Tästä on tulossa asiapitoinen täysistuntoviikko. Asialistalla on tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi Romanian ja Bulgarian jäsenyyshakemukset, EU-budjetin valvonta, huipparin tulokset, digitaaliset ajopiirturit, alusten polttoaineiden rikkipitoisuus, ajoneuvojen kierrätettävyys, Balkanin jälleenrakennus ja dopingin torjunta.

Näistä poliittisesti tärkein on Romanian ja Bulgarian jäsenyyshakemukset. Euroopan parlamentilla on oikeus hylätä tai hyväksyä uusia jäsenmaita. Tällä kertaa on käyty vilkasta keskustelua varsinkin Romanian jäsenyydestä. Romaniassa tarvitaan lisäponnisteluja mm. korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumisessa, syrjinnän poistamisessa, rajavalvonnassa ja psykiatristen potilaiden hoidossa.

Parlamentti äänestää näistä mietinnöistä huomenna. Näyttää siltä, että Bulgarialle ja Romanialle näytetään vihreätä valoa. Maista tullee EU:n jäseniä tammikuussaa 2007. Komissiolta tulee kuitenkin vielä väliraportti joulukuussa. Voi hyvinkin olla, että siinä ehdotetaan Romanian jäsenyyden lykkäämistä vuodella. Olli Rehn osoitti jo kovuutensa lykkäämällä neuvottelujen aloittamista Kroatian kanssa. Sama kova linja voi jatkua myös Romanian kohdalla.

Omalta osaltani tämä viikko on tärkeä, koska täysistunnossa äänestetään kauden toisesta mietinnöstäni. Raportissa käsitellään muiden instituutioden vastuuvapautta vuonna 2003. Kävimme tarkkaan läpi neuvoston, tuomioistuimen, tilintarkastustuomioistuimen, Euroopan talous- ja sosisaalikomitean, alueiden komitean ja oikeusasiamiehen budjetit. Mietinnössä myönnetään vastuuvapaus näille instituutioille.

Opin paljon. En tiennyt, miten tarkkaan rahankäyttöä valvotaan. Välillä tunsin itseni valtion tilintarkastajaksi. Kävimme läpi kuitteja, kilometrikorvauksia, palkkoja ja muita varainhallintoon liittyviä yksityiskohtia. Onkohan valvonta näin tarkkaa kaikissa jäsenmaissa? Mietintö hyväksyttiin täysistunnossa selvästi. Jokaisen instituution kohdalla äänestettiin erikseen. Puolesta oli keskimäärin yli 550, vastaan noin 50 ja tyhjää vajaat 20. Nyt on kaksi mietintöä paketissa.

Tänään äänestettiin myös Euroopan parlamentin vastuuvapaudesta. Äänestin itse reformistien linjan mukaisesti. Eli halusin tarkempia sääntöjä mm. kulukorvauksiin ja kannatin parlamentin istuntojen keskittämistä Brysseliin. Mietintö ei varsinaisesti päätä järjestelmästä, mutta antaa ainakin suuntaa. Parlamentissa on edelleen muutosvastaisuutta.

Satu Hassilla on myös mielenkiintoinen mietintö putkessa tällä viikolla. Siinä käsitellään alusten polttoaineiden rikkipitoisuutta. Hassi ehdottaa tiukempia rikkipitoisuusrajoja. Tavoitteena on vähentää laivojen päästöjen vaikutuksia happamoitumiseen ja ilman laatuun. Satu on oikeilla jäljillä – mietintö on tärkeä varsinkin Itämerelle. Aion äänestää sen puolesta.

Oikeus- ja sisäasioiden saralla on myös mielenkiintoinen raportti tutkijoiden EU:hun pääsyn helpottamisesta. Tärkeä homma. Tavoitteena on helpottaa kolmansista maista tulevien tutkijoiden pääsyä unionin alueelle. Jos tutkija on saanut kutsun EU-maan tutkimuslaitokselta yli kolmen kuukauden kestävään projektiin, hän saa alle 30 päivässä oleskeluluvan projektin keston ajaksi ilman työlupaa. Hyvä. Ilman panostusta tutkimukseen Eurooppa ei ole kilpailukykyinen.

Päivän kalenteri oli Strasbourg-viikolle tyypillinen, eli täynnä: aamupala lehdistön edustajien kanssa, keskustelu täysistunnossa (raportöörinä sain öristä peräti 5 minuuttia!), Itämerityöryhmän kokous, seksuaalivähemmistötyöryhmän kokous ja tukku valiokuntakokousten valmistelupalavereita. Illalla annoin myös haastattelun eräälle ranskalaiselle lehdelle perustuslaista.

Viime viikolla Le Figarossa-julkaistu kolumnini on herättänyt ainakin vähän mielenkiintoa. Olen saanut paljon palautetta ranskalaisilta mepeiltä. Myös sähköpostiin on tullut viestejä varsinkin perustuslakia vastustavilta ranskalaisilta.

Comment

required