Tänään on jännä päivä. Pitkään hiottu EU-tekstikirjan EU: How Does it Work? julkistamistilaisuus pidetään illalla täällä Brysselissä. 55 ilmoittautunutta vierasta. Toivottavasti kaikki pääsevät paikan päälle. Yleensä viini ja pikkuherkut houkuttelevat paikalle.

Kirjan julkaisee arvovaltainen Oxford University Press osana EU-sarjaansa.

Pyrin välttämään lokeroitumista. Entinen virkamies on nyt meppi, joka yrittää vielä pitää yhteyksiään myös akateemiseen maailmaan. Toimitimme kirjan yhdessä Elizabeth Bombergin (Edinburghin yliopisto) ja John Peterson (Edinburghin yliopisto) kanssa. Kirjoittajajoukko koostuu sekä akateemisen maailman EU-guruista että käytännön EU-politiikan ammattilaisista.

Uskallan suositella kirjaa kaikille EU-asioista kiinnostuneille, enkä pelkästään EU-nörteille. Se on yleistajuinen ja selkokielinen johdanto EU-aiheisiin. Siitä oppii EU-aakkoset kätevästi. 298 -sivuinen kirja sisältää paljon konkreettisia esimerkkejä, taustatarinoita ja määritelmiä, jotka avaavat EU:a uudella tavalla.

Valmistimme kirjaan myös netissä saatavilla olevan oppimateriaalin sisältäen monivalintatehtäviä opiskelijoille sekä PowerPoint-esityksiä ja seminaarikysymyksiä opettajille.

Kirjan ensimmäinen laitos (Bomberg & Stubb, toim., 2003) oli menestys. Sitä myytiin yli 12 000 kappaletta ja se oli yksi myydyimmistä EU-teoksista, mikä kertonee paljon EU-kirjojen maailmanlaajuisista markkinoista…eli eiväthän nuo paljoa myy.

Uskon, että kirja löytyy myös muun muassa Akateemisesta Kirjakaupasta piakkoin. Olisi myös hienoa, jos joku suomalainen kustantaja ottaisi sen käännettäväkseen. Edellisen kirja käännettiin ruotsiksi.

Kirjan sisällys näyttää tältä:

PART I Background

1. Introduction (Elizabeth Bomberg, Alexander Stubb, and John Peterson)

2. How Did We Get Here? (Desmond Dinan)

PART II Major Actors

3. The EU?s Institutions (Elizabeth Bomberg and Alexander Stubb)

4. Member States (Brigid Laffan and Alexander Stubb)

5. Organized Interests and Lobbying (Rory Watson and Michael Shackleton)

PART III Policies and Policy-making

6. Key Policies (Alberta Sbragia and Francesco Stolfi)

7. A Secure Europe? Internal Security Policies (John D. Occhipinti)

8. Constitutionalism and Democracy in the EU (Neil MacCormick)

PART IV The EU and the Wider World

9. EU Expansion and Wider Europe (Graham Avery)

10. The EU as a Global Actor (John Peterson)

11. Conclusion (John Peterson, Elizabeth Bomberg, and Alexander Stubb)

 

Comment

required