Osallistuin eilen illalla CEPS:n (Centre for European Policy Studies) illallistilaisuuteen, jonka pääpuhujana oli Matti Vanhanen. Olin positiivisesti yllättynyt. Vanhanen piti erittäin EU-myönteisen puheenvuoron. Voisin itse allekirjoittaa suuren osan Vanhasen näkemyksistä.

Uskallan väittää, että puhe oli Vanhasen toistaiseksi visionäärisin. Puhetta voi jopa verrata Lipposen Bryggen puheeseen marraskuulta 2000.

Vanhanen maalaili EU:n tulevaisuutta selkokielellä. Puheessa oli näkemystä ja syvyyttä. Huomaa, että Vanhasen lähipiirissä on tehty henkilöstömuutoksia.

Vanhanen kritisoi hallitustenvälisyyttä ja peräänkuulutti yhteisöllisyyttä. Hän moitti niitä, jotka käyttävät unionia syntipukkina, kaiken pahan alkuna.

Vanhanen peräänkuulutti konkreettisia tuloksia ja toivoi, että perustuslaki astuisi voimaan. Hän arvioi, että EU:n poliittisuus ja Euroopan parlamentin rooli vahvistuvat jatkossa entisestään. Syy on selvä: parlamentissa tehdään päätökset enimmäkseen yksinkertaisella enemmistöllä. Ei ole pakko tyytyä vesitettyihin kompromisseihin.

Lopuksi Vanhanen korosti, että nyt Euroopassa tarvitaan vahvaa yksituumaisuutta laajentumisen, taloudellisten uudistusten ja poliittisemman Euroopan rakentamisen edistämiseksi.

Tätä puhetta kuunnellessa Vanhasen parin vuotta sitten antamat haastattelut EU:sta vain välinearvona tuntuvat etäisiltä. Hän on selvästi kasvanut monta pykälää Eurooppa-ajattelijana.

Nostimme toimistolla skumppalasit juuri ennen lomille poistumista.

Se on sitten TJ-0. Lomat alkavat parin tunnin päästä. Piia-Noora ja Jussi, Ville ja Sari sekä Eija-Riitta ja Atte tulevat meille illalla juhlistamaan kesäloman alkua. Pitää kohta lähteä lämmittelemään grilliä.

Jatkan blogin kirjoittamista kesän mittaan. Tahti tulee kuitenkin olemaan huomattavasti istuntokautta rauhallisempi. Ehkä merkintä per viikko. Pitää päästä irti työstä.

Keittiöremontti etenee hyvin. Viikonlopuksi tulee kaveriperhe kylään. Vietämme lomasta kolme viikkoa täällä Belgiassa, yhden Suomessa, yhden Italiassa ja yhden Skotlannissa. Voi, että nämä loman alut maistuvat hyvältä.

Oikein hyvää kesää kaikille.

Comment

required