Nykyään kaikki täysistunnossa pidetyt puheenvuorot kirjoitetaan ulos ja käännetään 11:a viralliselle kielelle. Syyskuun jälkeen oli tarkoitus siirtyä järjestelmään, jossa nämä meidän ”kuolemattomat” kahden minuutin puheet käännetään kaikille 23:lle viralliselle kielelle.
Kyseessä on siis puhutun tekstin kääntämisestä, ei tulkkaamisesta.
Nämä täysistunnossa pidettyjen puheenvuorojen käännökset maksavat noin 10 miljoonaa euroa vuodessa. Parlamentin vuosittainen käännösbudjetti on noin 128 miljoonaa euroa (vuonna 2005).
Perustuslakivaliokkunnassa olemme tehneet ehdotuksen, joka lopettaisi nämä niin kutsutut verbatim (sanasta sanaan) käännökset. Kaikki puheenvuorot julkaistaisiin kyllä sillä kiellellä, jolla ne esitettiin. Kukin meppi voisi sitten erikseen pyytää käännöksiä haluamalleen kielelle.
Samalla kun lopetetaan käännökset niin parlamentti tarjoaa palvelua, jossa jokaisen pidetyn puheenvuoron voi katsoa netista haluamallaan kielellä. Kyseessä on siis videopätkä kustakin pidetystä puheesta, joka on tulkattu 23:lle kielelle.
Toimin ryhmässämme ”varjoraportöörinä”, eli seuraan raportin etenemistä ja muodostan ryhmämme kannan. Tänään kun keskustelimme aiheesta ryhmässämme, niin muutamat kollegat olivat kanssani eri mieltä. Heidän mielestä jokaisessa parlamentaarisessa järjestelmässä pitää olla kirjoitettu rekisteri kaikista puheenvuoroista.
Yritin selittää, että videopätkillä, jotka eivät maksa 10 miljoonaa euroa vuodessa, on sama funktio. Sitäpaitsi muutaman vuoden päästä on taatusti olemassa sen verran kehittynyttä teknologiaa, että puheenvuoron saa nappia painamalla muutettua kirjoitetuksi tekstiksi (myönnän, että nykyiset ohjelmat eivät ole vielä tarpeeksi hyviä).
Yhtäkaikki, kuulisin mielelläni arvon blogikommentaattoreiden näkemyksiä? Mikä on sinun mielestäsi parempi järjestelmä? Kirjoitettu dokumentti vai videopätkä? Vai kenties molemmat?
PS. Myönnän, että suhtaudun itse vähän skeptisesti (enkä ihan vaan vähän…) puheenvuorojeni ”kuolemattomuuteen”. Itse asiassa olen joskus niitä vähän punastuen lukenut tai katsonut jälkikäteen…kannattasi ehkä olla katsomatta. Kyllä se puhe ulos kirjoitettuna on vielä kauhempi kuin salissa spontaanisti pidettynä.