollisuuden ja työnantajien Brysselin päällikkö Jukka Ahtela on rakentanut niin kutsutun EU-verkon. Siihen kuuluu muutama sata suomalaista. Aika ajoin verkolle järjestetään aamukahveja ja paikalle kutsutaan mielenkiintoisia alustajia. Tälläkin kertaa tilaisuus oli erinomainen.

Koroma alusti Suomen tiestä Euroopan unionin jäseneksi. Luen parhaillaan Max Jakobsonin Tilinpäätös-kirjaa ja senkin vuoksi oli hyvä käydä läpi uudelleen miten Suomi integroitui asteittain länteen tiettyjen 1960-lukulaisten radikaalien vastustuksesta huolimatta. Nordekin kaatuminen ja EEC-vapaakauppasopimuksen allekirjoittamisen lykkääminen olivat osa tätä prosessia.

Koroma korosti, että Suomen EU-jäsenyyden takasi loppujen lopuksi teollisuuden ja ay-liikkeen epäpyhä allianssi. Hän on oikeassa. Molempia tarvittiin silloin ja siihen voisi lisätä, että niitä tarvitaan myös nyt. Olisi hienoa jos sekä teollisuus että ay-liike aktivoituisivat uudelleen EU-keskustelussa. Enkä tässä tarkoita sitä, että pitäisi maalata kauhuskenaarioita työvoiman vapaasta liikkumisesta.

Koroman perusteesi oli selkeä: kaikki lähtee liikkeelle Euroopan talouskasvusta. Sen perustaksi tarvitaan kilpailukykyinen Eurooppa. Hän oli huolestunut Lissabonin strategiasta ja siitä, että jäsenmaat eivät tee tarpeeksi pitkälle meneviä rakenteellisia uudistuksia. Eurooppa jää vääjäämättä jälkeen muista suurvalloista. Ei tuo teesi ole kaukana totuudesta. Pelkään vain pahoin, että Irlannin maaliskuussa järjestämä talous- ja kilpailukykykysymyksiin keskittyvä huippukokous toistaa vaan vanhoja fraaseja ja lupauksia ilman sitoutumista todellisiin rakenteellisiin uudistuksiin.

Suomessa keskustelu EU-linjasta jatkuu edelleen. Esko Antola ehdotti maanantain Kalevassa, että pitäisi perustaa jonkinlainen ”viisasten ryhmä” pohtimaan Suomen EU-linjaa. Ulkoministeri Tuomioja tyrmäsi ajatuksen heti kättelyssä. Ehkä tästäkin löytyisi jonkinlainen kultainen keskitie.

Eihän tällaisen ”viisaan ryhmän” perustamiseen tarvita hallituksen siunausta saati rahoitusta. Ei muuta kuin Antola vetämään ryhmää, jossa istuvat Teija Tiilikainen, Risto Penttilä, Sirkka Hämäläinen, Tapio Raunio, Peter Ekholm, Matti Viialainen ja Johannes Koroma. Raportti valmiiksi toukokuun alussa. Se varmaan antaisi hyvän pohjan myös EU-vaalikeskustelulle. Mitä enemmän EU:sta keskustellaan ja väitellään, sen parempi. Eivät nämä asiat mykkäkoululla parane.

Comment

required