Eduskunta käsittelee tänään opposition välikysymystä työllisyydestä. Aihe on tosi tärkeä. Harmi, että voi jo ennustaa keskustelun juuttuvan yksittäisiin epäolennaisuuksiin. Harva kansanedustaja haluaa tarttua todellisiin valintoihin.

Oppositio keskittyy tukiaisten lisäämiseen. Sen mielestä ongelmat johtuvat työllisyysmäärärahojen ja eräiden yritystukien leikkauksista. Kokonaisuutena jää maku, että hallituksen pitäisi päättää sanomalehtitason tietämyksellä sopivimmat investointikohteet ja rientää kaatamaan veronmaksajien rahaa yksittäisiin hankkeisiin. Ranskassa on perinteisesti tukeuduttu valtiokapitalistiseen teollisuuspolitiikkaan. Tulokset eivät puhu puolestaan. Teollisuuden osuus taloudesta on laskenut nopeasti ja kansantuotteen kasvu jäänyt jälkeen. Yhtälö ei toimi.

Työllisyys on sinänsä paljolti talous- ja työmarkkinapoliittinen valinta. Olemme luoneet kansainvälisestikin arvostetun hyvinvointiyhteiskunnan. Sen sopukoihin on kuitenkin takertunut ominaisuuksia, jotka estävät satoja tuhansia potentiaalisia työpaikkoja syntymästä. En esitä antiteesiä vaan synteesiä. Järjestelmäämme on korjattava siten, että työn tekeminen ja teettäminen on aina kannattavaa. Tähän reformiin meidän on pystyttävä myös pelastaaksemme hyvinvointimallimme rahoituksen ikääntymisen aiheuttamalta työvoiman supistumiselta.

Suomen jämähtäminen korkeaan työttömyyteen ja työllisten matalaan osuuteen työikäisistä ei ole sinänsä ainutlaatuinen tilanne. Esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa oltiin 10 vuotta sitten pitkälti samassa jamassa, vaikka 1990-luvun laman arvet eivät siellä olleet niin syvät. Molemmissa maissa on sen jälkeen tehty rohkea valinta työn tekemisen ja teettämisen kannattavuuden puolesta. Ja tulokset näkyvät. Työllisten osuus työikäisistä on noussut molemmissa maissa reippaasti eurokriisistä huolimatta. Paitsi että miljoonat ihmiset ovat löytäneet työttömyyttä mielekkäämpää tekemistä tämä on ollut ratkaiseva pohja eurooppalaisittain hyvälle talouden iskukyvylle ja vahvalle julkiselle taloudelle kriisivuosien keskellä.

Mitä sitten Suomeen palaten voitaisiin tehdä? Tässä muutama kokonaisuus, joista tänään oikeasti pitäisi puhua:

1) Lannistavat verot: Suomen veroaste on Euroopan ja maailman huippua. Meillä verot painottuvat erityisen paljon työhön. Keskituloinen suomalainen maksaa vuodessa 2000 euroa enemmän veroja kuin Ruotsissa. Pitkällä aikavälillä tulisi pyrkiä eurooppalaiseen keskitasoon. Kyse olisi staattisesti laskien noin 5 miljardin euron veroreformin mittaluokasta. Paljon rahaa, mutta vain kaksi kolmannesta niistä sopeutuksista, joita tämä hallitus on vienyt läpi. Siis valinta, ei mahdottomuus.

2) Tuet ja osa-aikatyö: Hallitus on tehnyt täsmäiskuja kannustinloukkuja vastaan mutta tekemistä riittää. Liian usein työstä jää käteen vain muutama euro tunnissa verrattuna tukien varassa oloon. Varsinkin osa-aikatöissä. Järjestelmämme on viritetty siten, että ihminen on joko kokonaan töissä tai kokonaan kotona. Se ei välttämättä vastaa kaikissa tapauksissa kenenkään tarpeita. Kun Suomen työllisyysastetta vertaa Ruotsiin, meiltä puuttuu työelämästä noin 150 000 ihmistä. Ero selittyy kokonaan sillä, että Ruotsissa osatyökykyisten työllisyysaste on paljon parempi kuin meillä ja että osa-aikatyötä tehdään Ruotsissa paljon enemmän kuin meillä. Tällä on valtava merkitys julkiseen talouteen: 150 000 maksajaa enemmän ja 150 000 tulonsiirroilla elävää vähemmän. Tällä on vahva yhteys myös tasa-arvoon, kun työn ja perheen yhteensovittamiseen annetaan enemmän mahdollisuuksia.

