YK-viikko käynnistyi todenteolla tiistaina. Lukumääräisesti painopisteenä on ollut Suomen YK-turvaneuvostokampanja. Sen merkeissä olen tähän mennessä tavannut 10 ulkoministerikollegaa. Suomen puolesta puhuvat monet seikat, YK-politiikkamme on vahvaa ja monipuolista. Silti onnistuminen vaatii kovaa työtä. Keskustelut tapahtuvat pienissä sermeillä rajatuissa looseissa. Niistä on luksus kaukana, mutta tunnelma on myönteinen. Urakka jatkuu.

Tapasin myös Iranin ulkoministerin Manouchehr Mottakin. Keskustelimme erityisesti Iranin ydinohjelmasta ja ihmisoikeustilanteesta. Oma näkökulmani oli luonnollisesti se, mikä EU:n piirissä oli yhteisesti sovittu. Ellei Iran ryhdy vakaviin neuvotteluihin, ovat entistä rajummat pakotteet todennäköisesti ainoa vaihtoehto. Ihmisoikeustilanne on myös erittäin huolestuttava. Yhteisymmärrystä ei voi sanoa löytyneen, mutta keskustelumme oli asiallinen.

Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki

Tiistai-iltana järjestettiin myös EU-Yhdysvallat ulkoministerikokous. Kävimme erittäin hyvän keskustelun Hillary Clintonin kanssa. Aiheet vaihtelivat ilmastomuutoksesta Iraniin ja Venäjään.

Keskiviikkoaamun mielenkiintoisin osuus oli presidentti Barack Obaman puhe yleiskokoukselle. Hän korosti Yhdysvaltain tarjoavan yhteistyön kättä kaikkiin suuntiin. Obaman mukaan koko kansainvälinen yhteisö on ison valinnan edessä. Edellisen vuosisadan ajattelutapa ei enää toimi, kun nykyajan ongelmat ovat aidosti yhteisiä. Obama peräsi kaikkien vastuuta.

USAn presidentti Barack Obama puhumassa YK:n yleiskokouksessa

Tapasin iltapäivällä myös kansainvälisen politiikan grand old manin eli Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Henry Kissingerin. Kävimme mielenkiintoisen keskustelun mitä erinäisimmistä aiheista. Kissingerillä oli paitsi vahvat näkemykset, myös tuoreet tiedot. Useat ulkoministerit tapaavat häntä säännöllisesti. Kissinger sanoi vahvasti arvostavansa Suomea, joka on osannut selviytyä vaikeistakin tilanteista historiansa aikana.

Tämän päivän ohjelma päättyi juuri. Solmimme diplomaattisuhteet St. Lucian kanssa. Temppu tapahtui yhdessä ulkoministeri Rufus George Bousquetin kanssa. Nyt lähden valmistautumaan seuraavan päivän koitoksiin.

Diplomaattisuhteiden solmiminen St. Lucian ulkoministeri Rufus George Bousquetin kanssa (kuva: Lea Klapuri, Suomen pysyvä YK-edustusto)

 

Comment

required