Huomenna Ukraina äänestää tulevasta presidentistään. Nämä ovat merkittävät vaalit. Ensinnäkin siksi, että ne antavat suuntaa 46 miljoonan asukkaan eurooppalaiselle valtiolle. Toiseksi siksi, että vaalit heijastelevat kehittyvää demokratiaa. Ukrainan on arvioitu selvinneen jo kolmista vaaleista hyvin eli kansainvälisten normien mukaisesti. Toivottavasti hyvä sarja saa jatkoa huomenna.
Ehdokkaita Ukrainan presidentinvaalissa on yhteensä kahdeksantoista. Tunnetuimpia ehdokkaita ovat Julija Tymoshenko. Viktor Janukovitsh ja istuva presidentti Viktor Jushtshenko. Heistä kaksi ensimmäistä ovat olleet mielipidemittausten suosikkeja. Kilpailu on kova ja vaalitulos aidosti avoin. Kukaan ehdokkaista ei todennäköisesti saavuta enemmistöä ensimmäisellä kierroksella. Tässä tapauksessa edessä on 7.2. toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä.
Ukrainan vuoden 2004 oranssivallankumouksen jälkeistä kehitystä on viime aikoina arvioitu monella suulla. Paljon ja aivan ansaittua kritiikkiä on esitetty sen johdosta, että sisäpolitiikka on jumiutunut umpikujamaiseen kiistelyyn eivätkä reformit ole edenneet. Myöskään korruptiota ei ole saatu kuriin.
Samalla on huomattava saavutettu edistys. Vaalit ovat sujuneet. Ukrainassa on myös sanan- ja lehdistönvapaus. Mielipidekirjoa riittää ja äänen saa kuuluviin. Ukraina on myös vauraampi kuin viisi vuotta sitten. Talous kasvoi nopeasti ennen kriisiä, joka tosin on iskenyt Ukrainaan rajusti.
Demokratian ja markkinatalouden rakentaminen on kova urakka. Takaiskujakin tulee, mistä Ukraina on hyvä esimerkki. Ne eivät kuitenkaan vähennä prosessin merkitystä. Päinvastoin. Vaalien jälkeen Ukrainan uuden johdon on todella käärittävä hihat.
EU:n ja Suomen kannalta Ukraina on tärkeä maa. Se on iso naapuri, jonka suhde unioniin on syventymässä. EU ja Ukraina neuvottelevat assosiaatio- ja vapaakauppasopimuksesta. Viisumihelpotuksista on sovittu ja pitkän aikavälin tavoitteena on viisumivapaus. Nämä ovat merkittäviä hankkeita, jotka tuovat Ukrainaa lähemmäs Euroopan unionia.
Huomiset vaalit osaltaan ratkaisevat, miten pitkälle EU:n ja Ukrainan suhteet lähivuosina kehittyvät. EU ei tietenkään asetu kenenkään ehdokkaan puolelle. Tärkeintä ovat asianmukaisesti järjestetyt vaalit ja se, että uudistuksiin tartutaan mahdollisimman nopeasti vaalien jälkeen.