Tänään oli jo aika startata uusi kampanja. Esittelin aamulla toimittajille vaaliohjelmani kokoomuksen puheenjohtajaksi, kampanjan aluevastaavat ja kiertuesuunnitelman. Ajatuksena on vierailla ennen puoluekokousta kaikissa niissä kokoomuspiireissä, joissa puheenjohtajakiertue ei käynyt.

 

Kampanjani teemana on uusi nousu. Se tarkoittaa uutta nousua niin kokoomukselle kuin Suomellekin. Vaaliohjelmani kiteytyy – kuinkas muuten – kolmeen pointtiin. Ne ovat uusi tapa johtaa, entistä kansainvälisempi Suomi sekä vapaus ja vastuu. Koko ohjelma löytyy täältä, mutta avaan tässä hieman ajatuksiani isoista teemoista.

 

Kokoomuksella on ollut Jyrki Kataisen johdolla kymmenen hienoa vuotta, mutta nyt on aika uudistua. Suomi ja kokoomus tarvitsevat uuden, modernin tavan johtaa. Minusta johtajan tehtävä on kuunnella, keskustella ja vetää strategiset linjat. Antaa visio, suunta ja osata innostaa ihmisiä. Johtajan pitää antaa vastuuta, tukea ja luottaa omaan joukkueeseensa. Näin joukkue pystyy parhaaseensa – puhutaan sitten kokoomuksesta, hallituksesta tai Suomesta joukkueena.

 

Monelle politiikka näyttäytyy pelaamisena ja junttaamisena. Se ei ole minun tapani. Väännän tarpeen vaatiessa kovasti, jos Suomen ja Euroopan etu sitä vaatii. Itseisarvoinen vänkääminen ei kuitenkaan tuota tuloksia tai lisää suomalaisten arvostusta politiikkaan. Myös hallituksen johtaminen vaatii uudistamista. Esimerkiksi vanhanaikaiset pitkät hallitusohjelmat ovat aikansa eläneet. Minun johdollani hallitusohjelmassa määriteltäisiin hallituksen tahtotila ja keskeiset tavoitteet. Konkreettinen työsuunnitelma taas päivitettäisiin vuosittain.

 

Toinen pääteemoista on entistä kansainvälisempi Suomi. Vain kansainvälinen ja avoin Suomi menestyy. Me emme voi käpertyä sisäänpäin vastustamaan uutta ja erilaista ja kuvitella siten turvaamamme saavutetut edut. Suomi ei ole yksinäinen saari. Maailmanlaajuiset ongelmat eivät poistu laittamalla silmät ja rajat kiinni. Suomalaisten omista asioista päätetään joka tapauksessa suuri osa rajojemme ulkopuolella, ja kysymys kuuluu, olemmeko mukana päättämässä meitä koskevia asioita.

 

Kokoomus on Suomen kansainvälisin puolue ja sellainen sen tulee olla jatkossakin. Olemme edistäneet ja käymme jatkossakin avointa keskustelua EU-, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Uskallamme tarttua vaikeisiinkin asioihin ja johtaa keskustelua siitä, mitkä ovat Suomelle parhaita ratkaisuja.

 

Oma roolini kokoomuksessa on tähän asti ollut Suomen puolesta neuvotteleminen ja Suomen edustaminen ulkomailla. Olen valmis laajentamaan rooliani, mutta kokemukseni merkitys ei ainakaan vähene tulevaisuudessa. Kokoomuksen puheenjohtaja toimii myös pääministerinä, ja pääministeri johtaa Suomen EU-politiikkaa.

 

Kolmas pääteemoistani on vapaus ja vastuu. Miksi? Koska ne ovat minun kokoomukseni perusarvoja. Kaikilla pitää olla vapaus valita elämänsä suunta – kunhan suvaitsee toisten vastaavia vapauksia. Niille, jotka voivat pitää huolta itsestään ja läheisistään, on siihen annettava vapaus. Niistä, jotka eivät pysty itsestään huolehtimaan, pidetään arvokkaasti huolta. Se on vastuuta, joka kulkee käsi kädessä vapauden kanssa.

