EU-vaalien aikaan taisin motkottaa vaalikoneista. Silloin olin toisella puolella aitaa. Piti vastata kaikkiin vaihtoehtokysymyksiin ja heittää sekaan vielä muutama kommentti.

Ehdin vastata kysymyksiin öisin, koska päivisin paiskittiin kampanjaa ympäri Suomea. Pariin kertaan kävi niin, että tunnin tai kahden aherrus katosi bittiavaruuteen.

Painoin ?tallenna?-nappia ja vastaukseksi sain: ?et muistanut tallentaa joka 15 minuutti, aloita alusta?. Reaktioni tapahtuneeseen eivät ole painokelpoisia.

Eilen illalla kävin tekemässä viisi presidentinvaaleihin liittyvää vaalikonetta: Valtikka, Helsingin Sanomat, Kaleva, MTV3 ja YLE. (Onko muuten muita? Jos on, niin olisin kiitollinen vinkeistä).

Jatkan motkotusta. En ole vaalikoneiden ystävä. Voi olla, että niistä saa jonkinlaista osviittaa, mutta ei muuta.

Miten esimerkiksi pitäisi suhtautua kysymykseen: ?Mikä on presidentin tärkein tehtävä??. Kai se on ulkopolitiikka, mutta mitä jos on sitä mieltä, että presidentillä ei pitäisi olla ulkopoliittista valtaa?

Lähes jokaisessa vaalikoneessa asetettiin myös Nato- ja EU-puolustus toistensa vastakohdiksi. Eli piti valita jompi kumpi. Mielestäni Nato ja EU ovat saman kolikon eri puolia, eivät toistensa vastakohtia. 19 EU-maata on Naton jäsenenä; 94 prosenttia EU-kansalaisista asuu ”Natossa”.

Kaikissa vaalikoneissa oli yritystä, mutta kysymykset olivat kovin eritasoisia. Mielestäni Valtikan vaalikone oli paras, koska siinä testattiin pitkälti ehdokkaiden arvomaailmaa. Maikkarilla oli uudentyyppinen vaalikone, josta en pitänyt lainkaan.

Kalevan vaalikoneessa oli peruspatteristo. YLE:llä oli parempia kysymyksiä kuin EU-vaaleissa. Hesarin kysymykset olivat neutraaleja.

Perustrendi oli selkeä. Kolmen kärki oli jokaisessa koneessa osaltani sama: Sauli Niinistö, Heidi Hautala ja Henrik Lax. Järjestys vaihteli niin, että Niinistö oli ykkösenä kahdessa koneessa, Hautala kahdessa ja Henrik Lax yhdessä.

Viimeisenä oli Timo Soini. Bjarne Kallis ja Arto Lahti taistelivat usein sijoista viisi, kuusi ja seitsemän. Matti Vanhanen löytyi sijoilta neljä ja viisi. Tästä poikkeuksena MTV3:n vaalikone, jossa Vanhanen oli jostain syystä viimeisenä.

Tarja Halonen oli toiseksi viimeinen kolmessa koneessa. Sain hänet neljänneksi vaihtoehdoksi kahdessa vaalikoneessa (Valtikka ja MTV3). Syynä varmaan se, että niissä oli monta arvokysymystä. Halosella on myös liberaali arvomaailma.

Hautala nousi kärkeen niissä kyselyissä, joissa kysyttiin paljon presidentin valta-asemasta. Laxin kanssa olen samaa mieltä Nato-jäsenyydestä. Niinistön kanssa olen yleisesti samoilla linjoilla.

Ehkä vaalikoneiden tärkein tehtävä on sittenkin, että se perehdyttää äänestäjän ehdokkaaseen. Ei sen enempää. Ei sen vähempää.

PS. Englanninkielisessä blogissa kirjoitan tänään yleisesti eri ehdokkaista. Kansainvälisessä mediassa en ole vielä nähnyt yhtään juttua Suomen presidentinvaaleista.

Comment

required