Vauhtiviikko jatkuu. Aamulla tapasin vähittäiskauppaketju Carrefourin edustajia. Liputtivat kovasti palveludirektiivin puolesta. Tapasin myös väitöskirjani valvojan Lord William Wallacen. William kertoi viimeviikkoisesta Brittien ylä- ja alahuoneen kädenväännöstä, jonka keskipisteenä oli Tony Blairin liian tiukka terrorilaki. Ylähuone voitti kamppailun.

Muutoin päivä oli yhtä juoksemista valiokunnasta toiseen. Mielenkiintoisin anti oli perustuslakivaliokunnassa, jossa oli avoin kuuleminen EU:n tulevasta ulkoministeriöstä. Siitä käydään vielä kova byrokraattinen kädenvääntö komission, neuvoston ja parlamentin välillä. En tiedä tulimmeko viisaammaksi, mutta jotenkin tuntuu siltä, että uudesta ulkoministeriöstä tulee hallinnollisesti komissiosta ja neuvostosta riippumaton. En pidä ratkaisua välttämättä hyvänä. Ei kai kukaan kaipaa lisää instituutioita.

Ennen lounasta puhuin opetushallituksen porukalle unionin tulevaisuudesta. Heitä kiinnosti myös palveludirektiivi. Vastustavat sen ulottamista koulutuspalveluihin. Yritin hälventää pelkoja. Pelkään pahoin, että en onnistunut. Lounassämpylää mutustellessa annoin haastattelun huomiseen Talous-Sanomiin terveysväittämistä.

Iltapäivä alkoi surrealistisesti. Meillä oli tapaaminen Eduskunnan suuren valiokunnan edustajien kanssa kemikaalidirektiivistä. Keskustelimme myös pohjoisesta ulottuvuudesta ja siinä samassa kokoomusmeppien Itämeri-aloitteesta. Paavo Väyrynen, Reino Paasilinna, Esko Seppänen ja Henrik Lax julkaisivat yhteistiedotteen otsakkeella ”Pohjoinen ulottuvuus on vakavasti uhattuna”. On hienoa, että tämä ”dynaaminen” nelikko antaa meidän aloitteellemme näinkin paljon painoarvoa. On sinänsä jännää, että tiedotteessa puhutaan pohjoisen ulottuvuuden ja Itämeri-strategian tahallisesta vastakkainasettelusta ja julkisuushakuisuudesta. En ehkä ihan ymmärtänyt kuka yrittää lietsoa vastakkainasettelua tai kuka yrittää hakea julkisuutta…

Iltapäivällä kävin vielä piipahtamassa ulkoasiain-, sisämarkkina- ja budjetinvalvontavaliokunnissa. Nyt pitää valmistella huomista sisämarkkinavaliokuntaa, jossa käsitellään kahta lausuntoani: vitamiinit ja mineraalit sekä terveysväittämät.

Comment

required