Päähallituspuolueiden välillä näyttää olevan pieni sanaharkka EU-politiikasta. Käydään kilpaa siitä kummalla on EU-myönteisempi linja.

Koko keskustelu tuntuu jotenkin vähän hassulta. Ensin molemmat osapuolet kehuvat Suomen EU-puheenjohtajuutta ja sitten ruvetaan naljailemaan kaverille.

Puoluepoliittinen nokittelu ei oikein tahdo sytyttää. Jokaisessa puolueessa löytyy erilaisia EU-linjoja. Tärkeintä on millaista EU-linjaa puolueen johto vetää.

Eli yksinkertaistaen: Erkki Tuomiojan linjalla on enemmän merkitystä kuin Kimmo Kiljusen. Matti Vanhanen paaluttaa Keskustan linjan, ei Paavo Väyrynen.

Linja on tietenkin sidoksissa ajankohtaan. Esimerkiksi Tuomiojan ja Vanhasen EU-linjaukset olivat aika erilaisia vuonna 2003 kuin nyt puheenjohtajuuskauden jälkeen.

Puhummattakaan herrojen suhtautumista Suomen EU-jäsenyyteen 1990-luvun alussa. Muutos ja kehitys ovat mielestäni myönteisiä asioita.

On selvää, että Matti Vanhanen suhtautuu EU:n nykyään paljon myönteisemmin kuin ennen. Samoin Tuomioja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nykyhallituksen EU-sydän pumppaisi yhtä lujaa kuin Lipposen aikoina.

Muistan lätkäajoilta, että mitä pahemmin oman joukkueen peli tökki kuta enemmän piti aukoa päätä vastustajalle. Ehkä tässä olikin Kiljusen avauksen perimmäinen syy…mene ja tiedä.

Comment

required