Edesmenneellä isoäidilläni Inger Setälällä oli tapana sanoa, että on kaksi aihetta, joita kannattaa välttää: uskonto ja politiikka. Täällä Etelä-Karolinassa asenne taitaa olla vähän erilainen. Politiikka, uskonto ja tietenkin urheilu ovat keskeinen osa paikallista keskustelukulttuuria.
Eilen iltapäivällä kävin kuuntelemassa panelia, jonka otsake oli ”The Religious Factor in EU-US Relations”. Moderaattorina toimi entinen professorini Jim Guth, joka on alan johtavin asiantuntija (katsokaa vaikka hänen julkaisuluetteloaan).
Alustajia oli kaksi: Josef Braml ja Nils Ole Oermann, molemmat saksalaisia tohtorismiehiä. Oermannilla on kaksi tohtorintutkintoa, maisterintutkinto, juristin tutkinto ja kaiken kukkuraksi hän on vielä pastori…
Keskustelu oli hyvä, mutta mitään varsinaista teesiä ei ollut. Braml ja Oermann olivat itseasiassa eri mieltä aika monesta asiasta. Seuraavassa muutamia ajatuksia, jotka nousivat esille keskustelussa.
1. Uskonnolla on vahva asema Yhdysvaltain nykypolitiikassa. Euroopassakin uskonnon merkitys päivän politiikassa on merkittävämpi kuin annetaan ymmärtää.
2. Ydysvalloissa uskonto on usein poliittisen keskustelun keskipisteessä. Yhysvalloissa voi lukea päivälehteä, joka on täynna uutisjuttuja ja analyysejä uskonnosta. Euroopassa tämä on harvinaisempaa.
3. Yhdysvalloissa kirkko ja valtio pidettiin erossa toisistaan, koska kirkkoa haluttiin suojella valtiolta. Euroopassa toimittiin päinvastoin, eli haluttiin suojella valtiota kirkolta.
4. Amerikkalaisella ja Eurooppalaisella uskonnollisella oikeistolla on erilaiset näkemykset moneen peruskysymykseen. Amerikkalainen voi muitta mutkitta tukea esimerkiksi Irakin sotaa ja kuolemantuomiota ja samalla suhtautua nuivasti esimerkiksi hyvinvointivaltioon. Euroopassa ”aatevelje ja -siskot” ovat päinvastaista mieltä.
5. Yhtäkaikki uskonto vaikuttaa politiikan tekoon molemmin puolin Atlanttia. Itse olin tästä melkeinpä yllättynyt kun hyppäsin aidan toiselle puolelle virkamiesmaailmasta. Esimerkiksi meidän poliittisessa ryhmässä on paljon sellaisia, joiden poliittista toimintaa ohjaa kristinusko. Varsinkin saksalaisten, italialaisten ja puolalaisten puheenvuorossa vilahtaa usein uskonnollisia näkemyksiä, jotka sitten heijastuvat heidän äänestyskäyttäytymiseen esimerkiksi kantasolutkimuksen tukemisessa.
Tänään on sitten se ”iso päivä”, eli pidän seminaarin pääpuheenvuoron illalla. Aiheena ”The State of the European Union”. Jännittää vähän puhua yli 300:lle hengelle ja kaikille entisille professoreilleni. Katsotaan miten käy.
Professorit Don Gordon sekä Brent Nelsen
Kaljalla proffien ja kavereiden kanssa