Pärjääkö Suomi? Pärjäämmekö me? Kysymykset ovat olleet tänä vuonna erittäin ajankohtaisia. Ikävässäkin mielessä. Monien työpaikkojen rankat yt-neuvottelut, huoli omasta tulevaisuudesta – nämä ovat täysin ymmärrettäviä huolia jokaisella suomalaisella sekä suomalaisella perheellä.
Me suomalaiset olemme kuitenkin parhaimmillamme, kun ajat ovat vaikeat. Sisulla Suomi on aina selvinnyt vaikeistakin paikoista. Nyt tarvitsemme sisua. Tuota suomalaisille ominaista luonteenlujuutta, joka ajaa meitä entistä kovempiin ponnisteluihin hankalina aikoina.
Vaikka ajat ovat vaikeat, niin kyllä me pärjäämme. Pärjäsimme 1990-luvun lama-aikana ja siitä eteenpäin. Ja niin Suomi pärjää nytkin.
Elämme Suomessa ponnisteluvuosia. Pelkästään politiikan saralla joudumme tekemään ikäviä sopeutuspäätöksiä. Niitä on tehty hallituskaudella jo mittavasti, 6,5 miljardin euron edestä. Toisaalta päätökset ovat aivan välttämättömiä, jotta Suomi olisi asumisen ja elämisen arvoinen maa myös tuleville sukupolville.
Istuva hallitus on aloittanut myös merkittävät rakenneuudistukset tällä hallituskaudella. Mutta pitää ymmärtää, että tämä on ollut vasta välttämätön ja tarpeellinen alku.
Ensi kevättä politiikassa hallitsevat tulevat vaalit. Suomalaiset ansaitsevat tässä tilanteessa hyvin selkeitä perusteluita jokaiselle lupaukselle, joka annetaan. Tiukassa taloustilanteessa välttäisin löysiä lupauksia. Niiden toteuttaminen voi olla hyvin hankalaa.
Mutta ennen kaikkea Suomi ansaitsee jämäkän lähdön uudestaan liikkeelle. Politiikassa se tarkoittaa yhtenäistä ja vaikeisiinkin päätöksiin nopeasti kykenevää hallituspohjaa. Suomalaiset ansaitsevat tämän vaikeassa tilanteessa.
Mutta politiikka on vain yksi osa siitä, miten Suomi saadaan liikkeelle. Muutos lähtee kuitenkin liikkeelle ihan jokaisesta suomalaisesta.
Viime vuoden aikana olen nähnyt paljon rohkaisevia esimerkkejä. Paljon esimerkkejä siitä, kuinka paljon suomalaisilla on tahtoa ja kykyä ponnistella.
Kouluissa tapasin tuhansia nuoria, joilla on elämä edessään. Kehotin heitä unelmoimaan, taistelemaan kyynisyyttä vastaan. Olemaan oma itsensä. Silloin pärjää.
Jäin miettimään välittämistä. Miten paljon se meille kaikille merkitsee, että välitämme toinen toisistamme. Sitä, että kaveria ei koskaan jätetä.
Muistelin lämmöllä käyntejäni vanhainkodeissa. Työntekijät ja vapaaehtoiset välittivät. Auttoivat pärjäämään.
Jäin miettimään auttamista. Iloa, jonka auttamisesta saa. Sitä kun tuo onnen jonkun toisen elämään.
Vuoden varrella tapasin ihmisiä, jotka auttoivat työkseen lapsia, nuoria, perheitä, opiskelijoita, asunnottomia ja työttömiä. Sain jokaisesta tapaamisesta voimaa, uskoa, että kyllä me pärjäämme.
Kovien talouslukujen ja vaikean turvallisuuspoliittisen tilanteen keskellä kannattaa aina muistaa, että kaikki lähtee ihimisistä. Meistä jokaisesta. Siitä miten me kohtelemme toisiamme.
