Terveisiä Kööpenhaminasta! Olin tänään puhumassa Tanskan ammattijärjestöjen ja elinkeinoelämän yhteistilaisuudessa. Jälleen kerran itseäni huomattavasti paremmassa seurassa.

Pääpuhujana oli Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen. Komissaari Günter Verheugen, sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Helle Thorning-Schmidt  ja allekirjoittanut seurasimme sitten pääministerin vanavedessä.

Tanskan pääministeri visioi EU:n tulevaisuudesta

Meikäläisen aiheena oli EU:n demokratiavaje. Palaan tähän teemaan toiste, koska halusin reagoida nettiäänestystä käsittelevään keskusteluumme.

Aluksi suurkiitos syvällisistä huomioista. Mielestäni yksi parhaista keskusteluistamme, joka myös osoittaa, että eilinen avaukseni ei todellakaan ole yksiselitteinen. Seuraavassa muutama lisähuomio.

1. Tarkoitukseni ei ollut vähätellä periaatteellisia kysymyksiä, kuten kirjoituksessani totesinkin. Demokratian periaate on äärimmäisen tärkeä, joten siitä johdettavat käytännölliset sovelluksetkin ovat periaatteellisesti tärkeitä. Siksi kysymykset vaalivapaudesta, -salaisuudesta ja -luotettavuudesta (kiitos Iirolle!) ovat erinomaisen tärkeitä.

Kysymys kuuluukin, että millaisessa järjestelmässä nämä riittävällä tavalla taataan. Nettiäänestys mahdollisuudella korjata ääni uurnilla on nähdäkseni riittävä tae. Ollaanko tästä eri mieltä?

2. Mr Zombien mukaan äänestysprosentin kasvattaminen on kikkailuna pikemminkin vasta-argumentti. On totta, ettei osuuden nosto ole itseisarvo. Instituutioiden legitimiteetin kannalta ihmisten osallistuminen on kuitenkin tärkeää. En usko, että kynnyksen madaltaminen vääristää tuloksia. Uskon sen edesauttavan porukkaa antamaan äänensä siinä tapauksessa, kun se muutoin jää antamatta. Netti on siis eräänlainen äänestysporkkana.

Kysymys onkin näin osallisuudesta. Näin on syytä pohtia, että ketä nettiäänestys palvelee. Voidaan olettaa, että perinteisesti nukkuvat marginaaliporukat saavat enemmän ääntä kuuluviin. Joidenkin mielestä se sekoittaa tarpeettomasti pakkaa, toisten mielestä demokratia toteutuu kattavammin. Kuulun jälkimmäisiin.

Sinällään on kuitenkin totta, että ensisijainen kannustin tulee olla mielenkiintoinen poliittinen keskustelu. Tässä poliitikoilla on tietty parantamisen varaa.

3. Netistä on tullut luonteva paikka toimia. Se toimii parhaiten silloin, kun siirretään vain informaatiota. Raha on nykyään oravannahkojen sijaan bitteinä, siksi rahamaailmakin toimii luontevasti netissä. Vaatteita siellä ei voi samalla tavalla sovitella, siksi ihmiset viihtyvät edelleen fyysisesti shoppaillessa (tai siis ainakin minä kuulun tähän kategoriaan).

Äänestäminen on tässä suhteessa lähempänä pankkipalveluita kuin shoppailua. Kuten ollaan osoitettu, ei se ongelmatonta ole. Nähdäkseni se on kuitenkin luonteva tavoite tänä päivänä. Ateenan agoralta ollaan siirrytty bittiavaruuteen!

4. Kuluja säästyy samalla tavalla kuin muussakin nettiin siirtyneessä toiminnassa. Mitä enemmän asioidaan verkossa, sitä vähemmän tarvitaan fyysistä kapasiteettia. Vaikka äänten korjaamiseen tuleekin varautua, niin uurnilla ei tarvitse varautua samanlaisella kapasiteetilla kuin ennen. Kulujen säästämisellä viittaan myös äänestämiseen ulkomailla. Se on kallista ja monimutkaista, kuten Harry esimerkillään osoittaa.

5. Vaalisalaisuus on tietenkin visainen ongelma. Emmehän halua merkittyjä vaalilippujakaan. Kysymys kuuluukin, luotammeko riittävästi vaalit järjestäviin viranomaisiin. Maallikkona tuntuu kuitenkin, että on teknisesti mahdollista toteuttaa nettiäänestys niin, että annetut äänet sekoitetaan äänestäjistään. Samaan luotamme jo nyt ennakkoääniä antaessamme.

Se, että joku ulkopuolinen taho koordinoisi massiiviseen nettihyökkäyksen esimerkiksi Suomen kunnallisvaaleissa on jo sen luokan juttu, että meikäläisen ei kannata siinä pahemmin mestaroida. Juttelin asiasta erään asiantuntijan kanssa, joka kertoi minulle, että ei se mahdotontakaan olisi. Jos jollain on lisäinfoa, niin otan sen mielelläni vastaan.

Toivon, että keskustelu nettiäänestyksestä jatkuu mahdollisimman laajalla rintamalla. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ja Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen tuntuivat suhtautuvan ajatukseen ennakkoluulottoman avoimesti. Ei muuta kuin lisää pökköä pesään.

PS. Olen Maikkarin Huomenta Suomen perjantai-vieraana huomenna. Mukava osallistua ohjelmaan hieman rennommissa merkeissä.

Comment

required