Tapasin tänään Eva Nekliajevan, jonka isä on yksi Valko-Venäjällä pahoinpidellyistä ja pidätetyistä oppositiojohtajista. Eva on Suomen kansalainen, ja hänen isänsäkin työskenteli Suomessa vuosina 2000-2004.

Omaiset eivät ole saaneet tietoa pidätetyn Nekliajevan terveydentilasta ja tilanteesta joulukuun 29. päivän jälkeen. Vaalien jälkeen pidätettyjen oppositioedustajien tilanne on vakava asia.

Eva kertoi omista toimistaan isänsä ja muiden oppositiopoliitikkojen tilanteen selvittämiseksi. Hän on keskustellut mm. EU:n korkean edustajan Catherine Ashtonin kanssa.

Omalta puoleltani selostin Suomen linjauksia ja toimia Valko-Venäjän suhteen. Olen vedonnut, että poliittiset vangit vapautettaisiin välittömästi, syytetyille taattaisiin riippumaton ja oikeudenmukainen oikeudenkäynti ja vaalien jälkeisistä tapahtumista järjestettäisiin kansainvälinen tutkimus. EU:ssa keskustellaan parhaillaan yhteisistä toimista, joilla voimme toivottavasti vaikuttaa Valko-Venäjän tilanteeseen.

Soitin heti tapaamisen jälkeen Valko-Venäjän ulkoministerille Sergei Martynoville, joka kävi täällä viime viikolla, ja vaadin tietoja. Martynov vakuutti, että Evan isä on kunnossa. Toivon, että asian laita on näin.

Työ jatkuu.

Tunisiassa ilmoitetaan tänään uudesta hallituksesta. Nopeasti edenneillä tapahtumilla on laaja kansan tuki. On tärkeää, että uusi hallitus ajaa määrätietoisesti rauhanomaista siirtymistä demokratiaan, jotta se saavuttaa kansalaisten luottamuksen.

EU tukee vahvasti eteläisen kumppaninsa halua vahvistaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Lisäksi on tärkeätä säilyttää maassa rauha ja järjestys. Tämä kaikki on tunisialaisten itsensä käsissä. Tunisialaisilla on kaikki edellytykset huolehtia tämän historiallisen muutoksen tapahtumisesta järjestäytyneesti ja rauhanomaisesti.

Turvallisuustilanne on jatkunut vaihtelevana ja aseellisia yhteenottoja on edelleen esiintynyt. Suomalaismatkailijoilla ei ole tietojemme mukaan hätää. Tilanne jatkuu kuitenkin joka tapauksessa jossain määrin epävarmana, minkä vuoksi olemme valmiudessa lähettää konsulikomennuskunnan suurlähetystömme tueksi. Lähetystömme edustaa Tunisissa konsuliasioissa kaikkia Pohjoismaita ja Viroa.

Sitten ihan toisiin – iloisempiin – tunnelmiin. Tänään on tasan kolme kuukautta eduskuntavaaleihin. Vaalikuumetta ilmassa. Meillä on tiimin kanssa vaalikauden avaus eli STUBB CLUB keskiviikkona Aleksanterin teatterissa klo 18 alkaen. Arvon blogikommentaattorit ovat tervetulleita mukaan myös! Luvassa yllätysesiintyjä ja muuta hauskaa.

Comment

required