Koneessa Vaasasta Helsinkiin, josta jatkan illalla Brysseliin. Raskas päivä. Raskas viikko. Olen fyysisesti ja henkisesti puhki. Energiajuomilla ja kahvilla ei näytä olevan vaikutusta. Viikonloppu tuee kreivin aikaan.

Huonosti nukutun yön jälkeen olin Irmeli Walldén-Pauligin vaalitilausuudessa klo. 7.30. Oli kiva nähdä Irmeli pitkästä aikaa. Vanhana perhetuttuna hän huomautti äidillisesti, että näytän väsyneeltä. Myönsin.

Vaalitilaisuuden jälkeen luennoin FIM-pankkiriliikkeen asiakkaille laajentumisen mahdollisuuksista ja uhista. Kävin läpi viimeisimmän laajentumisen, seuraavan laajentumisen ja Turkin. Perusteesi: laajentuminen on aina enemmän mahdollisuus kuin uhka.

Tämän jälkeen vuorossa oli Metsäliitto, jossa puhuin meppityöstäni, komissaarien kuulemisista ja uninin tlevaisuushaasteista. Metsäliiton jälkeen kävin Helsingin Kokoomuksen kunnallisvaalikampanjan mainoskuvauksissa. Toivottavasti en ollut liian levoton.

Kuvauksista ehdin juuri ja juuri Vaasan koneeseen. Vaasassa olin auttamassa kunnallisvaaliehdokkaita, erityisesti Salla Rundgrenia. Jos olisin Vaasalainen niin äänestäisin Sallaa. Supertyyppi!

Piitu oli Vaasassa aamupäivällä. Minä iltapäivällä. Annoimme haastattelut Pohjalaiselle ja Ilkalle.

Iltapäivällä sain käsiini tekstin, jonka ulkoministeri oli kirjoittanut kotisivuilleen. Minun ei varmaankaan pitäisi reagoida, mutta en malta olla hiljaa. Älyllisellä epärehellisyydelläkin on rajansa, vaikka kyseessä olisi ulkoministeri.

Ulkoministeri kirjoittaa kotisivuillaan seuraavasti:

”Toinen (turvallisuuspoliittiseen keskusteluun) liittyvä kummajainen on kokoomuksen jälkijättöinen arvostelu hallituksen menettelystä silloin, kun EU-perustuslain puolustusartikloista sovittiin. Kokoomuksen EU-asiantuntijana esiintyvä tuore meppi arvostelee ulkoministeriä siitä, että hän herätti muissa EU-maissa suurta ihmetystä ’vesittämällä’ puheenjohtajamaan esittämän ns. turvatakuulausekkeen. Samanaikaisesti kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa uusi puheenjohtaja Katainen leimasi Suomen esiintymisen turhaksi, kun kuitenkin lopulta hyväksyimme puheenjohtajamaan ehdotuksen.

Kokoomuksen kannattaisi ensin keskuudessaan löytää yksimielisyys siitä, mitä sen mielestä perustuslaki-neuvotteluissa tapahtui ennen kuin se rientää lisäämään käsitesekaannusta. Vasta kun Kataiselle tästä huomautettiin hän huomasi korjata puheensa siten, että Suomi hyväksyi puheenjohtajan toisen, korjatun esityksen.

Näin todella tapahtui. Puheenjohtajan uusi esitys syntyi paljolti juuri Suomen aktiivisen vaikuttamisen seurauksena. Myös uusittu ehdotus vahvisti EU:n keskinäistä solidaarisuutta ja jäsenmaiden turvallisuutta, mutta muotoilulla saavutettiin kaksi tärkeää asiaa. Oli keskeisen tärkeätä säilyttää EU:n yhtenäisyys, sillä alkuperäinen esitys olisi mitä ilmeisimmin johtanut siihen, että jotkut jäsenmaat – aivan Suomen käyttäytymisestä riippumatta – olisivat pyytäneet ja saaneet artiklasta erillisen opting out-mahdollisuuden.

Toinen, vähemmälle huomiolle jäänyt seuraus Suomen aktiivisuudesta oli, että sillä vältettiin myös yksi mahdollinen hiertämiskohde transatlanttisissa suhteissa.” Näin siis ulkoministeri.

On sinällään aika herttaista mutta kansanvallan kannalta huolestuttavaa, että Suomen ulkoministeri kokee tarvetta siirtää eduskunnan turvallisuuspoliittisen keskustelun nettisivuilleen.