3) Työllistämisen lisäkulut: Harva meistä huomaakaan, että palkkamme maksaa työnantajalle helposti 30% enemmän kuin työsopimuksen mukaan tienaamme. Se nostaa työn teettämisen kynnystä. Sivukuluihin ei ole ihmelääkettä, mutta yksi paine on nopeasti tukittava. Eläkemaksut ovat nousseet 90-luvun jälkeen jo yli kolmanneksen. Suomalaisen elinajan odote on noussut vielä 2005 jälkeen noin viidellä vuodella, mikä on loistavaa. Mutta samalla eläkemaksujen nousu kiihtyy, jos emme rajoita eläkevuosien lisääntymistä suhteessa työvuosiin. Eläkeratkaisu on tehtävä ja aikailu vaan kasvattaa laskua. Ehdimme joka tapauksessa viettää eläkkeellä enemmän vuosia kuin koskaan ennen on tehty.

Saksan Hartz-reformeja tai Ruotsin työlinjaa ei sellaisenaan voi eikä pidä kopioida Suomeen. Mutta sama rohkeus ja suunta meidän kannattaisi omaksua. Se on suuri valinta. Jos linja saadaan otettua, Suomessa löytyy osaamista pistää asiat kuntoon.

20 Comments
  1. Vilho Partanen
    14.05.2014 11.15

    Jos noihin yllä lueteltuihin kysymyksiin joku keksii 100%:n toimivan ratkaisu, on hän varmaan taloustieteen Nobelilla palkittava vähintään. Epäilen, että jatkossakin hallituksen koostumuksesta huolimatta noita kiikun kaakun eteenpäin kitkutellaan kuten tähän saakka.

    Yksi ratkaisuhan olisi, että kaikki verot ja maksut sälytetään valtion maksettaviksi ja väli katetaan velalla niin pitkälle ja paksusti kuin luottohanat ovat auki.

    Kaikilla vain ei ole loputonta luottoa ja pohjatonta budjettia kuten USA:lla on… ja silti senkin on joskus alettava hoitamaan velkojaan pois.

    Asiasta kolmanteen. Olette ihan kivasti uudistaneet näitä sivuja. Tähänkin totunee ja tekstiä tulee täältäpäin edelleen.

    Reply
  2. Ilkka Kaukoranta
    14.05.2014 14.00

    ”Järjestelmämme on viritetty siten, että ihminen on joko kokonaan töissä tai kokonaan kotona”
    Mitä sitten ovat osittainen hoitoraha, joustava hoitoraha, osa-aikaeläke, osasairauspäiväraha, osatyökyvyttömyyseläke, osavanhempainraha, opintotuki tulorajoineen, soviteltu työttömyyspäiväraha…?

    Todellisuus on se, että meidän järjestelmä tukee erittäin monella tapaa osa-aikatyön tekemistä. Viime vuosien reformit ovat nimenomaan helpottaneet osa-aikatyön tekemistä. Tuoreimpana esimerkkinä tämän vuoden alusta voimaan astunut 300 euron suojaosa työttömyysturvaan.

    Reply
  3. Minna Jentze
    14.05.2014 14.40

    Psykoterapeuttina tapaan nuoria, jotka ovat olleen pitkään kuntoutustuen varassa. Silloin saavat myös esim. asumistukea. Jos haluavat kokeilla työn tekemistä, kaikki tuet poistetaan. Näin siis eivät uskalla kokeilla edes, koska ei ole luottamusta omaan selviytymiseen, vaikka työhaluja olisi. Joustoa siis todellakin tarvitaan. Samoin osa-aikatyön tekeminen pitäisi saada kannattavaksi. Erityisesti raskaalla hoitoalalla, josta itselläni kokemusta. Nyt ainakin Helsingin kaupungilla tuntuu olevan sellainen linjaus, että joko teet kokoaikaista työaikaa tai sitten et tee ollenkaan.

