Pääsin tänään tutustumaan turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen toimintaan Helsingin Punavuoressa. Paikassa, josta käytiin aikanaan kovaakin keskustelua, kun vastaanottokeskusta oltiin perustamassa. Paikassa, joka oli nyt ihan täynnä ihmisiä, jotka ovat hakeutuneet etsimään Suomesta turvaa – eri syistä.
Vierailu oli tärkeä. Kuulin tarinoita miksi ja millaisista olosuhteista Suomeen on lähdetty. Kuulin tarinoita matkoista Suomeen. Pääsin näkemään, miten vastaanottokeskuksen arki toimii ja miten turvapaikkahakemusprosessit etenevät. Pääsin tapaamaan työntekijöitä, joille maahanmuuttoon liittyvät kysymykset ovat käytännön arkipäivää.
Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on nyt ajankohtainen aihe ja asia nousee esille myös budjettikeskusteluissa. Tästäkin syystä oli hyvä päästä tutustumaan tilanteeseen käytännössä ja vielä täällä pääkaupunkiseudulla, jonne uusista turvapaikanhakijoista tulee vähintään puolet.
Maahanmuutossa ja muuttoliikkeissä on kyse ihmiskunnan suurimmista muutosvoimista. Angela Merkel totesi vastikään, että maahanmuutto on Euroopalle Kreikan velkakriisiäkin suurempi haaste. Hän on tässä oikeassa.
Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että maahanmuutto tai ihmisten vapaa liikkuvuus loppuisi. Siksi on tärkeää, että asiaa pystytään tarkastelemaan kiihkottomasti ja asiapohjalta.
Keskustelua maahanmuutosta ei pidä jättää äärilaidoille. Tarvitaan faktoja, ei ennakkoluuloja. Tarvitaan kohtaamisia, ei eri poteroihin eristäytymistä. Tarvitaan rakentavia, maltillisia ja tasapainoisia puheenvuoroja.
Kun erilaiset ihmiset kohtaavat, syntyy jännitteitä. Päättäjien on pidettävä huolta siitä, että nämä jännitteet eivät kärjisty, vaan hyödyttävät yhteiskuntaa.
Maahanmuuttoon suhtautuminen vaatii uudenlaista ajattelua. Meidän on otettava oppia maista, jotka ovat onnistuneet maahanmuuttopolitiikassaan. Oppia on otettava myös epäonnistumisista.
Esimerkiksi Ruotsissa on monessa kohtaa onnistuttu: Ruotsissa hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on vahvemmalla pohjalla osittain maahanmuuttopolitiikan ansiosta. Samalla tiedämme, että Ruotsissa maahanmuuttoon liittyy myös ongelmia.
Monilla suomalaisilla on perusteltuja huolia Suomen kansainvälistymisestä ja avautumisesta. Näitä huolia ei pidä vähätellä tai leimata rakentavia kriittisiä puheenvuoroja välittömästi rasismiksi. Suomalaisten huoli on kuultava ja otettava vakavasti.
Maahanmuuttoon liittyviä ongelmia ovat myös esimerkiksi rasismi ja maahanmuuttajien kokema syrjintä työmarkkinoilla. Tätä ei pidä hyväksyä. Suvaitsevaisuus on ennen kaikkea sitä, että tunnustamme toisten ihmisten yleismaailmalliset ihmisoikeudet ja perusvapaudet.
On tärkeää ymmärtää, että maahanmuuttajat eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä. Virolainen rakennusmies, intialainen IT-osaaja, suomalaiseen rakastunut saksalainen, brasilialainen tutkijatohtori, Pohjois-Afrikasta tuleva ns. kiintiöpakolainen tai Irakista vainoa paennut turvapaikanhakija ovat kaikki maahanmuuttajia, mutta heidän lähtökohtansa ja ongelmansa ovat täysin erilaisia. Tällöin myös ratkaisut ovat erilaisia.
Maahanmuuttoon liittyvät ongelmat eivät ratkea syyttelyllä tai vastakkainasettelulla. Tarvitaan tekoja epäkohtien korjaamiseksi, kuten turvapaikkahakemusten nopeaa ja oikeudenmukaista käsittelyä; uusia vastaanottokeskuksia turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa; nollatoleranssia syrjinnälle ja rasismille; Euroopan tason vaikuttamista mm. toimintaan rajoilla; ratkaisujen etsimistä lähtömaiden poliittisiin ja taloudellisiin ongelmiin; sisäisen turvallisuuden vahvistamista; maahanmuuttajien työllisyyden edistämistä; kaupunkisuunnittelua, joka estää huono-osaisuuden kasautumista sekä kotouttamisen ja maahanmuuttajien kieltenopiskelun vahvistamista.
Ennen kaikkea tarvitaan sellaista keskustelua, joka rakentaa ja etsii yhteisymmärrystä.
Jouni Pulli
30.08.2015 10.04Valtiovarainministerimme esille nostama maahanmuutto- ja ihmisten turvallisuuteen liittyvä asia on tärkeä kannanotto meille suomalaisille sekä arvokas asia koko Suomelle. Maamme on ihmisoikeuksia ja ihmisten vapaata liikkumista kunnioittava valtio. Eli me kannamme meille kuuluvan vastuun myös pakolaisista. Samalla luonnollisesti pyrimme myös hyötymään tästä vaikeasta tilanteesta niin, että tänne muuttavat olisivat myös hyödyksi yhteiskunnallemme ja siten heidän olonsa täällä olisi myös heille itselleen positiivista ja antaisimme heille mahdollisuuden uuteen alkuun.
