Suomessa keskustelu ulkoministeri Tuomiojan sammakoista velloo eteenpäin. Tuomioja itse on ottanut tyylilleen sopivan taktiikan: sivuutetaan asia ja hyökätään henkilöön. Tässä tapauksessa yritetään piilottaa Tuomiojan karkea virhe.
 
Tuomiojalle hänen omat lausuntonsa ovat normaalia keskustelua, mutta muiden lausunnot ovat saivartelua ja henkilöön hyökkäämistä.

Euroopan parlamentin toimintatavoista saa – ja on syytäkin -keskustella. Se, että meppi kritisoi Euroopan parlamenttia on mielestäni tervettä itsekritiikkiä.

Nyt ei kuitenkaan ole kyse tästä, vaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden onnistumisesta. Puheenjohtajakautemme menestys riippuu onnistuneesta yhteistyöstä parlamentin kanssa.

Tuomiojan toiminta oli suoraan ristiriidassa Suomen virkamiesten huolella valmistelemien toimintaohjeiden kanssa. Valtioneuvoston EU-sihteeristön laatimassa muistiossa valmistautumisesta EU-puheenjohtajuuteen todetaan mm. että ”valiokuntien puheenjohtajien ja poliittisten ryhmien kanssa yhteydet on syytä luoda mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mieluiten jo vuoden 2005 aikana.”

Muistion mukaan ministeritasolla keskeisiä tahoja ovat mm. oman alan valiokuntien puheenjohtajat. Pääministerin ja ulkoministerin osalta korostuvat myös yhteydet parlamentin poliittisten ryhmien johtoon. Tuomioja on siis onnistunut suututtamaan keskeisimmät yhteistyökumppaninsa parlamentissa.

Tuomiojan syytteet parlamentin vastuuttomuudesta saattaisivat vielä mennä yleisen maailman tuskan piikkiin, jos kyse ei olisi ulkoministeristä. Vielä vaikeampi on sen sijaan ymmärtää Tuomiojan kaipuu takaisin 1970-luvun parlamentin valintatapaan.

Onko hän todellakin sitä mieltä, että kansanedustajien nimittämät parlamentaarikot olisivat vastuullisempia kuin kansalaisten valitsemat? Jos vaalit lopettamalla parlamentista tehtäisiin vain toinen jäsenmaiden pelikenttä, niin laitoksen joutaisi lopettaa samalla kokonaan.

Kansallisella tasolla käytävää keskustelua seurataan Euroopan parlamentissa tarkasti. Saamme joka aamu erilaisia kansainvälisiä lehdistökatsauksia. Lausunnon kantautuminen parlamentin korviin ei voinut tulla Tuomiojalle yllätyksenä.

Pääministeri Matti Vanhanen ymmärtää Euroopan parlamentin merkityksen, hyvässä ja pahassa. Hän soitti tänään parlamentin puhemiehelle, Josep Borrellille ja keskusteli ulkoministerinsä lausunnoista. Hyvä, että soitti. Ainoa tapa korjata Tuomiojan virhe, on keskustella asiasta avoimesti.
 
 
 
Eilen illalla en enää jaksanut kirjoittaa päiväkirjamerkintää, koska tulin myöhään kotiin Anderlechtin ja Liverpoolin jalkapallo-ottelusta. Liverpool voitti 1-0, Cissen komealla maalilla. Sami Hyypiä oli kuin muuri. Anderlechtin Hannu Tihinen pelasi myös hyvin, kunnes iski puujalka.

Comment

required