Kolmen päivän Eurooppa-kierroksen päätti Varsova. Puolan ensimmäinen EU-puheenjohtajuus alkaa lähestyä loppuaan ja hiljakseen myös kansalliset kannat saavat tilaa keskustelussa.

Päivä alkoi meille suomalaisille tärkeällä aiheella, keskusteluilla rikkidirektiiviehdotuksesta. Tapasin asiasta vastaavan varaministeri Anna Wypych-Namiotkon ja toin parhaani mukaan esiin monimutkaisen ja teknisen asian suomalaisia näkökulmia.  Vientivetoisena, merikuljetuksista riippuvaisena maana se, millainen direktiivistä tulee, on meille tärkeää.

Ennestään hyvin tuntemani ulkoministeri Radek Sikorskin kanssa keskustelimme luonnollisesti talouskriisistä, laajentumisesta ja tärkeistä naapuruussuhteista. Keskustelua väritti osaltaan myös juuri pidetyt parlamenttivaalit, joissa Sikorski puolueineen menestyi erinomaisesti. Onnittelut siitä hänelle!

Lounaskeskustelu kollegani, eurooppaministeri Mikolaj Dowgielewiczin kanssa oli erinomainen. Yhteinen sävel sisämarkkinoiden merkityksestä ja digitaalisten markkinoiden kehittämisestä löytyi heti, kuin vanhasta muistista. Puolahan on aina ollut kanssamme samoilla linjoilla vapaan liikkuvuuden ja yhteisten markkinoiden puolestapuhujana. Talouskriisin osalta näkemyksemme olivat varsin yhtenäisiä, vaikka euroryhmässä Puola ei olekaan.
 
Päivän mielenkiintoisin tilaisuus oli European Council on Foreign Ralations -ajatushautomon vuosikokous. Tämä korkeatasoinen eurooppalainen ulkopolitiikan think thank oli järjestänyt, jälleen kerran, loistavan paneelikeskustelun Euroopan tulevaisuudesta. Oli ilo olla mukana paneelissa Puolan ulkoministeri Sikorskin, Viron presidentti Toomas Hendrik Ilveksen sekä Saksan, Ranskan ja Iso-Britannian entisten ulkoministerien Joschka Fischerin, Bernard Kouchnerin ja David Milibandin kanssa. Huoli Euroopan tulevaisuudesta ja etenkin kansalaismielipiteestä nousi esiin niin paneelissa kuin yleisökommenteissakin. Yleisö oli myös aivan omaa luokkaansa Ahtisaaresta Sorokseen ja Boninosta Vitorinoon. Hieno päätös hyvälle Eurooppa-kierrokselle.

Comment

required