Dag Hammarskjöld on kuulemma sanonut, että YK:ta ei perustettu viemään meitä taivaaseen vaan pelastamaan meidät helvetiltä.

Sama pätee monella tapaa myös Euroopan unioniin. Ei sillä, että YK:ta ja EU:ta voisi suoraan verrata.

Vallalla tuntuu kuitenkin olevan käsitys, että EU on epäonnistunut melkeinpä kaikessa. Ainakin maahanmuuton hallinnassa, talouspolitiikassa, terrorismin torjunnassa ja ulkopolitiikassa.

Välillä näyttää, että olipa ongelma mikä tahansa, syylliset löytyvät aina Brysselistä. Harvassa ovat poliitikot, yritysjohtajat, toimittajat tai ay-vaikuttajat, jotka enää rohkenevat puolustaa EU:ta.

Sitä kyllä ihmettelen. Onko todella niin, että eurooppalainen yhteistyö ei enää ole puolustamisen arvioista? Vai onko kyse jostain muusta?

Itse olen aina ollut eurooppalaisen yhteistyön vahva puolustaja ja olen sitä edelleen. Eurooppa on yhdessä päässyt todella pitkälle, kun katsotaan, mistä lähdettiin liikkeelle.

Nyt, kun ajat ovat vaikeat, tarvitsemme entistä enemmän eurooppalaista yhteistyötä, emme suinkaan vähemmän. Turvallisuustilanne, pakolaisuus ja talousongelmat ovat koko Euroopan yhteisiä haasteita, joihin on lopulta olemassa vain yhteisiä ratkaisuja. Ja niiden ratkaisujen rakentamiseen tarvitaan Euroopan unionia.

Se voi tässä EU-vastaisessa ilmapiirissä olla joillekin vaikeaa myöntää. Mutta se on totuus, jos olemme itsellemme rehellisiä.

Toivon, että meillä Suomessa löytyy ihmisiä, jotka uskaltavat sanoa tämän myös ääneen. Ei pelkästään näin Eurooppa-päivänä vaan aina tarpeen tullen.

Kuka ottaa haasteen vastaan?

 

Posted in EU.
6 Comments
  1. Ossi Peltomaa
    09.05.2016 16.14

    Yhteinen Eurooppa ja eurooppalaisuus on ensisijaisesti Suomelle ja suomalaisille erityinen identiteetti asia. Olemme aidosti suomalaisia ja eurooppalaisia. Kuulumme yhteisöön, jossa ovat demokratian ja laillisuuden periaatteet kantavana itsestään selvyytenä.

    Reply
  2. Vilho Partanen
    09.05.2016 19.35

    Euroopan yhdentymistä harjoiteltiin jo 1648 Westphalenissa ja tosissaan esiaste koettiin Wienissä 1814-15, mutta eipä edetty loogiseen lopputulokseen, vaan pakka jätettiin kokoamatta ja kukin meni omia teitään. Eurooppalaiset ovat ennen noita yrityksiä ja runsaammin ehkä noiden jälkeen panostaneet raudalla ja verellä, ettei tarvitsisi yhdentyä.

    Nyt on oikeastaan viimeinen hetki onnistua taikka Euroopasta tulee pysyvästi rikkinäinen ulkopuolisten jakotavara.

    Trump johdattelee USA:n omille teilleen ja Kiina lopulta unesta heränneenä laajenee.

    Reply
  3. Jouni Pulli
    10.05.2016 09.43

    EU on meidän eurooppalainen järjestelmämme, jonka kautta parhaiten pystymme huolehtimaan omasta ja sen muiden jäsenten turvallisuudesta, vakaudesta ja vaurastumisesta. Ilman yhteistä järjestelmäämme toimisimme erikseen ja vain omaa etuamme ajaen, mikä olisi tänä päivänä sangen typerää ja lyhytnäköistä. Globaalissa toimintaympäristössämme niin me yksilöt kuin yhteisömmekin ovat enenevässä määrin riippuvaisia toisistaan ja toistemme menestyksestä.

    Myös EU:ssa meidän pitää pystyä huolehtimaan toisistamme, sillä isku heikompia kohtaan koituisi lopulta iskuksi myös itseämme kohtaan. Kuitenkin meidän on itsekin pyrittävä kantamaan oma vastuumme mukaan lukien mm. tarvittaessa oman alueemme puolustamisen.

    Tänä päivänä emme tarvitse vähempää EU:ta vaan enemmän EU:ta ja enemmän integraatiota eli enemmän ymmärrystä sille, että keskinäinen riippuvuutemme ja sen hyödyntäminen ohjaavat meitä, jos haluamme jatkossakin pärjätä.

    Reply
  4. Jarmo Heikkinen
    11.05.2016 15.10

    Kokoomuksen kenttä päättää. EI asia tai asiantuntemus… Kenellä on kykyä arvioida ja millä perusteilla. Stubb ista pitäs olla ylpeä, viisaita, kokeneita, edustavia ei vain ole montaa… Harmi jos ihmiset ei osaa arvostaa ainutlaatuista osaajaa.
    Toivottavasti asiat menee kuin haluat.

    Reply
  5. Chris Davies
    13.05.2016 10.24

    I love the quote about heaven and hell. I’m likely to use it in every Brexit debate I take part in between now and June 23, starting this lunchtime.

    Thanks Alex.

    Reply
  6. Vilho Partanen
    19.05.2016 20.12

    Juuri uutisoidun alkoholin vapaamman myyntipäätöksen siivittämänä tulisi myös katsoa kotimaisen tilaviinituotannon etuja, ettei omin hallinnollisin päätöksin pakotettaisi kilpailemaan toinen käsi sidottuna. Ainoastaan laadulla ja brändäyksellä siivutaan tuottoa ulkomaisesta viinavirrasta ja kukaties vientiäkin kehkeytyisi.

    http://www.viinitilat.net

    Reply

Comment

required