    Reply
  4. Risto Hagman
    14.05.2014 15.43

    Hei,
    Kiitos hyvästä blogikirjoituksesta.
    Kohdassa 3 kirjoitat ”Eläke rakaisu on tehtävä ja aikailu vaan kasvattaa laskua.” Totta, näin olisi tehtävä. Pientä pohdintaa asiasta:
    Olen ihmetellyt miksei eläkekatto nouse keskusteluihin osaratkaisuna eläkkeisiin varattujen eläkemaksun + rahastoidut riittämiseen tulevaisuudessa. Selvää on, että todella suurten eläkkeiden leikkaus ei riitä (voisi kyllä vähentää kateutta aiheuttavia lööppejä), vaan eläkekaton tulisi olla mediaanipalkan paikkeilla. Näin on ainakin Espanjassa ja Ranskassa – tietääkseni. Kymmenen vuoden asteittaisella siirtymällä tämä olisi toteutettavissa aiheuttamatta kohtuutonta vaikeutta ihmisten ja tulevien eläkeläisten elämään. Luulen myös, että katto koetaisiin oikeudenmukaiseksi aika yleisesti, myös niiden kohdalla joilta eläkkeet leikautuisivat. Katon alapuolelle jäävät, puolet palkansaajista, tietenkin kannattaisivat kattoa. Vaikea asia, koska isompi palkkakin on usein oikudenmukainen silloin kun se tulee osaamisesta, yrittämisestä jne. Siis, olisiko isompi eläke myös oikeudenmukainen?
    Menestystä EU- ja puheenjohtajavaaleihin
    toivottaa Risto Hagman

    Reply
  5. irma lahtinen
    14.05.2014 16.13

    Olen pitkälti samaa mieltä., etenkin tälläisenä itsellisenä ammatinharjoittajana. Verotus on aivan tajuton…ei kukaan selviä tällä verotusmallilla..pitäisi jäädä jotain käteenkin.
    Pitää myös tukea jokaisen mahdollisuutta työllistää itsensä,maatilamyynti,yms. vapaammaksi. Joitain tukia pois. Sveitsi ,Saksa maksaa työntekijöille Fit Linen tuotteiden käytöstä,on tehty tutkimusta työkyvynparanemisesta ja jaksamisesta….. eli jollei saa tai käytä oman kuntonsa,yms. huoltoon..niin…….katso Auraliving.com tai fi. Marita Isomäen blogi,kun ehdit… ja totta mitään mallia ei kannata kopioida sellaisenaan, mutta olen huomannut nykyihmisille yleisen henkisen ”masennuksen” ,velttouden ehkä lähinnä..Masentuminen ei ole naurun asia,……yritin tiivistää:)

    Reply
  6. Jouni Pulli
    14.05.2014 16.14

    Suomalaiset maksavat toki paljon veroja ja samalla on ymmärrettävä, että hyvinvointiyhteiskuntamallimme edellyttää jossain määrin korkeampaa verotusta. Siten ei meidän aivan keskitasoon tarvitse EU:ssa yltää verotuksen suhteen, varsinkin, koska työnteosta saatava arvonlisä voi olla muullakin tavoin mitattavaa ja arvioitavissa sekä arvostettavissa kuin vain pelkästään rahataloudellisesti. Toisaalta työssään hyvin viihtyvä ja innostunut työntekijä tuottaa myös työnantajalleen enemmän kuin passivoitunut, ahdistunut ja jatkuviin joustoihin totutettu työläinen.

    Julkishallinnon palveluksessa meillä on aivan liikaa työntekijöitä, jotka eivät varsinaisesti tuota arvonlisää yhteiskunnalle. Esimerkiksi työnhakupalveluissa fokuksen pitäisi olla työttömän työnsaannissa ja palkkiota kuuluisi maksaa työnhaun palveluista ainoastaan, sillä perusedellytyksellä, että työtön työllistyy. Ns. leimaustoimistot pitäisi lopettaa.