 

Yhteiskunnan tehtävä on tarjota tasavertaiset mahdollisuudet jokaiselle taustasta tai kyvystä riippumatta. Valtio ei kuitenkaan voi kieltää työttömyyttä eikä määrätä taloutta kasvamaan. Valtion tehtävä on on luoda edellytyksiä, määritellä pelisäännöt ja poistaa esteitä.

 

Tässä pääpointit lyhyesti. Mitä mieltä olet?

 

14 Comments
 1. juuso
  27.05.2014 17.36

  Luin koko aineiston ja vastaan sen perusteella. Ihan hyvä, jos saisi vähän lisää rehellisyyttä. Nykymuotoisen hyvinvointiyhteiskunnan oikea nimitys on holhousyhteiskunta. Pariinkin asiaan oli todettu, että nyt on opittu. Nähtäväksi jää onko opittu mitä on haluttu oppia vai ihan oikeasti.

  Viimeiset seitsemän vuotta on ollut raskasta hyvinvointipopulismin aikaa, vailla toivoa vapaudesta. Ehkä joskus vielä voi äänestää Kokoomusta.

  Reply
 2. Micke
  27.05.2014 18.19

  Positivt tänkande, samhörighet och gemenskaplighet är vad vi behöver för att växa som nation i detta svåra ekonomiska läge. Dina motton är mycket inspirerande, men kunde ännu boostas via kraftigare ”yhteen hiileen puhaltaminen”
  Tack för din interaktivitet och välkommen åter till Sibbo

  Reply
  • juuso
   28.05.2014 18.57

   Jep, jep. Suomessa ”yhteen hiileen puhaltaminen” on ymmärretty niin, että jos onnistuu hankkimaan toisen hiilen avuksi, niin se otetaan pois ja taas puhaltaa yksin sitä jäljelle jäänyt hiiltä, kunnes se on loppuun palanut.

   Reply
 3. Mika Kaakinen
  28.05.2014 12.11

  Toivon, että menestyt elämässäsi. Olet hyvä mies. En ole samaa mieltä kanssasi esim. homoseksuaalien avioliitosta tai adoptio-oikeudesta. Ei kaikesta tarvitse olla samaa mieltä. Tylsäähän se olisi.

  Taivaan Isän haltuun. Muista palkata avustajiksesi tasapuolisesti miehiä ja naisia. Kaikenikäisiä ja eri kulttuureista tulevia. Suomi tarvitsee hyviä ihmisiä johtaville paikoille. Suomi tarvitsee työtä, talouskasvua ja työpaikkoja.

  Lykkyä tykö ja kirjoita taas pian.

  Reply
 4. Tommy P
  28.05.2014 14.20

  Alex,

  olisiko mitenkään mahdollista, että ajaisit eteenpäin ideaa taksiliikenteen ja apteekkien toiminnan vapauttamista terveelle kilpailulle? Tällä hetkellä esimerkiksi taksiliikenne on luvattoman kallista verrattuna siihen mitä vastineeksi rahalle saa. Olen lukenut, että Taksipalvelu Uberin tuloa Suomen markkinoille vastustetaan, mikä kuulostaa huolestuttavalta.

  Apteekeilla ei ole kilpailua esimerkiksi reseptivapaiden läkkeiden osalta, niin apteekkien huono aukioloaika ajaa kuluttajia tilaamaan tuotteitaan Internetistä mikä voi olla kuluttajille hengenvaarallista.

  Mitä tuumaat?

  /Tommy

  Reply
 5. Tuula Kiilamo
  28.05.2014 18.56

  Jo eilen kirjoitin lukeneeni Alexin ohjelman ja olleeni samoilla linjoilla.Kannatuksellani ei siis liene merkitystä.

  Reply
 6. Tuula Kiilamo
  28.05.2014 19.21

  Pakko kuitenkin todeta, että näin fiksua , kansanläheistä, puhuttelevaa, järkevää ja osaavaa ohjelmaa ei ole aiemmin kirjoitettu.
  Lukekaa, hyvät ihmiset: teksti on ymmärrettävää asiaa!

  Reply
 7. Mika Kaakinen
  29.05.2014 06.15

  ”Pakko kuitenkin todeta, että näin fiksua , kansanläheistä, puhuttelevaa, järkevää ja osaavaa ohjelmaa ei ole aiemmin kirjoitettu.
  Lukekaa, hyvät ihmiset: teksti on ymmärrettävää asiaa!”

