Kun on terve niin unohtaa miten kurjaa on olla kipeä. Kuume nousi eilen illalla sen verran korkeaksi, että oli pakko perua iltamenot.

Aamulla yritin kömpiä sängystä kello seitsämältä, mutta suihkun ja pukeutumisen jälkeen hikeä pukkasi sen verran, että menin takaisin pehkuihin. Kannatti. Olo on nyt paljon parempi.

Tulin työmaalle äänestyksiä varten ja iltapäivällä mentiin jo normaaliin malliin.

Tämän päivän ehdottomasti kuumin juttu oli äänestys raportista, joka käsitteli CIA:n toimintaa Euroopassa. Aihe uutisoitiin näkyvästi monissa Euroopan maissa.

Mietinnössä on kyse CIA:n lennoista, joita Euroopan valtiot ovat katsoneet sormiensa läpi. Näitä lentoja on käytetty luovutuksiin ja vangittujen henkilöiden laittomaan siirtämiseen.

Lisäksi väliaikaisia salaisia pidätyskeskuksia Euroopan maissa on saatettu sijoittaa Yhdysvaltojen sotilastukikohtiin. Raportin mukaan salainen pidätyskeskus on sijainnut Puolan lisäksi myös Romanian maaperällä.

Ainakin 1245 CIA:n lentoa on käynyt mietinnön mukaan Euroopan ilmatilassa tai tehnyt välilaskun Euroopan lentokentille vuoden 2001 lopun ja vuoden 2005 lopun välisenä aikana.

Parlamentti sättii neuvostoa ja jäsenvaltioita yhteistyön puutteesta tutkimuksissa ja vaatii neuvostoa painostamaan jäsenvaltioita antamaan lisätietoja asiassa. Luovutukset ovat raportin mukaan ”laiton väline, jota Yhdysvallat käyttää terrorismin torjunnassa”.

Äänestys kesti yli tunnin. Äänestyssivuja oli 20!. Parlamentti hyväksyi lopulta mietinnön äänin 382 puolesta, 256 vastaan ja 74 tyhjää.

Olin yksi noista tyhjää äänestäneistä. Miksi äänestin tyhjää?

1. Euroopan parlamentti on lainsäädäntöelin, ei tuomioistuin.

2. Raportti ei perustunut faktaan, vaan se oli  täynnä oletuksia.

3. Raportti oli täynnä meille Eurooppalaisille tyypillistä amerikkavastaisuutta.

Tämä ei tarkoita sitä, että millään tavalla hyväksyisin CIA:n toiminnan Euroopassa. Päinvastoin.

Olen myös sitä mieltä, että USA ja EU-valtiot eivät voi yhtäaikaa saarnata oikeusvaltion hyveistä ja samalla rikkoa sen perusperiaatteita vastaan.

En ole kuitenkaan vakuuttunut, että Euroopan parlamentin tämänpäiväinen toiminta oli parlamentarismia parhaimmillaan. Raportti oli yhtä sillisalaattia, jossa fakta ja fiktio menivät sekaisin.

 

 

Comment

required