Terveisiä Tashkentista, Uzbekistanin pääkaupungista. Menossa Keski-Aasian kierroksen toinen päivä.

Päivä alkoi aika surrealistisesti. Katselin kuntosalissa CNN:ltä Barak Obamaa, joka varmisti tänään Minnesotan esivaalissa valintansa Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi. Ei mikään ihan huono puhuja!

Aamupalalla valmistelimme päivän kokouksia ETYJ:n projektitoimiston päällikön, suurlähettiläs Istvan Venczelin kanssa. Pikaiset treffit Nokia Siemensin edustajan Mikko Ylä-Kautun kanssa ja sen jälkeen protokollan vietäväksi tapaamisesta toiseen.

Auton takapenkiltä nähtynä Tashkent vaikutti varsinaiselta sosialistisen rakennuskulttuurin ulkoilmamuseolta. Seinien sisällä vastaanotto oli kuitenkin lämmin, vaikka tälläkin maalla on vielä paljon parannettavaa ihmisoikeuksien ja demokratian saralla.

Lehdistötilaisuus Uzbekistanissa

Niistä puhuttiin tänään joka tapaamisessa. Perusteellisimmin tavatessani kansalaisaktivisteja. Heidän tukemisekseen ETYJ pyrkii tarjoamaan Ushbekistanille keppiä ja porkkanaa: tuki maan kehittämiseksi kasvaa kun uudistukset etenevät.

Uzbekistanin ulkoministeri Vladimir Imamovich Norov (3. vasemmalta) ja hänen delegaationsa

Ulkoministeri Vladimir Norovin olen tavannut ennenkin. Parlamentin puhemies Dilorom Tashmukhamedova ja presidentti Islom Karimov olivat uusia tuttavuuksi.

Sanelen tämän 2. osan blogitekstistä matkalla presidentti Islom Karimovin luota poliisivedossa kohti lentokenttää.

Presidentti Islom Karimovin kanssa

Vietin juuri uskomattomat tunti 50 minuuttia presidentti Karimovin seurassa. Minulle oli ennakkoon kerrottu, että kannattaa pikemminkin kuunnella kuin keskeyttää. Sovelsin neuvoa. Karimov on ollut presidenttinä maan itsenäisyyden alusta saakka eli vuodesta 1991. Hän puhui historiasta, arvoista, uskonnosta, idän ja lännen välisistä eroista syvällä vakaumuksella. Hänen perusviestinsä oli, että lännen ei pidä tyrkyttää omaa arvomaailmaansa idälle. Hän oli selvästi ylpeä aasialaisuudestaan.

Kaikissa käymissäni keskusteluissa heijastuu alueen maiden välinen diplomaattinen köydenveto. Siinä on selvästi Suomi-Ruotsi-maaotteluhenkeä. Presidentti Karimov keskusteli myös paljon yksityiskohdista. Karimov on suuri Mannerheim-fani. Hän ylisti Mannerheimiä kansainvälisenä tienraivaajana.

Oli kyllä kaiken kaikkiaan hurja kokemus.

Nyt hyppään koneeseen ja matkaamme kohti Turkmenistania, pyhän Ruhnama -kirjan maata.

PS. Kuvia saamme toivottavasti pian.

Comment

required