Valko-Venäjän ulkoministeri Sergei Martynov vieraili tänään Helsingissä. Se oli samalla ensimmäinen valkovenäläinen ministerivierailu Suomeen. Sergei on kuitenkin jo vanha tuttu ja arvostamani keskustelukumppani. Kävimme läpi pitkän asialistan. Suhteissa on paljon myönteistä dynamiikkaa, mutta Valko-Venäjän ihmisoikeustilanteeseen ja demokratiaan liittyy myös selkeitä ongelmia, mitkä oli otettava esille.

Valko-Venäjään on ylipäätään syytä kiinnittää huomiota. Se on eurooppalainen maa ja samalla aivan Suomen lähialueen maa. Valko-Venäjä kuuluu myös Itämeren alueeseen, vaikkei rantavaltio olekaan.

Korostin Sergeille Valko-Venäjän ja EU:n suhteiden lähentämistä. Suomi tukee tätä prosessia, mutta Valko-Venäjän on tehtävä osuutensa. Uudistuskehityksen olisi jatkuttava, eikä taka-askeleita saisi tulla. Nostin esille muun muassa vaalilainsäädännön kehittämisen, puolueiden ja kansalaisjärjestöjen rekisteröinnit ja kuolemantuomion poistamisen. Edistysaskeleet olisivat tärkeitä, jotta EU voisi puolestaan edetä. Sergei vakuutti, että Valko-Venäjä tulee kyllä etenemään, joskaan vauhti ei aina riitä EU-maille.

Valko-Venäjän ulkoministeri Sergei Martynov (kuva: Hanna Ovaskainen)

Pidin tärkeänä, että Valko-Venäjä tulisi tiiviisti mukaan Itämeren alueen yhteistyöjärjestelyihin. Nythän Valko-Venäjä on jo Itämeren valtioiden neuvoston tarkkailijajäsen. Vuosi sitten esitin Valko-Venäjän mukaantuloa Pohjoisen ulottuvuuden ympäristökumppanuuteen. Tämä asia onkin etenemässä, mikä on Itämeren puhdistumisen kannalta hyvä uutinen. Esitin Sergeille, että Valko-Venäjä voisi oikeastaan liittyä varsinaiseksi jäseneksi Pohjoiseen ulottuvuuteen. Tämä antaisi uutta PU:lle ”uutta potkua”.

Aiomme myös avata Suomen diplomaattisen edustuston Minskissä. Alkuvaiheessa kyse on lähinnä yhden diplomaatin yhteystoimistosta. Tämä kuitenkin tukisi yhteydenpitoa ja myös yrityksiämme, jotka ovat yhä kiinnostuneempia Valko-Venäjän markkinoista. Viime vuonna Suomen vienti Valko-Venäjälle nousi yli 100%. Talouskriisi on iskenyt tänä vuonna lovensa kauppaan, mutta potentiaali on selvästi olemassa.

Sain muuten tietää, että Minskin Dynamossa pelaa peräti seitsemän suomalaista jääkiekkoilijaa. Ville Peltonen on joukkueen kapteeni. Sanoin Sergeille, että näin vahvalla suomalaisedustuksella Minskin Dynamon pitäisi kyllä voittaa!

Al-Ahram -lehden päätoimittaja Osama Saraya (kuva: Vuokko Ritari)

Iltapäivällä tapasin Egyptin suurimman sanomalehden Al-Ahramin päätoimittajan. Keskustelimme mm. EU:sta, Lähi-idän tilanteesta sekä Suomen ja Egyptin suhteista. Toimittajan Suomen-vierailun ajankohta ei ollut mikään sattuma. Hän tuli tänne taustoittamaan tasavallan presidentti Tarja Halosen valtiovierailua Egyptiin ensi viikolla. Olen itsekin matkalla mukana, siitä enemmän ensi viikolla. 

Comment

required