Vanajanlinnan viikonloppu meni nappiin. Eurooppa Akatemia oli antoisa ja vaalipalaverit erittäin onnistuneita.

Olli Kivinen, Pauli Järvenpää ja Risto Penttilä eivät taaskaan pettäneet. Esitelmät olivat loistavia ja keskustelu erittäin antoisaa. Pauli kertoi meille myös luottamuksellisesti eilen julkaistusta, mm. Nato-jäsenyyden kustannuksia käsittelevästä raportista. Ei se 35 miljoonaa euroa ole paha hinta Yhdysvaltojen ydinaseista!

Viikonlopun aikana minulle vahvistui entisestään se käsitys, että meillä on kampanjassa kasassa todellinen valtakunnallinen ”dream team”. Noin puolet valtakunnallisesta verkostamme oli paikalla ja kävimme läpi mm. alueellisia tehtäviä. Illalla söimme ja saunoimme yhdessä. Kävin myös lupaukseni mukaisesti avannossa, jopa kaksi kertaa. Kaikkeen sitä joutuu kun haluaa näyttää tiimille, että kyllä ehdokas avannon kestää.

Lauantaina oli myös vaalipaneeli. Vaikea sanoa miten se meni. Paneelissa oleminen poikkeaa luennoimisesta aika lailla. Asiat pitää kiteyttää nopeasti. Ketään ei saa loukata, mutta samalla argumentti on hyvä voittaa. Aika vaikea taiteenlaji. Oletan, että tärkeintä on asiantuntevuus, selkeys ja esitystyyli.

Sunnuntaina olin ensimmäistä kertaa eräänlaisessa tuplahaastattelussa, jossa paikalla oli toimittajan lisäksi Aktian Timo Tyrväinen. Puhuimme EU:n tulevaisuudesta. Mielestäni konsepti oli hyvä. Toimittaja kysyi kysymyksiä ja me keskustelimme.

Tämä viikko on tahdiltaan kova. Kaiken muun hässäkän ohessa pitäisi luennoida Brüggessa kokonaiset seitsemän tuntia. Tällä viikolla käyn läpi Suomen, Tanskan, Ruotsin, Itävallan, Viron, Latvian ja Liettuan integraatiohistoriaa, EU-koordinaatiojärjestelmiä ja yleistä EU-linjaa. Vaikka muutoin vierastan ”kalvosulkeisia” ja Power Pointia niin onneksi minulla on Brüggea varten valmiit luentorungot. Tänään illalla sain myös viimeisteltyä esitelmät Baltian maista.

On todella antoisaa käydä Brüggessä. Opiskelijat ovat motivoituneita ja osaavia. Tässä vaiheessa vuotta EU-tuntemus on korkealla ja keskustelut mielenkiintoisia. Mukava henkireikä normaaliin virkamiestyöhön.

Comment

required