Aamiaistapaaminen ulkoministeri Petro Poroshenkon kanssa antoi kuvan Ukrainan tilanteesta. Maa on melkoisissa vaikeuksissa. Talous supistuu tänä vuonna arviolta 14 %. Uudistukset ovat jumissa, sillä politiikassa huomio keskittyy yksinomaan tammikuun presidentinvaaleihin. Tämän päälle tulee kaasukiistely Venäjän kanssa.
Samalla Ukraina on EU:n kannalta keskeisen tärkeä. Ukraina on suuri maa, asukkaita on 45 miljoonaa. Se on EU:n rajanaapuri ja unionin tärkein energiareitti. Ukrainaa ei siksi voikaan jättää oman onnensa nojaan. EU on sitoutunut lähentämään Ukrainaa unioniin. Mutta tässä onnistuminen tulee edellyttämään Ukrainan johdolta aivan uudenlaista otetta.
Ongelmista huolimatta Ukraina on kyennyt rakentamaan demokratiaa. Takana ovat jo kolmet asianmukaisesti hoidetut vaalit. Eikä tulevan presidentinkään nimi ole vielä tiedossa. Sen ratkaisevat äänestäjät.
EU-ulkoministerikokous starttasi yhdeksältä. Keskeisimpiä aiheita olivat Ukraina ja – Venäjä. Eilisillan debatti nimittäin keskittyikin vain Afganistaniin ja Venäjä jouduttiin siirtämään aamuun. Aina aikataulusuunnitelmat eivät pidä, vaikka puheenjohtaja on niinkin rautainen kuin Ruotsin Carl Bildt.
Venäjä-keskustelu oli pitkä. Korostin presidentti Medvedevin viimeaikaisten linjausten tukemisen merkitystä. Korruption torjuminen, ihmisoikeuksien painottaminen ja stalinismin tuomitseminen ovat tärkeitä signaaleja. EU on Venäjän luontainen kumppani, jos se haluaa muuttaa sanat teoiksi.
Lounastin pitkästä aikaa Euroopan parlamentissa. Pöydän ympärillä oli kolme MEP-ystävää eli Elmar Brok, Michel Barnier ja Mendez de Vigo. Lissabonin sopimus ja nimityshuhut olivat tietysti täälläkin esille.
Päivä päättyi yhteisistuntoon puolustusministeri Jyri Häkämiehen kanssa. Aiheena oli Bosnia-Hertsegovinan tilanne ja EU-operaation tulevaisuus. Nyt edessä on paluu Helsinkiin.