    Osa-aikatyön lisäksi ongelmallisia ovat suuret määrät harjoituspaikkoja, joista maksetaan mahdollisesti vain kovin nimellinen korvaus. Tällä tavoin kilpailu vääristyy ja köyhälistö jumiutuu.

    On perin luonnollista, että, jos kerran elämme kauemmin, meidän tulee myös tehdä työtä kauemmin. Uskon, että moni myös haluaa olla mukana työelämässä kauemmin, kykyjensä mukaisesti toki.

    Reply
  7. Mikko
    14.05.2014 17.04

    Hyviä huomioita mutta yksi kulma sinulta puuttui, kuten niin monelta muultakin kollegaltasi.

    Työ on varmaankin monille intohimo ja tapa toteuttaa ”elämänsä cv:tä” – mutta useimmille tavalliselle kansalaisille se on yksinkertaisesti vain keino elättää itsensä ja perheensä. Sitä taustaa vasten kaikkein olennaisin työn funktio on saada siitä korvaus jolla Isä ja / tai Äiti saavat perheensä asutettua ja syötettyä.

    Tällaiseen tarpeeseen ei tarvita

    – Nuorisotakuita
    – Harz.kopioita
    – Osa-aikatöitä
    – Halpa- tai vuokratöitä

    Eikä mitään muutakaan höpöhöpöä

    Vaan ihan rehellisiä oikeita töitä oikealla palkalla.

    Nyt poliitikkojen tautologia ”kannustinloukuista” – jotka käytännössä tarkoittavat halpatyömarkkinan luomista yhteiskunnan tukia alentamalla tavoitteena siirtää työntekijälle ennen maksettu palkka omistajille pääomatuloina – kuulostaa tavallisen työttömän korvissa sellaiselta, ettei sen uskoisi todellakaan olevan totta – vaan enempi kauhuelokuvaa.

    Tavallisen aikuisen ihmisen näkökulmasta halpatyö – jolla ei elä – ei tee mitään eroa sosiaalitukien varassa elämiselle. Molemmat yhtä nöyryyttävä tapa ansaita elantonsa.

    Työttömyyslukujen raportoinnin sijasta huomattavasti rehellisempää olisi raportoida eräälainen ”Tulottomuusprosentti” – se osa kansasta joka ei työttömyyden, höpöhöpökurssien tai halpatyön vuoksi elä omalla työllään vaan on joko erilaisten tukijärjestelmien tai sukulaistensa varassa.

    Nuo tukityöt varmaankin oikein toteutettuna ovat joillekin ryhmille ihan tervetullut väylä – mutta terveelle, täyspäiselle aikuiselle joka vastaa perheestään – jollaisia työttömistä valtaosa on – ne ovat enempi pilkantekoa.

    Järjestäkää siis oikeita töitä, kiitos.

    Reply
  8. Aaltonen Johanna
    14.05.2014 20.00

    yes.

    Reply
  9. Martti Ratinen
    14.05.2014 22.28

    Hyviä ajatuksia,Sinun pitäisi vain hakeutua paikalle josta niille saisi vielä enemmän painarvoa. Pääministerin paikka on sellainen. Hakeudu siihen hommaan,Sinulle olisi käyttöä siinä työssä. Tuo mepin posti on hieman etäällä vaikuttamisesta suomen poliittiseen suuntaukseen. Kokoomus on kuitenkin muodostamassa seuraavaakin hallitusta,madollisesti kepun kanssa.

    Reply
  10. Pekka Heliste
    14.05.2014 22.57

    Virallisesti Suomi ilmoittaa työllisyysasteeksi Eurostatin sivuilla 71,9 %Saksa 72,3 % ja Ruotsi 77,2 %.
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&language=en&pcode=tsdec420&tableSelection=3&footnotes=yes&labeling=labels&plugin=1

    Erot Saksan ja Suomen välillä on siis pinei, Ruotsiin nähden merkittävä, mutta Ruotsissa työsopimuslaki ja työntekijöiden myötämääräämisoikeus estävät ikääntyneiden irtisanomisen ja ikääntyneiden massatyöttömyyden.ja niinpä ikääntyneiden työllisyysaste on huomattavan korkea verrattuna Suomeen ja Saksaan

