Lupasin laskea vaaliveikkauksen keskiarvot. Tilastonikkarimme Tuomas Rautanen paukutti exceliä aamutuimaan.

Sunnuntai-iltaan mennessä veikkauksia oli yhteensä 115 kappaletta. Veikkausten keskiarvot näyttävät tältä:

1. Keskusta 23,91.

2. SDP 22,44 

3. Kokoomus 22,02.

Keskustalle annettiin parhaimmillaan 26,53 ja huonoimmillaan 20,00. Demareille annettiin parhaimmillaan 25,51 ja huonoimmillaan 19,24. Kokoomukselle annettiin parhaimmillaan 25,90 ja huonoimmillaan 19,30.

%video%

Parlamentin katolla

Lähtöolettamani on, että:

Veikkaukset ovat subjektiivisia todennäköisyyksiä, eli usein lähempänä oikeata lopputulosta kuin gallupit. Tämä pitää paikkansa tapauksissa, joissa jokainen veikkaaja tavoitteli ainoastaan palkintomatkaa. On toki sellaisiakin vastauksia, jotka heijastelevat poliittista toiveajattelua. ämä heikentää tässä lasketun keskiarvotuloksen luotettavuutta ennusteena.

Uskon kuitenkin kollektiiviseen viisauteen. Kun esimerkiksi tuhat maanviljelijää pistetään veikkaamaan esimerkiksi sonnin paino niin tutkimusten mukaan veikkauskeskiarvo on aina lähellä totuutta. Mielestäni 115 ihmisen elämänkokemus ja hytinä on melkoisen hyvä indikaattori vaalituloksesta.

Johtopäätökseni on, että:

Veikkauksen trendi ei poikkea eri medioissa pyörivistä gallupeista. Näyttäisi siltä, että Keskusta on vahvoilla suurimmaksi puolueeksi, kun taas Kokoomus ja SDP taistelevat kakkospaikasta. Kolme suurinta puoluetta mahtuvat kahden prosenttiyksikön sisään. Kaikki on siis vielä mahdollista, ja tämä pätee myös hallitusneuvotteluihin.

Olisi mielenkiintoista kuulla veikkaajien ja lukijoiden näkemyksiä yllä mainituista luvuista. Mitä olette mieltä?

PS. Muutama veikkaajaa lähetti kommenttina palautelomakkeen kautta. Koska veikkaukset lähetettiin ajoissa niin ne pääsevät mukaan kilpailuun. Veikkaukset lisätää kommentteina tämän blogimerkinnän perään.

Comment

required