Alla tänään Helsingin Sanomissa julkaistu vastaukseni Heikki Aittokosken avoimeen kirjeeseen (HS 11.12.). Mitä arvon blogikommentaattorit olette mieltä?

Arvoisa Helsingin Sanomien ulkomaantoimitus ja Heikki Aittokoski. Kiitos kirjeestä (HS 11.12). Mahtavaa, että ajattelette joulun alla ulkoministeriötä. Pientä joulustressinpoikasta pukkaa täälläkin. Lahjat ostamatta, kinkku tilaamatta ja Helsingin kadutkin vielä kolaamatta.

Olen parhaillaan vuoden viimeisessä EU-ulkoministerikokouksessa Brysselissä. Älkää kertoko kenellekään, mutta täälläkin käytävillä kuhistaan Wikileaksista. Vertaillaan eri maiden paljastuksia. Hassua kyllä, kaikki tuntuvat enimmäkseen olevan kiinnostuneita siitä, mitä heidän omasta maastaan on kirjoitettu.

Heikki, olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että toimittajan ja diplomaatin ammatit eroavat toisistaan.

Tärkein ero taitaa olla kohderyhmässä. Diplomatian ydintehtävä on tuottaa tietoa, jonka avulla me ulkoministerit ja monet muut niin sanotut päättäjät voimme edistää maidemme etuja. Toimittajien kohderyhmänä ovat heidän viestimensä asiakkaat ? lukijat, kuuntelijat ja katsojat.

Olen aina ollut avoimuuden suuri kannattaja ja mielestäni lisännytkin sitä ulkoasiainministeriössä esimerkiksi julkistamalla suurlähettiläiden analyysejä heidän luvallaan. Olen myös yrittänyt parhaani mukaan avata diplomatian kammioita muun muassa blogissani ja Twitterissä. Eihän tämä mitään salatiedettä ole.

Arvoisa Heikki, mielestäni Wikileaks-vuodoissa vastenmielistä ei ollut median toiminta, vaan se, että joku rikkoi lakia ja varasti salaisia asiakirjoja. Kun informaatio on kerran ulkona, media tekee työtään sen purkamisessa. Olen ollut aistivinani herrasmiessopimuksen. Asiakirjoista on poistettu sellaisten henkilöiden nimiä, jotka olisivat voineet joutua vuotojen takia vaaraan. Kiitos siitä.

Diplomatian keskeisiä tehtäviä on analysoida ja tulkita maailmanpolitiikkaa ja välittää tätä tietoa ulkopoliittisen päätöksenteon pohjaksi. Ja nyt en puhu siitä saunanrakentamisesta, johon arkistoissamme törmäsit.

Ulkoministerinä saan lukea loistavia raportteja ison pinon joka päivä. Olen pyytänyt, että suomalaiset diplomaatit 99 edustustossa eri puolilla maailmaa tuottavat teräviä ja kaunistelemattomia raportteja, joista on hyötyä, kun tapaan kollegoja. Usein on hyödyllistä tietää sellaisiakin asioita, joita en kuuna päivänä päästäisi suustani ulos edes sammakoina.

Diplomaattien täytyy voida luottaa, etteivät heidän sanomisensa päädy laittomasti vääriin käsiin. Jos luottamus diplomatian perustyökaluun, luottamuksellisuuteen, horjuu, luottamuksellisten keskustelujen määrä todennäköisesti vähenee. Seurauksena ei ole silloin avoimempi maailma, vaan suljetumpi, kuten itsekin hyvin kolumnissasi taannoin totesit.

Diplomatiaa tarvitaan myös kriisien ja konfliktien ratkaisuun, mikä vaatii erityistä herkkyyttä. Näihin prosesseihin liittyy oleellisesti lähdesuoja, joka on diplomatiassa yhtä lailla tärkeää kuin journalismissakin.

Neuvotteluprosessit vaarantuvat, mikäli eri osapuolet joutuvat liian varhain julkisen paineen kohteeksi. Vai kuvitteleeko joku, että esimerkiksi Lähi-idän rauhanneuvottelut voitaisiin näyttää suorana tv:stä? Ei diplomatian pelikenttä sentään mikään BB-talo ole.

Sitten on Suomen etu. Aivan kuten yritykset tai vaikkapa lehtitalot, jopa demokraattiset valtiot ovat silloin tällöin kilpailutilanteessa, eikä kaikkia ”yrityssalaisuuksia” voida paljastaa muille.

Heikki, lanseerasit kirjeessäsi mainion termin: organisaatioiden pölvästiyden. Niin kuin sanoit, sitä on kaikkialla. Wikileaksin vuotamissa raporteissa pölvästiyttä on minun silmääni huomattavan vähän ? suurin osa raporteista näyttäisi olevan hyviä ja mielenkiintoisia.

Missä sitten sijaitsee ulkoministeriön pölvästiysbarometri? Ainakin parlamentarismin mukaisesti eduskunnassa. Muun muassa ulkoasiainvaliokunta ja suuri valiokunta tarkistavat lukemat säännöllisesti. Olen myös ministerinä vastuussa eduskunnalle, joka taas vastaa tekemisistään Suomen kansalle. Kenkää tulee, jos luottamus menee. Ison osansa ulkoministerin mahdollisen pölvästiyden arvioinnissa tekee tietysti mediakin.

Heikki, jos sopii, kutsun sinut ja työkaverisi joulusaunaan. Voidaan jutella Wikileaksista ja siitä, mitä tapahtui Helsingin Sanomien ulkomaantoimituksen pikkujoulujen jatkoilla. Sovitaanko kuitenkin, että pidetään ne keskustelut luottamuksellisina?

Rauhallista joulua.

Comment

required