    Ruotsissa ja Saksassa ei sallita palkatonta orjatyötä kuten Suomessa ja niinpä esim Saksaan verrattuna suomalainen amislainen ja korkeammin kouluttautuvakin tekee 0,5 vuoden -vuoden pakollisen harjoittelun orjatyönä ilman palkkaa ja työsuhdetta.Saksalainen ja ruotsalainen kollega saa palkkaa ja hänet lasketaan työlliseksi.Kun Saksassa nuoria on 1-2 miljoonaa työllisenä niin nuorten työttömyysluvut ovat pienet, koska työvoimaosuus on suuri ja he nostavat merkittävästi työllisyysastetta.
    Sama pätee Ruotsiin .

    Kun lasketaan kaikki orjatyöläiset vuodessa niin heitä on n 350000 (MOT laski ja TEM vahvisti) Orjatyöjakso kestää n puoli vuotta eli orjatyönä tehdään n 175000 htv. Orjatyö on levinnyt jo keskiasteen opiskelijoihin ja jopa korkeakoulutettuihin ja tietysti työttömiin.

    Jos Suomessakin pakollinen harjoittelu tehtäisiin työsuhteessa palkkaa nauttien niin työllisyysaste nousisi n 5 % -yksikköä

    Orjatyöllä on useita negatiivisia vaikutuksia : Orjatyö syö pienipalkkaisia töitä, jotka siis sopisivat huonosti koulutetuille ja ensityöpaikoiksi. Niinpä Nuorisotyöttömyys on korkea ja syrjäytyneitä paljon.

    Saksa ja Ruotsi ovat myös jakaneet työtä osa-aikatyön kautta eli Saksassa ja Ruotsissa osa-aikatyöläisiä on 26,5 % mutta Suomessa vain 14,9 %.
    Määräaikaisten osuus on samaa luokkaa kaikissa kolmessa maassa.

    Saksassa ja Ruotsissa osa-aikatyötä tekevät naiset ja se merkitsee, että naiset on ajettu hellan ja nyrkin väliin ja naiset ovat Ruotsin ja Saksan köyhiä.Ja tasa-arvokin on kadonnut näistä maista, mutta kun vertailu tehdään kokoaikaisten työsuhteiden mukaan niin tilastot eivät sitä paljasta

    http://tilastokoulu.stat.fi/verkkokoulu_v2.xql/data/addons/verkkokoulu_v2.xql?page_type=sisalto&course_id=tkoulu_tmt&lesson_id=9&subject_id=1

    Meillä on 560000 työnhakijaa työkkäreissä ja heistä vain n 80000 on työpaikka vapailla työmarkkinoilla-Loput 480000 on työttömiä ja heidät on pääluokittelun mukaan määriteltykin työttömiksi työnhakijoiksi ja kirjoittelevat työtön-työtön-lorua,mutta vain osa heistä tunnustetaan ”oikeiksi” työttömiksi .

    Eläkeiän nosto ei työllistä yhtään heistä vaan muuttaa eläkeläisen työttömäksi.Kahden vuoden eläkeiän nosto nostaa työttömien määrää 140000:lla, sillä yhtään uutta työpaikkaa se ei luo..

    Jotta eläkeiän nostolla olisi vaikutuksia niin pitäsi luoda ensin 480000 työpaikkaa, vasta sen jälkeen eläkeiän nosto alkaa parantaa huoltosuhdetta

    Käytännössä työurat lyhenevät kun entisen työmäärän jakaa yhä useampi

    Reply
  11. Pekka Heliste
    14.05.2014 23.12

    ”Lannistavat verot: Suomen veroaste on Euroopan ja maailman huippua. Meillä verot painottuvat erityisen paljon työhön. Keskituloinen suomalainen maksaa vuodessa 2000 euroa enemmän veroja kuin Ruotsissa. Pitkällä aikavälillä tulisi pyrkiä eurooppalaiseen keskitasoon. Kyse olisi staattisesti laskien noin 5 miljardin euron veroreformin mittaluokasta. Paljon rahaa, mutta vain kaksi kolmannesta niistä sopeutuksista, joita tämä hallitus on vienyt läpi. Siis valinta, ei mahdottomuus.”

