Terveisiä Ashgabadista, Turkmenistanin pääkaupungista. Se on meidän Keski-Aasian matkan viimeinen kohde.

Saavuimme tänne eilen illalla. Tuli surrealistinen fiilis. Ashgabad on kuin Las Vegas. Aavikkoon rakennettu miljoonakaupunki pilvenpirtäjineen ja marmorirakennuksineen. Koko kaupunki oli valaistu.

Ulkoministeri Rashid Meredov oli vastassa kentällä. Olin niin ihmeissäni, kaupunkikuvasta, että istuin varmaan suu auki koko automatkan kentältä hotellille.

Olimme ”lämmitelleet” lentomatkan katsomalla Arto Halosen dokumenttia Turkmenistanista. On hyvä saada erilaisia näkemyksiä. Olin myös puhunut Halosen kanssa. Hän auttoi minua hahmottamaan kokonaisuutta.

Turkmenistanin presidentti Gurbanguly Berdymukhammedov

Aamulla lensin ulkoministerin kanssa Kaspianmeren rannalle, Turkmenbashiin. Siellä tapasin presidentti Berdymuhammedovin. Hän on hallinnut reilun vuoden, edellisen presidentin kuoltua.

Presidenttiä hyvästelemässä

Iltapäivällä tapasin vielä parlamentin puhenaisen, Nurberdievan. Kaikissa keskusteluissa korostin demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion tärkeyttä. Turkmenistan on tehnyt uudistuksia tällä saralla, mutta paljon on vielä tehtävä.

Kaikenkaikkiaan tämä Keski-Aasian matka on avannut silmiäni. Etyj on täällä todella kova juttu. Kaikki tuntevat sen ja kaikilla on siitä mielipide.

Oma analyysini on, että Etyj:llä on keskeinen rooli varsinkin Kaukasuksella (Azerbaidzan, Armenia, Georgia) sekä Keski-Aasiassa.

Nyt on riennettävä lentokentälle. Aika lähteä kotiin. Kuvia tulee sitä mukaa kun niitä saamme.

Matkadelegaatio ETYJin Ashgabadin edustuston edessä

 

”Tukitiimiäni” rivissä vas. Mikko Hautala, turkmenistanilainen imaami ja Päivi Peltokoski

Comment

required