Lappi-keikka lähestyy.. nyt siitä voi jo kertoa!

Isännöin viikonloppuna Saariselällä epävirallista ulkoministeritapaamista, jossa on koolla kahdeksan ulkoministeriä. EU:n uusi ulkoministeri Catherine Ashton on tulossa ensimmäistä kertaa Suomeen. Samoin kollegat Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Ruotsista, Virosta ja Turkista ovat tulossa perheineen.

Teemat ovat EU:n rooli maailmanpolitiikassa Lissabonin sopimuksen voimaanastumisen jälkeen sekä EU:n naapuruuspolitiikan kehittäminen. Pienelle maalle kuten Suomi aloitteellisuus tällaisten tapaamisten järjestämisessä on tärkeää. Samalla voimme tukea Ashtonia täysillä EU:n ulkosuhdepalvelun luomisessa, ja pääsen hehkuttamaan vähän Suomen Lappia! Sääennustekin näyttää lupaavalta.

Saariselästä lisää vielä viikon mittaan.

Irakissa oltiin eilen äänestysuurilla. Turvatoimet olivat mittavat. Vaalien aattona ei väkivaltaisuuksilta silti säästytty. On kuitenkin rohkaisevaa, että Irakin vaalit pystyttiin järjestämään. Kyse on demokraattisesta askeleesta eteenpäin.

Vaaleissa nähtiin kaksi selkeästi uutta elementtiä. Tällä kertaa ei äänestetty yhtä voimakkaasti uskonnollisten jakolinjojen mukaisesti kuin edellisissä vaaleissa. Vaalituloksen odotetaan toimivan myös eräänlaisena vedenjakajana. Joko irakilaisten jakaantuminen erilaisiin ryhmittymiin edelleen vahvistuu tai sitten se edistää sovintoa etnisten, heimo- ja uskonnollisten ryhmien välillä.

Alustavia tuloksia odotetaan tämän viikon lopulla, ja lopullisia vasta loppukuusta. Uutta hallitusta odottavast valtavat haasteet. Sen tulee vakauttaa Irakin turvallisuustilanne USA:n vetäytyessä 2011 loppuun mennessä pois maasta. Sen tulee saada maan talous nousuun. Sen tulee työskennellä maan eheyttämiseksi ja ratkaista Kirkukin ja muiden kiistanalaisten alueiden asema.

Irakin naapurimaassa Turkissa puolestaan tapahtui varhain tänä aamuna voimakas maanjäristys. Siinä kuoli useita kymmeniä paikallisten kylien asukkaita. Maanjäristysalue sijaitsee kaukana turistialueilta, eikä surmansa saaneiden joukossa ole tähänastisten tietojen mukaan ulkomaalaisia. Suurlähetystömme Ankarassa seuraa tilannetta.

Lopuksi hyvää naistenpäivää kaikille blogin naislukijoille! Vielä ei olla siinä pisteessä, että tämä päivä olisi tehnyt itsensä tarpeettomaksi. Kansainvälisesti toimimme monella eri tasolla naisten oikeuksien edistämiseksi ja naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi. Samaan aikaan Suomen ihmisoikeuspolitiikka on uskottavaa vain, jos olemme valmiita puhumaan myös omista kansallisista ihmisoikeusongelmistamme. Naisiin kohdistuva väkivalta on niistä vakavimpia.

Nyt Moskovaan.

Comment

required