Seuraavassa on oma kontribuutioni tähän keskusteluun maahanmuuttoasiasta:
1. Eräs ystäväni Ruotsissa totesi 80-luvun alussa, että Suomenkin pitäisi ottaa vastaan paljon enemmän pakolaisia. Tähän vastasin, etten ole asiasta niinkään varma, koska emme ole yhtä kansainvälinen maa kuin Ruotsi ja toiseksi ei maahanmuuttopolitiikka ollut ongelmatonta Ruotsissakaan johtuen pitkälti kantaväestön nihkeästä suhtautumisesta pakolaisiin ja epäilyihin elintasopakolaisuudesta, mikä osin piti ainakin silloin paikkansa Ruotsissa, mutta kyse oli kuitenkin varsin pienestä osasta maahanmuuttajia. On siten ymmärrettävä ja hyväksyttävä sekä kannustettava käsitystä, että erilaisuus ja erilaisten ihmisten ja ajatusten kehittäminen on meidän kaikkien eduksi myös Suomessa. Ja on todettava, että haasteet ovat myös mittakaavaltaan aivan eri luokkaa kuin 80-luvulla.
2. Erilaisuuden pelkoon liittyy käsittääkseni paljon pelkoa tuntemattomasta eli tuttu on turvallinen. Tällainen tuttuuteen turvautuminen johtaa varsin usein kuitenkin tehottomuuteen ja pahimmassa tapauksessa paikoilleen jämähtämiseen ja muista jälkeenjäämiseen. Pakolais- ja maahanmuuttoasiassa tarvitsemme päätöksiä hyvin paikallisella tasolla ja joka tapauksessa päätökset pitäisi tuoda lähelle niitä ihmisiä, joiden kanssa maahanmuuttajat tulevat toimimaan.
Turvallisuuspoliittisesti ja ulkopoliittisesti uskon, että Suomeen liittyvät päätökset olisi parasta tehdä pääosin EU:ssa ja kattotasolla YK:ssa. Tässä olisi olennaista päästä pakolaisongelman perussyihin ja alkulähteisiin ja pyrkiä ratkaisemaan pakolaisuuden perussyyt paikan päällä.
Globaali päätöksenteko on käytännöllisintä suorittaa YK:ssa. Tässä kohdin on perusteltua arvioida globaalit vastuut asiassa eli ei voi olla niin, että ainoastaan EU olisi vastuussa Afrikasta tulevista pakolaisista vaan vastuut tulee allokoida kaikkien kesken.
3. Pakolaisvirtojen ja maahanmuuton rahoituksen suhteen on luotava kv. järjestelmä, joka ottaa ensiksi huomioon akuutit nyt esillä olevat tapaukset ja sen jälkeen myös tulevat tapaukset yhteisvastuullisesti. Tässä kohdin on erityisesti huomioitava mahdollinen rikollinen ja ei-toivottu poliittinen toiminta. On aivan selvää, että monet maat näkevät pakolais-/maahanmuuttoasiassa myös turvallisuuspoliittisia aspekteja, jotka on hyvä ymmärtää jo alkuvaiheessa.
Vilho Partanen
31.08.2015 08.24Jos tarkastellaan vanhemmalta ajalta vaikka kilpiä Ritarihuoneen seinillä tai uudemmalta ajalta teollisuuslaitosten perustajien nimiä, niin mamu –nimiä ne melkeinpä poikkeuksetta ovat olleet, joskin niistä on tullut perisuomalaisia ikään kuin huomaamatta.
Ruotsissa maahanmuuton hyödyt ovat haittoja suuremmat, ja haitat lopulta silenevät ajan myötä, mutta hyödyt jäävät pysyviksi.
Juhana Herttuala
01.09.2015 11.42”Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että maahanmuutto tai ihmisten vapaa liikkuvuus loppuisi. Siksi on tärkeää, että asiaa pystytään tarkastelemaan kiihkottomasti ja asiapohjalta.”
Jos haluaisin muuttaa Pohjois-Amerikkaan tai Australiaan, niin se ei ole mahdollista, koska minun pitäisi kysyä lupa muuttoon sinne aikaisemmin väkivalloin tunkeutuneilta kuulematta alkuperäisväestöä.
Jos haluaisin muuttaa Saamenmaalle, niin siihen ei lupaa tarvita, koska se on Suomen miehitysaluetta, joten muutto onnistuu aluperäisväestöä kuulematta.
Tässä asiaa pohjiksi ja sen miettimiseksi millaista katastrofia tavoitellaan.
Vain lisääntymällä tapahtuva miehitys on pysyvää.
Jarmo Kanerva
10.09.2015 18.09Mihinkähän sitten EU:lta on jäänyt Afganistanin, Irakin ja Libyan kehitystyö näissä maissa niiden auttamiseksi? No, Libyan EU haluaa varmasti unohtaa kokonaan, kun demokratiavienti rauhanpommituksineen sinne jäi kovin köykäiseksi. Gaddafi meni, ISIS tuli. Mutta käykäähän tykkäämässä seuraavasta Facebook-sivusta, että saadaan afganistanilaisnuoria Suomeen soittamaan! https://www.facebook.com/Afghan-Traditional-Young-Ensemble-Kouvolaan-688471044510764/timeline/
Venäläiset näyttävät muuten tekevän ainoan järkevän ratkaisun Syyrian kriisissä.
Katja Helander
15.09.2015 22.21Hei,
Huolestunut kansalainen huolestui tilanteesta entistä enemmän luettuaan kirjoituksen alla olevasta linkistä:
http://willerydman.fi/turvapaikka-holmolasta/
suosittelen lukemaan, ja miettimään Suomen vastaanottokykyä ja halua.
Not Found
The requested URL was not found on this server.