Tänä aamuna tuli jälleen kerran hätkähdyttäviä uutisia Lähi-idästä. Israelin armeija on pysäyttänyt kuuden laivan kansainvälisen saattueen, joka oli matkalla Gazaan. Laivoissa oli Gazaan tarkoitetun avustuskuorman lisäksi satoja ihmisiä useista eri maista. Tämän hetkisten tietojen mukaan ainakin kymmenen laivalla ollutta ihmistä on menettänyt henkensä ja useita loukkaantunut. Nämä tiedot ovat alustavia, teemme paljon töitä selvittääksemme enemmän.

Kuolemantapauksista voin vain todeta, että otan osaa läheisten suruun. Jokainen tällainen uutinen on liikaa. Tämän aamun tapahtumat ja niihin liittyvät olosuhteet tulee selvittää – ja nopeasti.

EU:n Korkea edustaja Catherine Ashton vetosi voimakkaasti vain pari päivää sitten, että kaikkien osallisten tulisi osoittaa malttia ja vastuullisuutta ja toimia rakentavasti alueen tilanteen ratkaisemiseksi. Tämä vetoomus on edelleen ajankohtainen.

Väkivallan käyttö ei ole ratkaisu Lähi-idän tilanteeseen. On tärkeää, että Israelin ja palestiinalaisten välillä juuri käynnistynyt neuvotteluprosessi jatkuu ja tuottaa tulosta.

Olen kovasti huolissani Gazan väestön humanitaarisesta tilanteesta. Kaikkien tahojen tulee etsiä ratkaisua tilanteen parantamiseksi. Israelin tulee välittömästi avata Gazan rajanylityspisteet ja sallia humanitaarisen avun, muun materiaalin ja ihmisten pääsy Gazaan ja Gazasta.

Ulkoasiainministeriö seuraa tilannetta herkeämättä ja selvittää myös parhaillaan, onko saattueessa ollut mukana suomalaisia. Toistaiseksi ei ole saatu tietoja suomalaisista mukanaolijoista.

Comment

required