Äänestämme huomenna perjantaina eduskunnassa tasa-arvoisesta avioliittolaista. Ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus lain edessä ovat minulle hyviä syitä kannattaa kansalaisaloitteen hyväksymistä. Toivon, että tasa-arvoinen avioliittolaki menee läpi. Myös Kokoomus puolueena kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia puoluekokouspäätöksellä.

Uskon asiassa kuitenkin ihmiseen. Uskon jokaisen ihmisen omaan päätökseen ajatella asiaa eri kanteilta. Toivon, että selkeät perustelut lisäävät kannatusta. Mutta näin herkkä asia ei pakolla käänny. Toivon kunnioitusta kaikille näkemyksille.

Perjantain äänestyksen ollessa käsillä haluan avata hiukan ajatteluani niille, jotka vielä miettivät kantaansa.

Ensinnäkin, toivoisin, että miettisimme asiaa tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden kannalta. Toimimmeko sellaisen asian puolesta, joka auttaa jokaista tuntemaan olevansa ymmärretty, hyväksytty ja tasa-arvoinen lain edessä? Autammeko luomaan sellaisen ympäristön, jossa lapsemme voivat kokea olonsa turvalliseksi, ja jossa he oppivat kohtaamaan ilman ennakkoluuloja erilaisista taustoista tulevat?

Minusta meidän on määrätietoisesti pyrittävä kohti sellaista yhteiskuntaa, jossa syrjinnälle ei ole sijaa, ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja jossa kaksi aikuista ihmistä voi osoittaa rakkautta menemällä naimisiin seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

On myös hyvä muistaa, ettei päätöksellä tasa-arvoisesta avioliittolaista ole suoranaisesti tekemistä kirkon kanssa, vaan kyse on siviilivihkimisestä. Jatkossakin kirkko päättää itse, kenet ja millä ehdoin vihkii. Myös arkkipiispa Kari Mäkinen on analysoinut aloitetta ja sanonut fiksusti: ” Jos aloite hyväksytään, kenenkään avioliitto ei menetä yhtään arvostaan.”

Toiseksi ottaisin esiin länsimaisen oikeuskäsityksen ja yhteiset arvomme. Nykyiset itsestäänselvyydet, kuten esimerkiksi naisten äänioikeus, homouden poistaminen rikoslaista tai vaikkapa oikeus sukunimen valintaan herättivät aikanaan paljon keskustelua ja vastustustakin. Askeleet kohti yhdenvertaisuutta ovat olleet joskus vaikeita, usein hitaitakin, mutta vääjäämättömiä.

Minusta on hyvä, että Suomessa keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista on pysynyt pääosin asiallisena. Toivon, että perjantain jälkeen voimme yksissä tuumin katsoa eteenpäin.

Kolmanneksi kehottaisin asiaa vielä miettiviä ottamaan huomioon tasa-arvoisen avioliittolain saaman laajaan kannatuksen suomalaisten parissa. Reilusti yli puolet suomalaisista kannattaa sitä ja viime viikkoina myös monet yritykset ja järjestöt ovat antaneet tukensa tasa-arvoiselle avioliittolaille.

Me kansanedustajat olemme saaneet paljon viestejä tasa-arvoisesta avioliittolaista. Niissä monissa on nostettu esiin lapsen etu. Parempaa vastausta tähän ei minusta ole kuin rakastava huoltaja tai rakastavat vanhemmat, jotka tarjoavat lapselle turvallisen kodin – olipa kyse sitten kahden samaa tai eri sukupuolta olevan vanhemman liitosta.

Uskon, että aika on tässä tasa-arvon puolella. Toivon, että keskustelu, jota tasa-arvoisesta avioliittolaista käydään, on kunnioittavaa ja arvokasta. Sillä parempaa ei minusta ole, kuin antaa oikeus kahdelle ihmiselle rakastaa toisiaan.

Tahdon. Kovasti. Mutta tasa-arvoisesti, eri näkemyksiä kunnioittaen.

