Hallitus hyväksyi tänään Venäjä-toimintaohjelman. Tuttavallisemmin sitä kutsutaan ”Ventoksi”. Se on ensimmäinen lajissaan. Ohjelma linjaa Suomen Venäjä-politiikan tavoitteet ja käytännön toimet. Tekstin voit lukea tästä.

Lehdistötilaisuudessa pääministeri Vanhasen kanssa tänään (kuva: Raino Heinonen)

Toimintaohjelman taustalla on Venäjän muutos. Venäjän merkitys Suomen kannalta on 2000-luvulla kasvanut ja monipuolistunut. Venäjä on nyt ykkönen kolmessa asiassa: kaupassa, turistien ja maahanmuuttajien lukumäärässä. Naapuruus on pysyvää, mutta sen sisältö elää jatkuvasti.

Myös Venäjän kansainvälinen rooli on muuttunut. Se on halunnut palauttaa suurvalta-asemansa. Talouskriisi on kuitenkin asettanut Venäjänkin uuden haasteen eteen. Venäjän kehityksen seuraaminen ja ymmärtäminen on nyt entistäkin tärkeämpää.

Miksi ”Vento” tehtiin? Tärkein ajatus on hahmottaa ja ohjata laajentuneita Venäjä-suhteitamme kokonaisvaltaisemmin ja tavoitteellisemmin. Tarvitsimme myös selkeän ja realistisen kokonaiskuvan Suomen Venäjä-politiikasta. Lisäksi ohjelman kautta halutaan panostaa entisestään Venäjä-osaamiseen. Naapurina meillä on oltava aitoa asiantuntemusta. Se on oma etumme.

Venäjä-toimintaohjelma on tarkoitettu kaikille suomalaisille. Toivon, että se auttaa meitä ymmärtämään Suomen Venäjä-suhteita ja tavoitteitamme. Yleisöä on myös ulkomailla. Siksi ”Vento” käännetään niin englanniksi kuin venäjäksikin. Tietysti ohjelmalla on byrokraattinenkin tehtävä. Se kokoaa eri hallinnonalojen linjauksia yhdeksi kokonaisuudeksi ja parantaa siten koordinaatiota.

Mitä mieltä blogikommentaattorit ovat?

 

Comment

required