    Hupijuttuja, valtioiden väliset veroasteet eivät ole kovinkaa hyvin vertailukelpoisia

    Esim USA ilmoittaa veroasteeksi 27,5 % ja Suomi 43,5 %.Mutta kun laskee USA:n valtion, osavltioiden ja kuntien menot niin ne ovat n 40 % bkt:ta.USA ei tunneta kirkollisveroa, Suomen veroastetta se nostaa n 1,5 %

    Suomessa lasketaan julkiseen talouteen uskollisesti myös ns välillinen julkinen sektori esim autokatsastus, kalastuskunnat, metsästysseurat , kirkko etc

    USA kerää veronsa pääosin tuloverona.USA kerää tuloverona 47,7 % verokertymästä, Suomi 34,4 %

    https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Tilastoja_ja_tutkimuksia/Taskutilastot%2813062%29

    Taustalla on tietysti poliittinen tarkoituksenmukaisuus :Jos Obama ilmoittaisi, että todellinen veroaste on yli 40 % ja julkisen sektorin koko yli 50 % niin hän roikkuisi Valkoisen Talon lipputangossa.

    Suomessa taas halutaan esittää Suomi himoverottajana ja julkinen talous NL kokoiseksi

    Älyllisesti erittäin huono esitys Stubbilta

    Reply
  12. martina henriksson
    15.05.2014 00.14

    Miksi Suomessa on korkeakouluttetuija työttömiä, vaikka ollaan ”lamassa”?? Input – Output.
    Hiearkististä kiusaamista oman asemansa säilyttämiseksi??
    Tehottomuus työmarkkinoilla, teknologia on keksitty auttamaan ihmisiä töiden teossa, miksei sitä sitten käytetä?? Uskoo että ihmiset jäävät työttömiksi kun robottit tekevät duunin!!
    ELÄKELÄISET pitäisi nähdä voimavarana yhteiskunnalle, nillä on fyrkkii ja aikaa kuluttaa niin että kansantalouskin nousee.
    Eläkeläisten ”kulutuspalvelut”?? Missä?? Potentiaali?? Erittäin suuri.
    Nyt ”kaikki menee”, asumiseen lääkkeisiin jos on varaa ostaa, ruokaan. Ei hyvä.
    Tarvitaan asennemuutos niin työmarkkinoilla kun verottaijen keskuudessa.

    Reply
  13. tuija
    15.05.2014 06.53

    Olen niin samaamieltä..Pienyrittäjänä on mahdoton palkata edes uusia osa-aikaisia.vaikka tekisi vaan 15 h viikossa heillä samat lomaedut kuin kokoaikaisilla.Paljon olisi tekemistä työllisyyden parantamisessa jos vain kuunnneltaisiin yrittäjiä ja jokainen joustaisi.

    Reply
  14. Nimetön mutta asiallinen
    15.05.2014 08.40

    – Kauppojen aukioloajat vapautettava.
    – Marginaaliverotus alas työnteon kannattavuuden parantamiseksi.
    – Negatiivinen tulovero maksimisummalla tukiviidakon ja kannustinloukkujen tilalle.
    – Eläkemaksut pois työnantajilta ja palkansaajien omaksi velvollisuudeksi.
    – Valtion investointeja infraan.
    – Nuorilla ja vähän työkokemusta omaaville oma minimipalkkaluokka.
    – Sääntelyä purettava.
    – Pääomakulttuuri ruohonjuuritason investointeja tukevaksi, voitot verottomaksi jos investoidaan takaisin yritykseen.
    – Alv OECD:n keskiarvoa vastaavaksi eli 19%.

    Osa varmaan mainittiinkin jo, mutta jos noilla niin ei sitten millään.