Alexander Stubb
Kokoomuksen puheenjohtaja
Pääministeri

8 Comments
 1. Tapio Peltoniemi
  27.11.2014 09.48

  On sinulla ylpeyden aihe. Finlandia-Holappa oli niin rehellinen että sanoi sen sellaiseksi häpeäksi ettei sen jälkeen mikään enää tuntunut miltään.

  Reply
 2. Tapio Peltoniemi
  27.11.2014 09.59

  Outo käsitys tasa-arvosta. Kumartaessasi luonnottomille pyllistät sadoilletuhansille Raamattua kunnioittaville suomalaisille. Ihan turhaan. Kun kasvat koiranputkea, maassamme on edelleen iso joukko nuoria jotka ottavat arvonsa Sanasta. Tiedän sen pelkästään siitä kun olen 40 juhannusta ihmetellyt mistä heitä aina tulee 10-20 tuhatta aattoillan konferenssiin. Ja tämä siis vain yhden vapaan suunnan tilaisuus. Et taida tajuta miten paljon tuotat mielipahaa leimaamalla kestäviä arvoja rakastavat ihmiset taantumuksellisiksi.

  Reply
 3. Mika Laitinen
  27.11.2014 12.42

  Hei. Olen pettynyt päätökseesi, puolustaa tasa-arvoista avioliittolakia. Luulin, että sinunkinlaisesi, lukenut mies ymmärtäisi ottaa Jumalan sanan todesta. Raamattu, Jumalansana, on totta vielä nykyäänkin. Joka on lukenut raamattua ja uskoo sen, sekä ELÄÄ sen mukaan, ymmärtää, että se on totta. Luulin myös, että kristityssä maassa olisimme raamatun mukaan elävä kansa, vaikkei siihen täysillä uskottaisikaan. Itse olen kristitty ja uskovainen mies ja olen elänyt todeksi raamatun sanomaa. Silloin vasta voi ymmärtää, mikä siunaus sillä on, kun itse elää sen mukaan. Tiedän, että voidaan ”tulkita” erilailla, mutta sisimmässään, sydämessään ihmiset tietävät kuitenkin, mikä on oikein ja mikä väärin.
  Ketään ei saa syrjiä, olkoonkin miten tahansa erilainen. Ihmisenä täytyy kaikki hyväksyä, mutta tekoja ei tarvitse hyväksyä. Sama, jos oma lapsi olisi kyseessä. Emmehän hylkää lastamme hänen tekojensa mukaan, mutta teot voimme tuomita.

  Pyydänkin ajattelemaan vielä kerran sitä siunausta (menestystä), minkä menetämme, jos elämme raamatun sanaa vastoin. Rukoilen puolestasi muutenkin, että kaikissa vaikeissa päätöksissä, saisit viisautta Jumalalta, johtaa tätä maata eteen päin.

  Terveisin: Mika Laitinen, 44v uskovainen isä Seinäjoelta

  Reply
 4. Vilho Partanen
  28.11.2014 14.25

  No nythän asiassa tapahtui se tasa-arvoinen päätös.

  Kestää kotvan, että hävinnyt osapuoli sopetuu ja huomaa, ettei tässä varsinaisesti mitään järkkynyt radaltaan.

  Yhteiskunnallinen kaappivaihe jäänee vähitellen historiaan noiltakin ihmisiltä.

  Niinkuin on nähty, ei heterovanhemmuuskaan ole mikään tae lasten hyvinvoinnista. Sekin on yksilö- vaan ei ryhmäkysymys.

  Reply
 5. Kaj Jakobsson
  28.11.2014 22.27

  Moi,
  Aivan, huippu hienosti ollaan nyt tasa-arvoisia! Oon Aalto yliopistolla duuniissa. Meillä on n, 25% jengiä muslimeja. On pimeä aika, muslimit haluaa rukoilla enemmän kuin kaks kertaa päivässä. Palaverit pitää pitää jälkimäisen rukouksen jälkeen! iltapäivällä ei oo mulla aikaa, koska mulla on neljä luomu lasta.. Aalto -yliopistossa ollaan tavattu, Väiskin kentällä Calle veti treenejä…sun faija tietää… Mitä teen nyt pr, minirester t. Kajtsu,

  Reply
 6. Vesa Kaitera
  28.11.2014 23.27

  Hyvä Alex!

