Viikonloppuna kerrottiin, että Italian entinen pääministeri, entinen konventin varapuheenjohtaja ja nykyinen sisäministeri Guliano Amato on perustanut ”viisasten miesten” ryhmän pohtimaan perustuslain tulevaisuutta. Kyseessä on epävirallinen porukka, joka aikoo laatia raportin puheenjohtajamaa Saksalle.

”Viisasten” ryhmiä on käytetty ennenkin kun on haluttu potkua EU-keskusteluun. Esimerkiksi Yhtenäisasiakirjaa pohjusti niin kutsuttu Dooge komitea. Suomen edellisellä puheenjohtajuuskaudella Belgian entinen pääministeri Jean-Luc Dehaene johti viisasten ryhmää, joka pohti institutionaalisia kysymyksiä.

Amaton ryhmässä on toistaiseksi 10 jäsentä: Jean-Luc Dehaene (nykyään meppi), Paavo Lipponen, Otto Schilly (Saksan entinen sisäministeri, Wim Kok (Hollannin entinen pääministeri), Wolfgang Schäuble (Saksan nykyinen sisäministeri), Chris Patten (entinen komissaari), Danuta Hübner (nykyinen komissaari), Inigo Mendez de Vigo (nykyään meppi) ja Dominique Straus-Kahn (Ranskan entinen valtiovarainministeri).

En sinänsä vastusta Amaton esittämää ryhmää. On hyvä, että perustuslakikeskustelua viedään eteenpäin. Muutaman huomion voisi kuitenkin esittää lähinnä ryhmän koostumuksesta:

1. Sukupuolijakauma on kivikautinen. Kymmenestä viisaasta vain yksi on nainen, puolalainen Danuta Hübner.

2. Uusista maista on vain yksi edustaja (Hübner)

3. Pienistä maista vain kolme (Dehaene, Lipponen ja Kok).

4. Keski-ikä on kaikkea muuta kuin nuori.

5. On hienoa, että Lipponen on mukana remmissä.

Ryhmällä ei tietenkään ole mitään virallista mandaattia, mutta kyllä se osoittaa, että Italian hallitus on nykyään aloitteellinen. Viime viikkojen aikana Italia ehdotti erillistä ulkoministerikokousta Libanonin tilanteesta, sitoutui lähettämään eniten rauhanturvaajia Etelä-Libanoniin ja perustaa nyt ”viisasten ryhmän”. Aktiivista porukkaa.

Comment

required