Terveisiä Islannista. Lensimme tänne eilen iltapäivällä Pilvi-Sisko Vierroksen, Teemu Sepposen ja Juha Kirstilän kanssa. Suora lento kesti kokonaiset kolme ja puoli tuntia. Aikaeroakin on kolme tuntia.

Vuorossa oli Pohjoimaiden ulkoministerikokous, joka alkoi työillallisella. Kaikki on mennyt hyvin. Se nyt vaan on niin, että Pohjoismaisten kollegojen kanssa sitä on aina samalla aaltopituudella.

Asialista on ollut laaja: Islannin EU-jäsenyyshakemus, Stoltenbergin raportti, Ruotsin EU-puheenjohtajuuskausi, Kööpenhaminan ilmastokokous ja ajankohtaiset ulkopoliittiset kysymykset, joita aina piisaa (Lähi-itä ennen kaikkea).

Nostaisin esille kokouksen kaksi tärkeintä aihetta. Isalnnilta odotetaan lähiaikoina EU-jäsenyyshakemusta. Tilanne ei ole helppo kahdesta syystä. Islannissa ei ole konsensusta hakemuksen jättämisestä. Toiseksi EU:lla on havaittavissa laajentumisväsymystä.

Islanti on toki melkoisen EU-valmis maa, koska he ovat ETA:ssa (Euroopan talousalueessa) ja ovat sitä kautta omineet noin 60% EU-lainsäädännöstä. Jäsenyysneuvottelujen suurin ongelma on kalastus.

Viestimme ulkoministeri Össur Skarphédisonille oli, että maltti ja realismi ovat valttia. Jäsenyystie on aina pitkä ja kivinen. Ei pidä olettaa, että kaikki haluavat Islannin jäseneksi heti.

Käsittelimme myös Stoltenbergin raporttia, josta olemme tässäkin blogissa aiemmin keskustelleet. Pääteemaksi nousi Pohjoismainen solidaarisuus, eli yhteisvastuu. Emme tietenkään ottaneet uusia sitoumuksia. Pitää kuitenkin muistaa, että Pohjoismaat ovat jo turvallisuusyhteisö. Tämä välittyy mielestäni hyvin kokouksen julkilausumassa.

Lennän Reykjavikista Carl Bildtin koneella Tukholmaan, jossa vietän huomisen päivän. Aamu muuten alkoi paikallisessa uimalassa yhdessä norjalaisen kollegani Jonas Gahr Stören kanssa. Jännä paikka tämä Reykjavik.

Matkalla lentokentälle poikkesimme Bildtin kanssa tapaamaan oppositiossa olevan Itsenäisyyspuolueen johtoa, keskustelunaiheena heidänkin kanssaan oli Islannin mahdollinen EU-jäsenyys.

Islannin itsenäisyyspuolueen johtajien (oikealla) kanssa Reykjavikissa

Ruotsin ilmavoimien koneessa matkalla Tukholmaan

Comment

required