Suomen pärjääminen edellyttää meiltä kaikilta välittämistä, auttamista ja sisua. Yhdessä saamme Suomen nousuun. Ja yhdessä me pärjäämme.
Alexander Stubb
Pääministeri
Kokoomuksen puheenjohtaja
Riitta nurminen
31.12.2014 15.04Olisi hyvä tietenkin puhua ihan käytännön tasolla asioista, sisu ei riitä turvaamaan ihmisen elämää. Terveys ja sosiaalialalla työskennellään aika puun ja kuoren välissä nykyään; halutaan tuloksia, laatua, ja vähän kustannuksia. Edellisistä taantumista pitäisi tietää ennaltaehkäisyn merkitys jo pelkästään kustannuksia ajatellen. Elintaso kohenee ja julkiset palvelut huononevat, tuloerot ovat suuria ja erilaisista syistä työelämästä pudonneiden pitäisi vain sisuuntua…
Terttu Mielikäinen
31.12.2014 16.24Loistava uudenvuoden tervehdys , tärkeitä ajatuksia itsekullekin. Kiitos pääministerimme ! Kyllä Suomi pärjää ! Välitetään, unelmoidaan , autetaan , sisulla !
Risto Sokka
31.12.2014 16.38Kyllähän suomalaiset pärjäisivät, mutta kun poliitikot vetävät maton jalkojen alta: EU:hun vedotaan joka käänteessä, mutta ei haluta huomata, kuinka muut jäsenvaltiot tukevat oman maansa teollisuutta. Esimerkkeinä laivatilauksen siirto väkisin Ranskaan, ja nyt ollaan siirtämässä kotimaista aseteollisuutta Italiaan. Keskieuroopassa sallitut starttipyssyt on täällä mukamas kielletty, mutta ohjeita ei ole saatu aikaan. Oman edun tavoittelu on kaikista tärkeintä. Erilaisia päätöksia soudetaan ja huopataan. ”Venäjän pakotteet ovat kansantaloudesta vain 0,5 %”, no otetaan sieltä niille, joilta on mennyt työ alta. Moni minua viisaampi on ihmetellyt Suomen hinkua Venäjän uhittelulle, sekä Natoon pyrkiville. Jos Suomi liittyisi Natoon ja alkaisi Venäjän ja Naton välinen kriisi, silloin se eskaloituisi suurella todennäköisyydellä täällä Suomen kamaralla, ja täällä tuhottaisiin infrastruktuuri. Mitä siitä seuraisi: palkkiovirkoja poliitikoille!
Että semmoista politiikkaa…
Onneksi keväällä on mahdollisuus korjata politiikan suuntaa, gallupit näyttävät jo oikeaan suuntaan.
Adele Hagen
01.01.2015 04.56Hyvin sanottu. Kylla Suomi parjaa, kunhan kukin auttaa lahimmaistaan ja toimii yhteisen hyvan eduksi.
Adele Hagen
Springfield, Virginia, U.S.A.
Christian Fredman
01.01.2015 14.00Moikka Alex
Kirjoitat jaksamisesta mikä,on ihan ok asia, meidän kaikkien pitää jaksaa ja tehdä kaikemme niin että Suomi pärjää, se on vaan pakko. Haluaisin kuitenkin muistuttaa sinua Alex että yrittäjät ovat tärkeä osa meidän hyvinvoinnissa, uuden vuoden kirjoituksessasi olet täysin unohtaneet meitä, kuten mielestäni kokoomus on unohtanut meitä yrittäjiä koko vaalikaudella, miksi. Oletko ajatellut miksi keskusta on noussut, yrittäjät ovat siirtyneet sinne, ja silti kokoomus pitäisi olla se yrittäjä ystävällinen puolue. Miten aiot muuttaa tämän kehityksen? Sinulla on hyvin vähän aikaa korjata tilanne.
Not Found
The requested URL was not found on this server.