Tämä blogi perustettiin melkein tasan kymmenen vuotta sitten, 13.1.2004. Kerroin silloin asettuvani ehdolle Euroopan parlamentin vaaleissa. Vanhaa tekstiä lukiessani muistin, miten minua jännitti. Ja niin jännittää nytkin. Pidin nimittäin hetki sitten tiedotustilaisuuden, jossa kerroin asettuvani ehdolle toukokuun EU-vaaleissa. Tiedotustilaisuuden paikkakin oli sama kuin kymmenen vuotta sitten, Helsingin Taidehallin klubi. Kymmenessä vuodessa ympyrä sulkeutuu.

Vuonna 2008 koin, että isänmaa kutsuu, kun ulkoministeri vaihtui lennosta. Kuusi vuotta ulkoministeriössä ovat olleet huippukiinnostavia, olen saanut tehdä unelmatyötäni ja nauttinut, en nyt ihan jokaisesta, mutta melkein jokaisesta päivästä. Nyt tuntuu, että isänmaa kutsuu Brysseliin. Suomen menestys riippuu Euroopan menestyksestä. Nyt pitää toimia.

Viime vuosien kriisi on osoittanut meille kaikille, kuinka suuri vaikutus Euroopan integraatiolla on. Kriisinhoito ei ole ollut helppoa. Euroalue on saatu vakautettua, ja tuomiopäivän skenaariot eivät ole toteutuneet. Nyt pitää miettiä, millaisen Euroopan haluamme. Se EU, jonka rakentamiseksi olen tehnyt ja haluan tehdä töitä, on Suomen ja Euroopan vakauden, vaurauden ja turvallisuuden paras tae. Se on unioni, joka toimii tehokkaasti, avoimesti ja demokraattisesti, kunnioittaa niin enemmistön tahtoa kuin vähemmistöön jäävien tarpeita, ei haittaa työpaikkojen syntymistä ylisääntelyn kautta ja pystyy puhumaan tasavertaisena toimijana niin USA:n, Kiinan kuin Venäjänkin kanssa.

Suomen ja suomalaisyritysten menestykselle on ratkaisevan tärkeää, että EU ja sen sisämarkkinat toimivat hyvin. Kun markkina-alueella on samat säännöt, ihmiset, tavarat, palvelut ja pääoma pääsevät liikkumaan vapaasti.

Eurovaaleista on yritetty tehdä vastakkainasettelua liittovaltion kannattajien ja EU-vastustajien välille. Tämä ei ole yksinkertaistamista vaan tahallista harhaanjohtamista. Täyteen jäsenvaltioiden väliseen yhteisvastuuseen perustuvaa tulonsiirtounionia ei halua Suomessa kukaan. EU on aina ollut ja tulee olemaan enemmän kuin kansainvälinen järjestö ja vähemmän kuin valtio.

Kymmenen vuotta sitten linjasin, että aion tehdä politiikkaa mahdollisimman avoimesti, rehellisesti ja innokkaasti. Olen pyrkinyt tuomaan ulkopolitiikkaan ja laajemminkin politiikkaan aktiivisuutta ja avoimuuden kulttuuria, joissa asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä ilman tärkeilyä ja ilkeilyä. Voit olla varma siitä, että nuo periaatteet ohjaavat työtäni jatkossakin.

Jos haluat mukaan kampanjaan, laita viestiä tänne.

Comment

required