Koska hän kuitenkin esittää faktoina selviä väärinkäsityksiä, on syytä jatkaa keskustelua internetissä. Toivottavasti kansanedustajatkin pääsevät jossain vaiheessa tästä hiukan sisäänpäin lämpiävästä keskustelusta osalliseksi.

Kokoomuksen kritiikki ei ole jälkijättöinen. Kokoomus (ja Paavo Lipponen) kritisoivat hallitusta heti kun Suomi (ulkoministerin johdolla) lähti vesittämään turvalauseketta.

Kun Italian ensimmäinen ehdotus 40.7 artiklasta pöydättiin ulkoministeri pisti heti STT:lle tiedotteen, jossa hän uskotteli (itselleen), että muotoilu ei merkitse turvataetta. Seuraavana päivänä hallitus päätti, että kyllä se merkitsee ja lauseketta pitää vesittää.

Ulkoministeri väittää, että Suomen suuri saavutus EU:n turvatakuulausekkeen muotoilussa oli puheenjohtajan esityksen muuttaminen tavalla, jolla säilytettiin EU:n yhtenäisyys ja vältettiin transatlanttisten suhteiden vahingoittaminen. On jälleen syytä kysyä, millä planeetalla ministeri asuu.

On myös syytä kerrata, mitä todella tapahtui.

Puheenjohtajan alkuperäisessä esityksessä sanottiin, että ”Jos jokin jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan määräysten mukaisesti.”

Suomen 5.12. tekemässä esityksessä sanottiin, että ”Jos jäsenvaltio joutuu aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, se voi pyytää muita jäsenvaltioita antamaan kaikin käytettävissä olevin keinoin sotilaallista tai muuta apua YK:n peruskirjan 51 artiklan mukaisesti.”

Puheenjohtajan uusi esitys, johon ulkoministeri viittaa, oli seuraava: ”Jos jokin jäsenvaltio joutuu alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi, muilla jäsenvaltioilla on velvollisuus antaa sille apua kaikin käytettävissään olevin keinoin Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan 51 artiklan määräysten mukaisesti. Tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen.”

Mitä siis tapahtui? Suomi sai turvatakuuartiklaan maininnan ”tiettyjen jäsenvaltioiden” politiikan erityisluonteesta. Jos tällä pelastettiin paitsi EU:n yhtenäisyys myös transatlanttiset suhteet, on syytä olla iloinen.

Samalla tulimme kuitenkin ilmoittaneeksi muille jäsenvaltioille, ettemme halua olla heidän kanssaan liitossa. Tämä aiheuttaa edelleen hämmennystä, niin kuin Ranskan puolustusministerin puheenvuorot ovat osoittaneet.

Suomen ehdotus ei mennyt läpi siitä yksinkertaisesta syystä, että se vain toistaa YK:n peruskirjassa jo mainitun oikeuden. EU:ta hiukankaan pidempään seuranneet tietävät ettei se käy, koska EU:n perussopimuksessa on erillinen määräys siitä, että EU:n politiikka perustuu kokonaisuudessaan YK:n peruskirjan kunnioitukselle.

Avunantovelvoitetta ei YK:n jäsenillä ole. Jos EU:n perustuslaillinen sopimus hyväksytään, sen jäsenvaltioilla on. Tästä syystä keskustelu liittoutumattomuudesta on toden totta naurettavaa.

Yksi seikka on tässä keskustelussa kuitenkin jäänyt kokonaan huomiotta – ulkoministerin kannalta ymmärrettävistä syistä.

Turvatakuulauseke on vain yhden perustuslaillisen sopimuksen artiklan alakohta. Sitä on siis luettava koko artiklan luomassa yhteydessä.

Puheenjohtajan ”uusi esitys” syntyi todennäköisesti neuvoston oikeuspalvelussa. Siellä oli huomattu, että kyseisen 40 artiklan alkupäässä on jo maininta siitä, että tämä artikla ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen. Tämä määräys on myös nykyisessä perussopimuksessa.

Toistamalla se mikä olisi muutenkin voimassa Suomi siis saatiin tyytyväiseksi samalla kun mikään ei oikeudellisessa mielessä muuttunut. Se oli hyvä lopputulos EU:n kannalta mutta naurettava Suomen kannalta. Maineemme täysivaltaisena ja täysin sitoutuneena EU:n jäsenvaltiona tärvättiin mutta avunantovelvoite tuli. Asiaa voi selittää miten päin tahansa, mutta näin siinä kävi.

Comment

required