  Minustakin teksti oli hyvä, vaikka en itse käyttäisi ehkä näin ylistäviä sanoja. Teksti oli kuitenkin hyvä.

  Reply
 8. Mika Kaakinen
  29.05.2014 06.35

  ”Niistä, jotka eivät pysty itsestään huolehtimaan, pidetään arvokkaasti huolta. Se on vastuuta, joka kulkee käsi kädessä vapauden kanssa.”

  Erittäin hyvä. Yksin ei pärjää. Ihminen tarvitsee muita ihmisiä. Itselleni nämä ihmiset ovat perhe ja muutama ystävä. Toivon, että voitat puheenjohtajakisan. Saadaan hyvä ihminen hyvälle paikalle.

  Muista pakata töihin tasapuolisesti miehiä ja naisia töihin. Sekä maahanmuuttajia että kantasuomalaisia. Tärkeimmät kriteerit ovat pätevyys ja hyvä moraali.

  Reply
 9. Mika Kaakinen
  29.05.2014 07.16

  Tärkeintä on saada taloutemme nousuun. Suomi tarvitsee kipeästi talouskasvua ja työpaikkoja.

  Muista tehdä hartiavoimin töitä, jotta taloutemme saadaan kasvuun.

  Olet hyvä mies Alex Stubb! Pidän sinusta kuin ”hullu puurosta”. Arvoasioissa oen enemmän Timo Soinin linjoilla. Timo Soini saa ääneni, koska hänen arvonsa ovat lähempänä omiani.

  Olet kelpo mies Alex Stubb. Jatka vain ja kirjoita taas pian.

  Reply
 10. Mika Kaakinen
  29.05.2014 09.38

  Muista kirjoittaa joskus ruotsiksi. Kieli säilyy vain, jos sitä käytetään.

  Reply
 11. Olli
  29.05.2014 17.55

  Teemasi ovat hyvät, mutta enemmän sisältöä toivoisin ylipäältään. Tämäkin blogiposti on kuitenkin erittäin pinnallinen, eikä anna paljoa ideaa suunitelmistasi saavuttaa tämä ’nousu’. Kaikki jo tietävät, että Suomen talous on perseellään, eikä kysymys ole siitä. Uskon, että enemmän minä ja suurin osa kansalaisista on kiinnostunut siitä mitä ideoita sinulla on sen saavuttamiseen. Enemmän rehellisyyttä ja omia mielipiteitä, vähemmän pinnallista poliitikointia. Ymmärrän tietenkin, että puheenjohtajakisa kuitenkin kyseessä, eikä hirveen radikaaleja ajatuksia voi vielä tuoda esille, mutta uskoisin että vähän enempään kuitenkin pystyt.

  Yritysverot, tuloverot, eläkeikä, koulutuskesto, työttömyysrahat, sosiaaliongelmat, arvolisävero ja muut. Suomessa on niin paljon heikkouksia yrittäjyyden, ulkomaalaisen investoinnin, osaavien maahanmuuttajien houkuttelun, ja kaiken muun kanssa. En tiedä omia mielipiteitäsi kaiken suhteen, mutta toivoisin vähän enemmän avoimuutta edellisten asioiden suhteen, koska olisi erittäin mielenkiintoista tietää. Kiitos, ja toivon parasta.

  Reply
 12. Raimo Partanen
  29.05.2014 21.10

  Suomi ja Euroopan maat tarvitsevat nopeasti strategian kuinka opettaa, kasvattaa nykyiset ja tulevat sukupolvet hoitamaan paremmin oman ja perheensä taloutta vastuullisesti. Otatko Alexander Stubb tämän omaan pääministeri- hallitus – ohjelmaasi? Tutustu myös: http://www.muntalous. Mitä kannustavin ja rohkaisevin terveisin! R.P.

  Reply
 13. Antti Olllikainen
  11.06.2014 22.11

  Kiitos Alex. Kaikillla on vapaus ja vastuu. Ihanaa että sä olet vapauden puolella kaikissa asioissa. Vapaus valita ja olla onnellinen on kaikille ja kaikilla. Kiitos sulle Alex.

  Reply

Comment

required