Bloggajien määrä sen kun lisääntyy. Yksi viimeisimmistä perheenjäsenistä on Helsingin Sanomien legendaarinen politiikan toimittaja Unto Hämäläinen. Hän bloggaa Hesarin sivuilla presidentinvaaleista.

Konsepti ei sinänsä ole uusi. Suurimmat mediayritykset ovat jo kauan olleet mukana bloggaajien ihmeellisessä maailmassa. Esimerkiksi New York Timesilla on ollut omat toimittaja-bloggaajat jo pitemmän aikaa. Vaalit ja erilaiset kriisit (Tsunamit, maanjäristykset ja sodat) ovat myös poikineet medioiden kotisivuille toimittaja-blogeja.

Olen seurannut Unskin blogia siitä saakka kun se 28.9 avattiin. Myönnän: olen jo nyt koukussa. Hämäläinen on yksi maan kokeneimmista politiikan toimittajista. Hänen institutionaalinen muistinsa (tai arkistointimenetelmä) on ilmiömäinen. Jutussa kuin jutussa löytyy joku pieni yksityiskohta, jota tuskin kukaan muu muistaisi.

Nyt pääsee ensimmäistä kertaa seuraamaan Hämäläisen analyysia ”livenä”. Toistaiseksi pohdinta on pyörinyt yleisasetelmassa ja myös muiden tahojen kommenteissa. Tässä vaiheessa olisi vaikea mistään muusta kirjoittaakaan. Kaikki ovat lähtökuopissa. Yhtäkaikki, Hämäläisen ”Perässähiihtäjä”-blogi on mielenkiintoista seurattavaa, ei vähintään siksi, että blogin nimi on harhaanjohtava…Unski hiihtää kyllä yleensä edellä. Suosittelen http://blogit.helsinginsanomat.fi/unski/.

Tämä kuva on toimistostani suoraan pohjoiseen. Edessä parlamentin lisärakennuksen työmaa. Kaukana vasemmalla Basilicum katedraali ja oikealla Atomium.

Tänään blogini ottaa harppauksen eteenpäin. Kuvien laatu paranee. Löysin kotiremontin keskeltä digikamerakaapelin ja CD-rompun, jotka olivat olleet kadoksissa parisen kuukautta. Olen saanut paljon palautetta uusista sivuista. Blogin kuvista on pidetty, mutta niiden laatua ei ole ainakaan kehuttu.

Eräässä palautteessa oli jopa linkki sivustolle, jossa oli kymmenen vinkkiä miten voi ottaa parempia kuvia….Point well taken…Kuvat on aiemmin otettu Nokian Commarilla. Hyvä puoli on, että saan lähetettyä kuvat heti sähköpostilla eteenpäin. Huono puoli on, että kuvien laatu ei ole ollut ihan hyvää luokkaa. No, nyt pitäisi parantua. Otan vastaan kehuja Antti Puskala-maisista kuvista…

Parlamentin kontrolli itään on tiukka. Meidän valvova katse näkee neuvoston (ruskea Neuvostoliittotyyppinen rakennus keskellä) ja komission (lasirakennus sen takana). Kuva on otettu avustajieni Lauri Tieralan, Heli Lehtosen ja Tero Luoman työhuoneesta.

Brysselin sää on tunnetusti aika kehno. Vettä pruukaa tulla ja sininen taivas näyttäytyy harvemmin. Eihän se tietenkään pohjolan poikaa ja tyttöä haittaa, mutta etelän mies ja nainen ovat säästä yleisesti aika rikki. Viimeisen kuukauden aikana sää on kuitenkin suosinut. Viimeksi tänänään aurinko porotti pilvettömältä taivaalta. Lämpöä riitti ja porukkaa näkyi jopa shortseissa. Meppien sääriltä onneksi säästyttiin…vaikka allekirjoittanut nähdään aina välillä säntäävän shortseissa käytäviä pitkin ulos lenkille.

Bryssel on ikuinen työmaa. Sen näkee kun katsoo tomistostani etelään. Jossain vaiheessa laskimme, että toimistostani näkyy 35 nostokurkea. Mikäs niitä katsellessa kun lokakuun 10. päivänä on +20C lämmintä.

Muutoin päivä oli maanantaiksi vilkas. Tutkijatapaaminen, perinteinen viikkopalaveri, chatti ja kolme puhetilaisuutta. Chatin aiheena oli homofobia. Keskustelu meni ihan kivasti, vaikka kävijöitä oli vain viisitoista. Jossain vaiheessa taisimme vähän eksyä raiteilta pohtimaan Sokrateen, Platonin, Aristoteleen ja Machiavellin aikaansaannoksia. Antoisaa sekin. Tuli nostalginen fiilis.

Puhetilaisuudet menivät ihan kivasti. Niitä on viime aikoina ollut aika paljon. Olenkin siirtynyt enemmän kysymys-vastaus linjalle. Ne tuntuvat toimivan. Porukat ovat heti mukana juonessa ja juttu luistaa. Tänään se luisti Insinööriliiton johdon, Päijät-Hämeen edustajien ja yritysjohtajien kanssa. Mitä enemmän saa purettua ennakkoluuloja, sen parempi.

Luin juuri STT:ltä, että Angela Merkel on vihdoin valittu Saksan liittokansleriksi. Gerhard Schröder väistyy. Muodostetaan CDU/CSU:n ja SPD:n nk. suuri koalitio. Lehmänkaupassa SPD saa kuuleman mukaan tärkeimmät ministeripaikat (mm. ulko- ja valtionavarainministeri). Edmund Stoiberista, eli CSU:n puheenjohtajasta tulee talousministeri. Toivottavasti tämä päätös antaa lisävauhtia Saksan talousuudistuksille. Tony Blair tarvitsee suuria kumppanimaita taistelemaan Ranskan protektionismia vastaan. 

On ilta, mutta vielä pitäisi vääntää yksi kolumni Hankenin lehteen ja viilata keskviikon Kauppalehtikolumnia. Saas nähdä jaksanko…

Comment

required