Täytyy myöntää, että takana on hurja vuosi. Tuntuu jotenkin epätodelliselta, että tähän aikaan viime vuonna en ollut edes ilmoittautunut eurovaaliehdokkaaksi.

Vuosi on ollut kaikin puolin hieno. Ei vähiten siksi, että Oliver pullahti maailmaan huhtikuun alussa. Koko perhe voi hyvin.

Vaalit menivät yli odotusten. Väitän edelleen, että se johtui ensisijaisesti tiimin panostuksesta.

Parlamenttityö on alkanut hyvin. Vastuutehtävät ovat mielenkiintoisia ja näkyvyyttäkin on piisannut. Suomessa ulkopoliittinen keskustelu jatkuu. Totesin heti kauden alussa, että meppi ei saa kadota Brysseliin viideksi vuodeksi. Ainakin toistaiseksi lupaus on pitänyt.

Meppikiertue on myös alkanut hyvin. Syksyllä kiersimme ahkeraan ympäri Suomea joka perjantai. Sama tahti jatkuu. Ensi vuoden kalenterissa on vielä paljon aukkoja, jotka täyttyvät vauhdilla.

Vuoden viimeinen Strasbourgin viikko oli historiallinen Euroopan kannalta. Parlamentti näytti vihreää valoa Turkin jäsenyysneuvottelujen aloittamiselle. Saman teki Brysselin huippukokous. Kaikissa hyvissä tarinoissa on alku, keskiosa ja loppu. Turkin kanssa on nyt päästy vasta alun loppuun. Ensi vuoden lokakuussa alkaa varsinainen neuvottelu-urakka.

Vuosi on muutenkin ollut vauhdikas EU:n näkökulmasta. Toukokuussa unioni sai kymmenen uutta jäsentä. Uusi perustuslaki hyväksyttiin kesäkuussa. Uusi parlamentti aloitti toimintansa heinäkuussa. Uusi komissio pääsi loppujen lopuksi vauhtiin marraskuussa. Neuvottelut EU:n budjetista vuosiksi 2007-13 lähtivät käyntiin. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa otettiin harppaus eteenpäin, kuten myös oikeus- ja sisäasioissa. Joulukuussa päätettiin aloittaa neuvottelut Turkin ja Kroatian kanssa, sekä päättää neuvottelut Bulgarian ja Romanian kanssa.

Kukaan ei kai väitä, että EU on käymistilassa. Ensi vuodesta ei varmaankaan tule yhtä vauhdikasta. Mielenkiintoinen siitä kuitenkin tulee, ei vähintään siksi, että 11 maata järjestää kansanäänestyksen unionin perustuslaista.

Vietämme ”rauhallisen” perhejoulun Brysselissä. Suzannen ja minun vanhemmat tulevat kylään. Joulun jälkeen lennämme perheen kanssa viikoksi Egyptiin ihan vaan löhöilemään. Loma tulee tarpeeseen. Ensi vuonna on taas uudet kujeet ja niihin tarvitaan energiaa.

Haluan toivottaa kaikille lukijoille oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Comment

required