Dagens Industri 1.12.2011
Vi behöver alla bli lite omskakade
Häromveckan läste jag en bok som borde översättas till svenska. Den heter ”Ravistettava-Omskakas” (jo, boken har en finsk-svensk titel), skriven av Saku Tuominen och Katja Lindroos (Tammi 2009).
Bokens tes är följande: för att hänga med i världens utveckling, måste vi alla bli omskakade ibland. En människa, ett företag, ett land eller en organisation behöver fräscha idéer, annars stagnerar vi.
”Ravistettava-Omskakas” är skriven med utgångspunkten att det är nyttigt för oss alla att bli omskakade. Det lönar sig att granska våra invanda tankebanor kritiskt. På detta sätt kan vi förändra på vår vardag, vårt liv och varför inte hela världen.
Problemet är att världen förändras snabbt, men människan förändras långsamt. Livsrytmen och utbudet ökar, tekniken utvecklas och världen blir mindre. I dagens läge är informatiosnflödet större än någonsin tidigare, inte minst tackvare till exempel Google. Vill du veta hur långt ett ögonblick är? Lika lång tid som det tar för Google att hitta svaret, alltså 0,3 sekunder.
Samtidigt är vi människor egentligen ganska konservativa. Vi undviker faror, försöker kontrollera allt och söker ofta bekväma lösningar. Vi vill känna oss trygga och säkra. Visst är det ju skönt att ta samma väg till jobbet varje dag, äta lunch på samma krog och titta på samma TV program. Inget fel i det. Vi kan ju inte bli omskakade hela tiden, det skulle bli för darrigt.
Jag blev fascinerad av boken eftersom den utmanade mig att tänka i nya banor. Är det jag som kontrollerar min kalender, eller tvärtom? (Jo, jo jag medger att det är min assistent som gör det.) Måste jag alltid jämföra mina prestationer med någon annans? Är jag rädd för att misslyckas? Varför? Tar jag mig själv på för stort alvar? Betyder detta att jag har tappat min humor, konsten att leka eller vara nyfiken på allt och allting? Inte har jag väl blivit cynisk?
Det spelar ingen roll vad du gör i livet. Kanske är du företagsledare eller assistent, idrottsman eller hemmapappa? För att bli omskakad måste du ha en stark självkänsla. Du måste våga göra något nytt. Och jo, du måste våga misslyckas.
Att skaka om är egentligen ett sätt att förbättra världen. Varför borde då ”Ravistettava-Omskakas” översättas till svenska? Därför att världen skulle vara en bättre plats med nya omskakare på den andra sidan av Finska viken.
Alexander Stubb är Europa- och utrikeshandelsministers i Finland. Han skriver krönikor i DI var tredje torstag. Du kan följa hans omskakade värld på www.twitter.com/alexstubb