    Reply
  15. Heikki Nummelin
    15.05.2014 09.43

    Hyvä Alex,
    poliittista rohkeutta meiltä puuttuu. On myös havaittavissa että monet tavalliset ihmiset alkavat ymmärtää mistä on kyse ja olisivat valmiit tekemään tarvittavia leikkauksia. Tällainen suunta on meille TABU eikä ole soveliasta murtaa niitä.
    Juuri hetki sitten oli tilanne missä oli tarjolla keikkaluontoinen työ. Karkeasti tilanne on tämä: Palkka 20€/h, työn teettäjä maksaa siitä 30€/h ja tekijälle jää 10€/h. Ei vaikuta ihan järkevältä.
    Terveisin Heikki

    Reply
  16. Benita Ramstedt
    15.05.2014 12.09

    Suomessa olisi vapaita osa-työ paikkoja mutta jos olet lomautettu tai työtön niin et voi ottaa sellaista matalapalkkaista työtä vastaan koska 26 työviikon (yli 18 tuntia/vko) päiväraha lasketaan uudestaa perustuen sellaisten viikkojen palkkaan jolloin ylittyy 18 tuntia. Vaikka itse tekisin mielelläni matalapallkaista työtä jopa sellaista mistä saisi vähemmän kun päiväraha on niin ei voi. Jos on yli 50 v ja tehnyt pitkää työuraa niin palkkakin on ehtinyt nousta sellaiselle tasolle että työttömyyspäiväraha on kohtuullinen ja tod. näk. ylittää ainakin kaupan alan palkkoja ja eteenkin jos siellä olisi tarjolla vaan 5-7 tunnin päiviä ja ehkä 1-3 pv/vko. Tai voi jos pitää työtunnit alle 18 tuntia jolloin saa sovitettua päivärahaa. Mutta ei minuttiakaan yli 18 tuntia. Sääli koska tällä tavalla Valtio saisi säästöä kun ei tarvitse näinä päivinä maksaa työttömyyskorvausta ja itse ei ehkä tienaisi mitään ylimääräistä mutta saisi mielentervydelle hyvää oloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

    Reply
  17. peter
    15.05.2014 17.43

    Eipä näytä suomen hallituksen ”yhtälö” toimet tehoavan lainkaan, sillä tilastokeskuksen mukaan suomen bruttokansantuote on selvässä lakussa. Tämähän tarkottaa, että suomi on jälleen vajonnut taantumaan.Kyllä on aika heikot eväät jos työllisyyttä ja taloutta yritetään elvyttää blogissa esitetyillä kolmella menetelmällä.

    Reply
  18. Isabella Juselius
    15.05.2014 18.34

    Nu måste regeringen ta på allvar itu med arbetslösheteten,då företagen säger upp personal så sägs det upp i alla åldrar,ut bara och ingen pardon,men alla borde också ha rätt till ett nytt arbete men nu då det satsas så stort på ungdomarna så är alla vi som är 40 och 50 + i en verkligt dålig situation,det här är inte riktigt rent spel vi behövs alla och det är skäl att tänka om!!!’

    Reply
  19. Joel J
    15.05.2014 22.58

    Ai tämänkö takia ruotsissa on ollut viimeiset 10 vuotta noin 6% parempi työllisyysaste ?
    Taitaa olla muusta kuin henkilökohtaisesta valinnasta kyse, stubbi taas kerran puhuu paskaa. Taitaa olla suomen korkeat yritysverot, joilla alennetaan firmojen kykyä palkata ihmisiä, joka vaikuttaa työttömyyteen. Ja tapa millä rahaa tungetaan ulkomaille, samalla kun 10 000 suomalaista nukkuvat siltojen alla koditttomana. Surkea esitys taas kerran kokoomuslaiselta.

    Reply
  20. Heikki
    27.05.2014 17.33

    Allekirjoitan tästä paljon hyvää. Yksi työllisyyden lisääjä muiden joukossa olisi poistaa viikonloppu- ja pyhäkorvaukset. Ihan totta!
    Ruokakaupoissa ja muissakaan kaupoissa, jotka ovat auki sunnuntaisin ei kuitenkaan ole tuplahinnat tuotteilla. Miksi sitten palkka pitää maksaa tuplana?!? Siihen aikaan, kun tämä keksittiin, oli Suomessa 6-päiväinen työviikko ja viikkotuntimäärä paljon korkeampi kuin tänä päivänä. Silloin sen ymmärsi, muttei enää tänä päivänä, kun viikolla on kuitenkin vapaapäivät työntekijällä. Selkärankaa tähänkin asiaa tarvitaan.

    Reply

Comment

required