  Otit selvästi ja perustellusti kantaa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, ja kuten tämänpäiväisestä äänestystuloksesta näkyy, niin etenkin Kokoomuksen kansanedustajien piirissä vetoomuksesi oli vaikuttanut. Kansalaisaloitteeseen myönteisesti suhtautuvia kokoomusedustajia oli aiemmin ilmoittautunut 21, mutta äänestyksessä heitä oli peräti 28. Kokoomuksen pitkän aikavälin kannatuksen kannalta oli ÄÄRIMMÄISEN TÄRKEÄÄ, ettei meidän puolueemme ollut se kivi, joka olisi kaatanut kansalaisaloitteen. Meidän äänestäjistämme noin 2/3 oli mielipidetutkimusten perusteella tukenut tuota kansalaisaloitetta, joten sen tyrmääminen olisi melkoisesti nakertanut poliittista uskottavuuttamme.

  Kokoomus on mielipidetutkimuksissa ollut muutaman viime kuukauden aikana laskussa. Tämänpäiväinen äänestystulos ja viikon päästä tapahtuva Fennovoiman lupahakemuksen hyväksyminen saattavat olla kääntämässä tätä trendiä meidän eduksemme. Jos SoTe-uudistus saadaan maaliin onnistuneesti, niin Kokoomuksella lienee mahdollisuus jopa voittaa seuraavat eduskuntavaalit.

  Kun katsoin muutaman päivän takaista puoluejohtajien TV-keskustelua, niin huomiotani kiinnitti uusi aiempaa vakavampi Alexander Stubb. Olet näköjään hieman muuttanut esiintymistyyliäsi, ja se on kyllä esittämillesi asioille eduksi, etenkin vanhemman väen silmissä.

  Terveisin
  Vesa Kaitera
  Jyväskylän Kansallisseura

  Reply
 7. Seppo Huotari
  29.11.2014 17.16

  Hienoa että otit asiaan voimakkaasti kantaa! Kokoomuksen kansanedustajien kanta oli myöskin ennakkoluuloton verrattuna esim PS tai Kesk kansanedustajiin. Tämä vaikuttaa ainakin minun äänestyskäyttäytymiseeni vaaleissa. Vaikka olen perheellinen heteromies.

  Reply
 8. Kim Floor
  30.11.2014 14.48

  On toki ihan ok, että ollaan kaikki tasavertaisia lain edessä! Mutta, jotta ei vietäisi avioliitossa olevien heteroiden käsitystä avioliitosta hakoteille ja ennenkaikkea sen mukanaantuomaa ylpeydentunnetta, siitä, että olemme onnistuneet solmimaan liittoa ja myös elämään kunniallisesti, neuvottelemalla ja pitämään sanamme, sekä kehittymään ihmisinä ottamalla myös toista osapuolta huomioon kaikissa elämänvaiheissa ja pitämällä avioliittomme kasassa ja sitä kautta antaneet turvallisen kasvuympäristön lapsillemme! Voisimmeko vielä vaikuttaa siihen, että pidettäis avioliitto nimikettä ennallaan, vain naisen ja miehen liittona! Olkoon muut liitot sitten ihan mitä vain, vaikkapa sitten (poika)pariliittona tai (tyttö)pariliittona! Eiväthän he myöskään, käsittääkseni koskaan voi olla lasten perinteisiä rakastavaisia vanhempia, koska joutuvat lapsensa saamaan, joko adoption tai liittonsa ulkopuolisilla suhteilla! Olkoot vaikka lasten aikuiset! Pitäähän meidän joka tapauksessa erottaa lapset aikuisista!

  Reply

Comment

required